Dansk venturekapital rekord i 2019

Vi vidste det godt. I disse år har danske startups flere muligheder for kapitalindsprøjtning end nogensinde før. Nu er tallene for 2019 blevet offentliggjort: 2019 var rekordår.

I 2019 tiltrak Danske startups mere end 3,8 milliarder kr. i venturekapital fra både danske og udenlandske investorer. Det er absolut rekord med én milliard mere end i 2018, og dermed fortsætter den positive udvikling, vi har set på det danske venturemarked de sidste par år.

Stigningen skyldes især, at en række danske startups har lukket nogle rigtig store investeringsrunder i 2019.

Investeringerne er blevet større
Sidste år, 2019, bød på 62 ventureinvesteringer i danske startups mod 56 investeringer året forinden.

Derudover er investeringerne fra venturefondene blevet større og større. I 2018 lå medianen for investeret beløb på 30 millioner kr., mens den i 2019 lå på lidt over 40 millioner kr.

Stigningen i investeret beløb fra 2018 til 2019 handler både om early- og later stage-runder. Det er dog værd at bemærke, at der i 2019 er sket en markant stigning i antallet af later stage-runder, hvilket er medvirkende til, at vi lander på de 3,8 milliarder kr.

IT-sektoren løb med de største beløb
Det er særligt startups inden for IT-sektoren som havde lettest ved at overbevise investorerne om at de skulle investere med investeringer på over 2,2 milliarder kr. hvilket er en stigning på 900 mio. kr. i forhold til 2018.

Inden for it-sektoren er det især SaaS- og fintech-virksomheder som fylder i billedet, mens social/platform software og AI også indtager pladser i toppen af listen.

Det er ikke mindst i og omkring hovedstadens beton og brosten, at iværksættermiljøet for alvor spirer, hvilket skyldes, at ventureinvesteringer typisk foretages i teknologiintensive virksomheder, som i høj grad er lokaliseret omkring de store universitetsbyer.

Frederiksberg og Københavns Kommune tegner sig i 2019 således for to tredjedele af investeringerne, målt på beløb. Dermed fylder hovedstadsområdet faktisk mindre end tidligere år, mens vi ser, at investeringerne i både Aarhus og Odense er vokset fra 2018 til 2019.