Kilde: Getty Images

Elon og de 280 tegn – Grøn energi-handel – Morten Halborgs grønne VC – Din værdisætning – TikTok-virus

 

Det er sikkert dejligt at have sit helt eget medie. Særligt hvis det kan blive open source, åbent som Athens bytorv og med millioner af brugere. Så enkel er verden bare ikke. Men Elon Musk er nu engang verdens nok mest innovative tech-founder. Og på ti dage fik han købt det, han som verdens rigeste menneske, ville have, sit Twitter. Prisen på 304 mia. kr. er til at overkomme, når man er god for over 2000 mia. kr. Nogen stor business case i et nedadgående forbruger- og reklamemarked er svær at se fx i forhold til Tesla. I don’t care about the economics at all, sagde Elon lige efter købet. Hvad er så projektet for Musk? Vi ser på det med den næsten bibelske klumme-titel “Elon og de 280 tegn”.

Forrige uges politisk grønne offensiv med CO2-afgift og energiomlægning stiller spørgsmålet: Hvordan er det så at være startup i det landskab, når man især sælger gas? Vi er taget til Århus, for nede ved åen er der ikke kun gang i ølhanerne. Århus er Energiens Venedig med en håndfuld energihandelsselskaber. Nitor Energy, ugens startup, er én af dem, og CEO Simon Birch Hansen fortæller både om deres avancerede softwareudvikling og den grønne omstilling af markederne.

I går kom politikerne ellers tilbage til lappeløsningernes velfærdspolitik. 5.000 kr. hvis du er pensionist. Hvem er den næste, der rækker hånden op og er offer for noget? Næppe startups og venturebranchen. Men Ruslands angrebskrig mod Ukraine og deraf følgende usikkerhed sætter en del investeringer i bero. Hvad hvis man fx skal rejse en klima venturefond som Morten Halborg, tidligere CEO i SEB, er i gang med? Som Morten siger i dagens 5 skarpe til ugens investor: Det er lidt fjollet, at situationen har kostet os tid. I princippet er krigen bare endnu et tegn på, at vi skal i en mere bæredygtig retning, og særligt væk fra russisk gas. Umiddelbart tænker vi, at krigen har en kortsigtet negativ effekt på os, men en langsigtet positiv effekt – hvilket vil afspejle sig i vores resultater frem imod 2030, hvor særligt store virksomheder skal have købt sig til en del flere bæredygtige tech-løsninger.” Der er flere andre skarpe betragtninger, så vi siger velkommen til Climentum.

Og så byder vi på podcasts. Vækstfondens med Anne Stampe om, hvordan du værdisætter din startup og Techtopia 235 om memes.

 

Elon og de 280 tegn

Hvad er forretningen i Twitter, og er forretningsmodellen på plads? Hvad vil konsekvensen af ”fri speech” være, og hvorfor kommer alle tosserne og Trump – heldigvis for demokratiet – nok alligevel ikke tilbage på platformen? Og er Elon Musks medieprojekt noget, vi vil se fra andre startup founders? Læs og vurder selv.

 

Ugens vækst startup: Nitor Energy – det handler om grøn omstilling

CEO Simon Birch Hansen inviterer indenfor i en energisektor, der står i et vadested mellem krig og klimaomstilling, mellem gas og el. Uanset udfordringerne går det forrygende på Klostertorv ikke mindst i kraft af unik softwareudvikling og fuldautomatisering. Kig med ind i en energisk energi-startup.

 

5 skarpe til Ugens investor: Morten Halborg, Climentum Capital

Hvad er forventningen til afkast i en nystartet klimafond? Morten Halborg fortæller om 20-25 % IRR, om dobbelt carry og om hvordan 15 mio. € lige forsvandt i LP-kapital med Ruslands krig. Men der er ingen tvivl om, vi og de andre toppartnere fra Stockholm og Berlin med Climentum får en stærk klimaventurefond for Seed+ og serie A i Nordvesteuropa. Læs selv Mortens gode svar.

 

Vækstfonden: Sådan værdiansætter du din virksomhed – med Anne Stampe

Det er med at have styr på sine data, når man skal værdisætte sin startup. Det er et af de råd, som Anne StampeNordic Female Founders giver i denne Vækstfonden podcast om, hvordan du værdisætter din startup og forhandler med investorer om den. Hør med.

 

Techtopia 235: Robotstemmerne fra TikTok spredes som en virus

Katrine Emme Thielke er en af mine gamle kolleger og medarbejdere og er social media ekspert og meme-entusiast. Hun og retoriker Adrian Skov taler om de selvreplikerende og muterende memes og om, hvorfor Siri-lookalike-robotstemmer er fortællerstemmer på TikTok. Og inddrager Richard Dawkins, der opfandt begrebet meme. Lyt.

 

@JesperNext

Jeg havde næsten helt glemt mit eget navn på Twitter, da jeg skulle bruge det til at joine The Copenhagen Democracy Summit, med særligt håb om at høre Barack Obama. Kan man leve uden sin Twitter-konto? Det kan jeg åbenbart godt, selv om alle, jeg kender blandt kommunikationsfolk, journalister og politikere, ikke kan. Men jeg tænker, du i al fald lever lidt bedre, hvis du kan læse med på Bootstrapping takket være et PRO-medlemskab. Du får et tilbud ved at ringe til Nikolaj 42610660. Her har vi nemlig ikke 300 mia. til lige at købe et andet online medie. Men har vi økosystemets og din opbakning, er vi megaglade. Så tak for den!