Kilde: Getty Images

Hey Planet – Ind skal sol og vind! – Den danske Uber & Airbnb investor – 2xAI-tillid

 

Pinsesolen danser vi til, men påsken var nu ikke den værste optakt. Selv ikke når krig og mulig set-back kan give alvorlige panderynker. Men samlet for startups har Q1 i al fald ikke i Danmark ført til fald i hverken aktiviteter eller investeringer. Det vender vi jo nok tilbage til i nyhedsbrevet på fredag …

Du kunne måske endda sidde ude i solen, mens du spiste din påskefrokost? Eller i al fald sidde ude med en kop kaffe og nyde det spirende forår. I dag skal vi have fokus på det grønne. Putins gas skal ud. Ind skal sol og vind. Det kunne være det nye omkvæd for Mette Frederiksen-regeringen. Og det kan kun gå for langsomt. Regeringens lille oplæg ”Danmark kan mere 2” har naturligt enefokus på den grønne energiomstilling og behovet for at omgå import af sort energi. Men hvad betyder den accelererende omstilling for grønne startups? I dagens EU går kun 4 % af ventureinvesteringerne til grønne energivirksomheder. Så hvad gør vi med finansieringen, er det spørgsmål jeg stiller i dagens klumme Mettes vilde, grønne omstilling. Har vi et investerings-gap? Problemet er sjovt nok ikke så stort for de største investeringer som i PtX-øer. Men det kan det måske være for mere tidlige startups og scaleups, der skal være med i den grønne omstilling?

Hey Planet er en ’born bæredygtig’ startup. Malena Sigurgeirsdottir og Jessica Rose Buhl-Nielsen har som founders med succes erstattet kødproteiner med mere bæredygtige løsninger. Så mens du tænker tilbage på lammestegen fra påsken, kan du komme med på deres novel food rejse. Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk Fonden harcelerede i påsken, ligesom de to founders gør her, over hvor håbløs en procedure Fødevarestyrelsen har for at godkende plantebaserede proteiner. Det er bare et af de mange regulatoriske benspænd, den grønne omstilling kæmper med.

Hvem vil ikke gerne være tidlig investor i Uber, Spotify, Airbnb, Pinterest og i et Twitter med eller uden Elon Musk? Det er ugens investor, Michael Peen, i al fald med sin investment management-virksomhed, Three Thousand Capital. Mindre kan også gøre det for Aalborg-drengen, der lige er blevet lead-investor i den tidlige danske fintech-virksomhed DreamPlan. Hvordan forholder han sig så til ESG og de grønne investeringer?

Har du tillid til AI og kunstig intelligens? Det er et godt spørgsmål fyldt med dilemmaer. Lars Thinggaard og Jim Hagemann Snabe rejste det med deres pledge i ”Tech for Life” som hundrede DanBAN-investorer diskuterede før påske. Techtopia 233 og Techtopia 234 kommer rundt om, hvad der kan skabe tillid til AI. Så det er bare at sætte earplugs ind!

 

Mettes vilde, grønne omstilling. Har vi et investerings-gap?

Kilde: Getty Images

Der er et investerings-gap i EU, der giver risiko for, at vi ikke når klimamålene. Det skrev New York Times i går. Efter grants og tidlige investeringer mangler der accelerationskapital til den grønne energiomstilling. Gælder det fx også for danske scaleups som Green Hydrogen Systems, Everfuel, Monta, Better Energy, European Energy og Seaborg? Dagens klumme diskuterer, hvordan vi får finansieret den fremrykkede omstilling.

 

Ugens startup: Hey planet – bæredygtig kødspise

Insekter som bæredygtig proteinkilde er en case, mange arbejder med på Innovationsuddannelser på CBS. Malena Sigurgeirsdottir har virkeliggjort den. Bliv taget med på en Hey Planet’s rejse, der har skullet takle mange udfordringer. Lige nu eksploderer priserne fx på fødevarer. Men producenter skal jo stadig kunne konkurrere, så det at skalere og billiggøre er bare en af udfordringerne. Kom med rundt om dagens startup.

 

Ugens investor: Michael Peen, Three Thousand Capital

Hvordan spotter en gæv nordjyde en succes? Læs om vigtigheden af at vurdere mennesker og fordelene i at have bred portefølje. Det gælder i London og Hong Kong, hvor Michael Peen har arbejdet det sidste mange år med helt førende internationale startups, som her i kongeriget. Tjek Michaels tanker ud.

 

Techtopia 233: Har du tillid til kunstig intelligens? Episode 12

ASTA algoritmen risikovurderer borgere for langtidsledighed. Så har vi balladen med profilering. Er det i orden at foruddiskontere en borgers fremtid – og påvirker det ikke i sig selv? Lyt til diskussionen om tillid.

 

Techtopia 234: Har du tillid til kunstig intelligens? Episode 13

I går, den 19.4, kom SIRI-kommissionens nyeste rapport om brugen af kunstig intelligens. Tredje episode dykker der ned i, hvad kunstig intelligens egentlig kan – og ikke kan bruges til. Og hvis vores tillid til AI er det allervigtigste, hvordan opbygger og fastholder vi den så? Lyt selv.

 

Kom så Jeppe!

“Det bliver en ambitiøs afgift, som er høj og giver en mere ensartet beskatning.” Det lovede skatteminister Jeppe Bruus i går om CO2-afgiften. Og lige her kl. 12 ved vi så, hvad der ligger i den vigtigste reform af alle for Danmarks grønne fremtid. Jeppe skal nok få travlt med det. Nogle af hans mange embedsmænd har forhåbentlig allerede travlt med at smidiggøre Skattekreditordningen, hvor LL §8X normalt er noget vi søger her i april. Vi vender tilbage til dig, Jeppe – og til jer læsere allerede på fredag. Du kan virkelig bidrage til et herligt, grønt forår.