Kilde: Pixabay

Eventyrbørsen til hed debat – Patricks frontier VC-eventyr – Fieldsense tech – Tv-antiløver – Musk-snak – Iværksætter-dilemma

 

Verden er blevet hårdere. Vi kigger ind i en mur, både når det gælder leveomkostninger og materialer. Så vi ser med bekymring på tech aktiekurser, scaleup kapitalrejsning og valuations. Så meget mere har vi i begyndende krisetider behov for at drømme. Og tv-koncepter flest er fiktive drømme, nutidens eventyr. Tv-løverne på DR har sikkert gjort meget godt for, at iværksætteri i dag er mere end acceptabelt. Nu bliver de udfordret af klimaaktivister på TV2’s ”Min idé – vores mission” med 18 årige Selma de Montgomery, Puk Elgård, Anders Morgenthaler, Claus Meyer og Tommy Ahlers som dommere. I det bæredygtighedskoncept er vi behageligt fri for bagsiden af løve-formatet: Sjakren om urimeligt vækstblokerende ejerandele og testoteron-pumpet helgengørelse af småinvestorer.

Til gengæld er deltagerne i ”Min idé – vores mission” på et virkelig tidligt idéstadie, fra før Innoboster kan sætte ind. Hvis ikke det var underholdning og klimaeventyr, ville man sætte faglige eksperter til at vurdere de idépitches, der nu besluttes om ud fra mavefornemmelser hos celebrities. For hvordan kan man vurdere, om globalt flydende vindmøller er bedre for klimaet end et lokalt madspildsprojekt? Tommy Ahlers forsøger – forgæves – at gøre den grønne omstilling til et spørgsmål om storskala produktion på den lange bane. En omstilling, hans kommende DLUV-venturefond skal understøtte. Men ’grøn uld’ og andet B2C er mere seervenligt. Ingen folkeeventyr uden at fiktionen vinder!

”Eventyrbørsen” kalder business angel Søren Hougaard Nasdaq First North i en analyse, vi i dag gennemgår. Den omhandler de seneste 42 børsentreer fra startups og andre selskaber. Og eventyr kan jo ende godt og skidt, så nu står debatten pludselig om, hvilket outcome vi skal tage af Sørens analyse. Børsen finder, den bekræfter deres elendighedstese for vækstbørsen. En tese, der er selvopfyldende, da de kun spørger valueanalytikere. Søren Hougaards hovedpointe i analysen er, at platformen er ”fremragende”, men at aktørerne har markedsført selskaberne et trappetrin over, hvor de reelt endnu er. Men måske stikker problemet med den for flertallet af selskaber dårlige performance endnu dybere. Læs vores klumme om årsagen til First North problemer.

Agtech er om ikke eventyr så højeste mode, sejeste hype, skrev vi i fredags. En del af festen er præcisionslandbrug, så der kun gødes, harves og sprøjtes, hvor det er relevant. Så længe man kan huske, har landmænd klaget over vejret. Nu kan de i al fald forudsige det ned på hver enkelt mark. Vi har FieldSense som ugens startup fordi founder John Smedegaard udnytter neurale data intelligent og kan ekspandere udenfor grænser og på felter som energi og logistik.

’D’ er taget ud af Aventures, men snakker med i betydningen en eventyrlig ekspedition efter innovativ tech. Ugens investor har i USA stiftet en særlig, endnu mindre venturefond. Founder Patrick Theander sætter barren 10 år ude og spørger så, hvordan vi investerer i og medproducerer frontteknologi inden for blockchain, krypto, deeptech og gaming. Patrick giver en forfriskede approach på venturefonds-virksomhed, der i sin natur skal søge det grænsesprængende, men ofte ender i det mere sikre.

Og så skal vi lytte til podcasts. Techtopia om, hvad Musks vil med Twitter, og Vækstfonden har Anders fra århusianske Founderment i studiet om læringer fra Landfolk m.fl. startup rejser.

