Exits for startups og for krig – Proper vækst – TGTG-founder som investor – Lars Sandahl & roller – Fra energi- til batteri-krise?
Hvad er exit for krigen i Ukraine? Jeg tænker, at det for det første kræver, vi hurtigt støtter ukrainerne, ligesom David Helgason fx gør med sin dobbelt op-indsamling og andre ifølge New York Times fx gør med cyberkrig mod Rusland. Og for det andet kræver det nok Putins fald. Og så får jeg lidt Hitler-mindelser og gyser. Givet er, at inden det er sket, har vi haft oprustning med mørkegrønt isenkram. Invester nu også lidt intelligent med droner, cyberkrigs-beredskab osv.! Givet er også (og tak især til Tyskland for det), at vi får grøn energiomstilling – væk fra Putin-gas – så det basker. Det kommer til at fylde de næste år!
Hvordan får en startup så exit? Ja, der er alle mulighed fra konkurs til M&A-salg. Begge dele har jeg tænkt over i ugen. Det første bl.a. fordi Børsens kampagne mod Mathilde og Fresh.Land nu fik sendt den grønne startup ud af landet. Den anden fordi jeg i går fik exit på et af mine første dot.com-selskaber, kforum.dk til JP/Politikens Hus. Men det kunne have været omvendt, der er ikke langt mellem fiasko og succes for vækstvirksomheder. I dagens klumme Exits fra konkurs til M&A. HelloFlow, Fresh.Land og Kforum som cases uddyber jeg det.
I dag skal vi også se på, hvad software kan, når den er bedst. Den kan effektivisere processer – det, som så mange danske unicorn successer har gjort. Men Ugens Startup: Proper – demokratisering af udlejningsmarkedet? kan mere. Proper kan nemlig forene nogen, der oftest står i hver sin lejr og modarbejder hinanden: Ejere og lejere.
Du kan også læse de 5 skarpe til ugens investor: Stian Haanes om forskellen på at være founder og investor, og hvad der er op og ned i den bæredygtige. Stian har nemlig erfaring fra en lang rejse fra han og tre andre founders stod og fik nej fra løverne i Løvens Hule, og til de overlod ledelsen af den bæredygtige verdenserobrer Too Good To Go til Mette Lykke. Stian har senest været med i et DanBAN- syndikat omkring OliOli, der i februar har været ugens startup.
Mange i økosystemet ser DI som det store erhvervslivs organisation. Nu skal jeg til møde om lidt i DI’s innovationsudvalg og kan bekræfte antagelsen. Men DI organiserer dog 18.000 virksomheder, herunder selvsagt masser af små og startups. Og gør fx med skattekreditsagen omkring LL §8 og 8X en stor indsats. I dag er den øverste direktør, Lars Sandahl Sørensen i den varme stol om, hvordan vi kan leve diversiteten. Det sker i KvindeKompagniets serie Rollemodeller for alle #7.
Biler kører på batterier, ikke benzin. Men hvad når min Tesla’s skal fornyes? Mange af de for batterier nødvendige mineraler har Kina kontrol over. Afhængighed af det kan blive næste udfordring efter Putins gas. Så det er det supergode spørgsmål i dagens Techtopia 227: Nu kommer batterikrisen.
Ugens Startup: Proper – demokratisering af udlejningsmarkedet?
Der er ikke mange brancher, der kører så traditionelt, og hvor modsætningsforholdet er så fastkørt som mellem ejere og lejere. Kan software gøre noget ved det? Ja, faktisk. Propers stiftere Jacob Funch og Morten Krarup prøver nemlig ikke bare lette og tilpasse de utallige kedelige administrationsrutiner med deres software. De vil skabe en større imødekommenhed og tilfredshed og dermed ansvar hos lejerne. Det er en sjov case, både som software- og menneskeudvikling. Lige til at lære af.
5 skarpe til ugens investor: Stian Haanes
1400 medarbejdere har Too Good To Go nu i 14 lande. Færre da Stian Haanes både var founder og CEO. Nu er han tilbage – bare som investor – i de mere tidlige startup-faser. Ud over Stians megen founder-energi giver det selvsagt en særlig god baggrund som investor.Samt særlig praktisk erfaring med bæredygtighed. Følg Stian og hans betragtninger.
Rollemodeller for alle #7 – Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for DI
18.000 virksomheder er organiseret i DI, der har Lars Sandahl Sørensen som CEO. I sig selv en stor diversitet. Men hvordan bliver der også diversitet i den enkelte virksomhed? Det drejer KvindeKompagniets samtale med Lars Sandahl sig om. En start er jo at sætte mål og tilslutte sig DI’s The Gender Diversity Pledge og dets 16 principper. Lyt med.
Techtopia 227: Nu kommer batterikrisen
Bliver klimaet den store vinder af Putins krig? Krigen kan faktisk give det afgørende skub til, at EU gør sig fri af fossile brændstoffer. Men står vi så overfor en batterikrise i stil med oliekrisen i 70’erne, hvor Kina nu spiller OPEC’s rolle? For har vi råstoffer og kapacitet til at producere alle de batterier, elbiler vil kræve? Måske har et dansk forskerhold på DTU svaret ved at bruge AI til at producere en ny type batterier. Lyt og bliv klogere.
Gode og/eller svære tider?
Vikingerne kom – med deres slaveøkonomi – til Kyiv ad floderne. Vi kom selv på grund af vores mangel på arbejdskraft til programmering af software, de ikke mange timers rejse til Kyiv. Nu er det russiske militærkolonner, der slanger sig mod Kyiv. Med en krig i Europa håber vi det bedste, men frygter især det værste, som man siger.
Rent økonomisk berører det os alle, at energipriserne stiger og speeder inflationen. Men tør Nationalbankerne hæve renten under en krig? Aktiemarkederne tror det ikke, så Nasdaqs vækstaktier kryber opad. Udgangspunktet for 2022 er også exceptionelt godt. Væksten i 2021 blev ifølge Danmarks Statistik i ugen på 4,1 %, den højeste i 28 år! Så hvad vejer tungest: Frygten for krigens usikkerhed eller tilfredshed med den lave rente? Det eneste vi ved er, at vi lever med en forøget usikkerhed om, hvor vi kommer hen. Så må vi tage dagene derfra. Vi ses igen på fredag. Ha’ det så længe.
Comments