Deep tech til grøn omstilling – Når VR-tech ikke er leg – Ugens tech investor – Masser af nye tech fonde. Og hvorfor du skal have samtykke, men ikke spørge om alt?

Velkommen på hjemmekontoret og de simple community-platforme som Teams, Zoom, Hangout, Hopin samt madkassen udskiftet med mundbindskasse. I foråret var det lidt interessant; nu i efteråret er det bare frustrerende at kigge ind i vintermørkets isolation, og vanskeligt at se de klare kriterier. Jeg kom i går til at gå ind på en lille bistro i København uden mundbind, men med mundbind ind i mit store fitnesscenter ved havnefronten. Det gav umiddelbart mening for mig – men var forkert. Mundbind er meget low tech – og alligevel formår jeg at fumle med det. Men ingen grund til at fortvivle. Vi skal se på tech, rettere deep tech, som det hedder i dag, når den er radikalt innovativ, ikke bare inkrementel. Og heldigvis sker der mange nye spændende tech og andre ting i vores økosystem, vi skal rundt om.

 

Deep tech er i al fald dyb på den måde, at den kræver dybere lommer, større investeringer. Og nye tech fonde skyder frem – også i Norden. Jeg forsøger at guide startups og investorer lidt rundt til hvad der er på vej i specialiserede tech fonde. En meget subjektiv runde på basis af ’von hören sagen’ og de input vores dejligt aktive læser giver. Mere af det. Og du kan underholde dig med alt fra en fond som klub uden administrations fee til en IPO fond, og fra sidecar over secondaries til impactfonde på vej.

 

Skal al startup tech være bæredygtigt og kunne måle sig ift. FN’s 17 verdensmål? Ja, og det kan vi sikkert også.  Men den vigtigste nationale delmængde er de, der bidrager til Danmarks grønne 2050 omstilling. Det er den største transformation, vi kommer til at opleve i vores generation (vel at mærke sagt af en lidt ældre herre). Vi har et eksempel som ugens case med Ole Green og AgroIntelli. Teknologien bag får mig til at tænke på at en af mine første store oplevelser i min barndom. Det var da min morfar løftede mig op på hans røde Massey Ferguson 35 traktor. Fra jeg var syv år måtte jeg køre den alene. Den traktor, finasieret og leveret via Marshall hjælpen, revolutionerede dansk landbrug. Fra 1947 og frem afvandrede 3-400.000 bønderkarle og piger landbruget for at tage ind til fabrikkerne i byen. Nu er vi så nået til et nyt spring, hvor min nordjyske landbrugsmedhjælper ikke skal tilbringe efteråret med at sidde på mine Volvo-traktorer. Det klarer en robot. AgroIntellis robot-versioner over de seneste fem år er sjove at se på deres hjemmeside, fordi denne tech-dims mest af alt først lignede de sæbekassebiler, vi også lavede i min barndom. Nu er det en smuk maskine til præcisionslandbrug eller agrotech som det hedder, hvor robotterne er selvstyrende og kan dosere markerne vha. sensorer. Det er en del af den grønne omstilling, der er i gang. Og der skal vi med.

 

En traktor var dejlig, de digitale teknologier fascinerende. I går lukkede N2F, Nordic Secondaries Fund en investering i finske Varjo VR-startup. Jeg har i min bog ”Langt Fra Silicon Valley” fra sidste efterår skrevet noget i retning af ’at VR-teknologi da er sjove, men nu har vi leget længe med de briller på enhver event og bliver der noget kommercielt perspektiv ud over leg og spil’? Det opdagede jeg så der vitterlig var – og $100 M er tilflydt Varjo fra de skarpeste ventures med de sejeste headsets. Læs selv hvordan. De finske Varjo-drenge hjælper fx også danske MeetinVR, og jeg nu vil holde mere øje med den teknologi igen.

 

En person, der faktisk har forstand på netop øjen-teknologier og eye-tracking, er Sune Alstrup, der som iværksætter skabte og solgte The Eye Tribe der i 2016 blev købt af Oculus/Facebook. Sune er nu selv investor i det felt og mere generelt hos DanBAN, byFounders m.v. Sune er både dygtig og sympatisk. Ja, det, er der mange, der er, men han er det i særlig grad. Og han ved faktisk virkelig noget om deep tech. Men dan dig selv et indtryk af ugens investor.

 

Hvor Frank Jensens tunge var hvornår, er til skue og debat, og jeg kan se at sexisme-sagen har bevæget sig til hans bagland i fagbevægelsen. Og dér kan den ud fra mit livs kendskab godt blive lidt. For i mit rådgiverliv jeg har da mødt adskillige oppustede mænd, med og uden røde seler. Man kunne håbe at outcome er, at alle nu har forstået, at man skal spørge først. Bede om samtykke. Men det er faktisk ikke altid på alle felter, man skal spørge. Jeg har haft mange års omgang med revisorerne fra Big Four og Big Six og jeg tvivler på at nogen af deres skattenørder ville have bedt om et bindende svar fra Skatterådet omkring syndikater ift. ABL19. Det har Keystones gjort, givet af bedste intention, men bundlinjen er, at det desværre nu er blevet mere kompliceret at lave syndikater. Du bør som startup og investor orientere dig i status i ”Mål eller selvmål. Pas på syndikater over 7”, så du er klædt på.

 

Og så må du have et par gode dage på hjemmekontoret til vi høres ved på fredag med Ugen i økosystemet. Inden kan du selvfølgelig også høre seneste Techtopia om at oktober er national cybersikkerhedsmåned med alt, hvad det indebærer og læse del 10 af +impact der bl.a. handler om, at Investorer mangler data på impactstartups. Hver dag sker der noget dybt, eller i al fald noget på deep tech, i vores herlige økosystem.