 

Kampen om sandheden. First North til hed debat

Lige nu er retail investorerne væk, køen til nynoteringer kort og brandet belagt med skuffelser. Hvordan er vi havnet der? Søren Hougaard har analyseret de seneste 42 noteringer, og vi gengiver de vigtigste pointer. Vi har længe ærgret os over, at startups vækstrejse bare for ofte har været dårligere på Nasdaq First North end ad venturevejen. Der er mange gode reformforslag. Men vi skal måske have mere principielt fat. Skatteregime og investeringskultur og -forståelse af ventures skalering er så langt fra den svenske, som der er fra Vordingborg til Northvolt. Analyse er påkrævet, strategi nødvendig. Godt vi har fået en organisation som Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder. Vækstbørsen skal ikke være skraldespand, men vigtigt supplement til venturevejen.

 

Ugens Startup: FieldSense – hyperlokale vejrdata!

Landbruget skal omstilles. Ligesom Soil Sense er led i regenerativt landbrug, er ugens starup’ FieldSense et led i præcisionlandbrug. Et netværk af 2200 lokale vejrstationer og en neural-datamodel med dens predictions er kernen i noget, DMI ikke kan. Founder John Smedegaard skal med den nytilkomne venturefond i Danmark, Rockstart, ud i verden med abonnementsmodellen. Så det hyperlokale kan blive globalt. I dag er det ag-tech, men det kan extendes til logistik og energi. Læs og bliv inspireret.

 

Ugens frontier tech-investor: Patrick Theander, The Aventures

Patrick Theander har fokus på USA, og investerer i startups i pensionistparadiset Florida, tænker du. Nej, Patrick er tech nørd og next generation investor i tidlig blockchain, deeptech, gaming mm. Og Miami er det ny upcoming tech-hub. Så ikke mærkeligt, at andre gerne vil med på Patricks venturefondsvogn, hvor de operationelt er med på det, der er innovativt om 10 år. Læs med.

 

Techtopia 237: Elon Musk lever i internettets fortid

Det vil Elon Musk næppe selv sige, når han vil tilbage til grundideen med ”free speech”. Techtopia har ringet til amerikanske eksperter som Ethan Zuckerman og Jillian York og diskuterer problemerne med ytringsfrihed i en tid med polarisering, trumpisme og hadtale. Samt Musks bud på abonnementsbetaling og nye ydelser. Lyt til debatten.

 

Vækstfonden: Sådan lærer du af dine fejl og succeser – med Anders Mogensen

Lær af dine fejl. Anders Boelsskifte Mogensen, stifter af Landfolk, Gaest.com og senest venturefonden Founderment, fortæller i Vækstfondens podcast om sine startup plus/minus-oplevelser og erfaringer, og om at tage det sure med det søde. Bl.a. om læringen fra salget af Landfolk til Airbnb. Lær og lyt.

 

Primdahls eventyr

I går havde jeg Morten Primdahl til at fortælle kommende business angels i Danske Bank om rejsen med Zendesk. Morten og co-founders vurderede den en faktor 10 forkert. Altså til den for lave side. Ja, det plejer unægtelig at være omvendt; mere fantasibudgetter der kommer ud af vores tidlige startups. Men Morten er godt understatet af en CTO fra en verdensførende softwarevirksomhed. I dag oplever Primdahl, at SaaS-startup rejsen er blevet mere ”maskinel end innovativ”, så det er sjovere at lave investeringer på nye felter. Men Zendesk er en af gode historier, vi dyrker.

På fredag dyrker vi den danske specialitet at bevillige os selv fri. Også på Bootstrapping. Men store bededag kan jo bruges til meget godt. Du kan fx få læst rækken af PRO artikler her om startuprejser og -drømme ved at få medlemsadgang af gode Nikolaj, som du når på 42610660. Og så må du ellers nyde det danske lysegrønne forår, til vi ses i en ny eventyrlig uge i økosystemet.