”Visionen er at skabe en børneiværksætterbevægelse af idérige børn med handlekraft, selvtillid og fremtidsoptimisme. Og med bevillingen fra Villum Fonden er vi kommet et skridt nærmere,” siger Nana Christiansen.

Børneiværksætterne er på vej

Hvis Danmarks skal have flere iværksættere, skal interessen for iværksætteri stimuleres i en tidlig alder, og gerne over længere tid. Det vil et nyt initiativ sikre.

Hen over de næste to år kan over 600 børn i fritiden få praktisk erfaring med, hvordan man udvikler gode idéer og gør dem til virkelighed.

Kids Island, som er nonprofitforeningen, der står bag, med støtte fra Villum Fonden og Zibra, vil starte en børneiværksætterbevægelse af idérige og handlekraftige børn, der kan være med til at løse fremtidens udfordringer gennem iværksætteri.

FNs verdensmål
Der er stor interesse for iværksætteri i dagens Danmark. Både i Løvens Hule på DR og på skoleskemaet. Som noget helt nyt, og for første gang nogensinde, har børn i alderen 10-13 år nu også mulighed for at gå til iværksætteri i fritiden – i klubbernes åbningstid.

Det er Villum Fonden, der har bevilliget midler til foreningen Kids Island til at drive et pilotprojekt hen over de næste to år. Ønsket er at vække børns interesse for både iværksætteri, verdensmål samt naturvidenskabelige fag med et fritidstilbud, som bringer alle tre discipliner i spil.

Børnene kommer i forløbet til at arbejde med temaer inden for FN’s verdensmål og skal blandt andet udvikle løsninger, der kan reducere madspild og sikre rent vand til alle i fremtiden.

Det hele sker gennem feltarbejde i lokalmiljøet, leg samt møder med ægte iværksættere, som blandt andre Mette Lykke fra Too Good To Go.

Det handler om at så de første iværksætterfrø i børnenes bevidsthed, mens de stadigvæk er kreative, nysgerrige og har en naturlig evne til at tænke stort og undre sig.

”Vores samfund har brug for flere iværksættere, der kan omsætte gode idéer til arbejdspladser og velfærd. Iværksætteri er afgørende for fremtidig vækst og velfærd. Samtidig har vi et samfundsproblem omkring madspild, idet en tredjedel af al mad smides ud. Ved at involvere børnene tidligt bliver det mere naturligt for dem at være aktive i løsningen resten af deres liv,” siger Mette Lykke, CEO for Too Good to Go.

Undersøgelser peger da også på, at en tidlig introduktion til iværksætteri øger sandsynligheden for, at børn opsøger muligheden senere i livet.

”Det handler om at så de første iværksætterfrø i børnenes bevidsthed, mens de stadigvæk er kreative, nysgerrige og har en naturlig evne til at tænke stort og undre sig. Når først de bliver ældre og mere formelt ”skolet”, har de langt sværere ved at tænke skævt og turde eksperimentere og lave fejl,” siger Nana Christiansen, som er formand for foreningen Kids Island.

Iværksætteri handler i vores optik også om at gå til verden med et mindset og en tro på, at man kan løse problemer

Børn til demodag
Udgangspunktet for børnenes mange idéer er verdensmålene. At lade børnene udvikle idéer til virkelige problemstillinger skal nemlig bidrage til at gøre dem til samfundsbevidste og handlekraftige medborgere.

”Iværksætteri handler i vores optik også om at gå til verden med et mindset og en tro på, at man kan løse problemer. Børn i vores generation bliver bombarderede med dystre forudsigelser omkring blandt andet klimaet, og vi vil gerne give dem kompetencer og handlekraft til at forstå, at de rent faktisk kan gøre en forskel og påvirke den verden, de lever i. Derudover vil vi også gerne vise dem, at de kan skabe deres egen fremtid og være jobskaber frem for jobtager,” siger Nana Christiansen.

Kids Island Academy kører over i alt ni gange og tager børnene fra idé over prototype og afslutter til sidst med en demodag, hvor forældre og eksperter kommer ind og hører om idéerne.

”Visionen er at skabe en børneiværksætterbevægelse af idérige børn med handlekraft, selvtillid og fremtidsoptimisme. Og med bevillingen fra Villum Fonden er vi kommet et skridt nærmere,” slutter Nana Christiansen.

Næste akademi starter op i januar 2020, og man kan få besked ved at tilmelde sig foreningens nyhedsbrev på www.kids-island.dk.

Fakta om foreningen Kids Island.

Kids Island er en nonprofitforening drevet af ildsjæle inden for undervisning, læring, iværksætteri og innovation samt et frivilligkorps af dedikerede instruktører. Kids Island afholder p.t. iværksætterakademier i Solrød og Lyngby-Taarbæk Kommune, men planen er at gøre tilbuddet landsdækkende på sigt.