Deleøkonomi, Zuckerberg, Musk, enhjørning gone crazy og meget mere. 2018 var kun et forvarsel om, hvor vildt 2019 bliver. Foto: Collage.

Året der gik i Startupland

Hvem råbte højest, hvem satsede størst, hvorfor blev Elon Musk degraderet i Tesla, og hvorfor spillede rapstjerner onlinespil? Vi har samlet nogle af 2018’s største momenter i en årskavalkade fra Startupdanmark og udlandet.

Vi på Bootstrapping er enormt glade for den modtagelse, vi har fået i det danske startupmiljø. I har været gode til at læse med, åbne vores nyhedsbrev og følge os på Facebook, LinkedIn og Twitter.

Vi kom til verden cirka samtidig med 2018, så derfor får du her vores hurtige, skæve og kritiske gennemgang af året, der gik i Startupland – i Danmark og internationalt.

Bedste nye boyband

Den nye platformstartup Tame med tidligere CPHFTW-bagmand Jasenko Hadzic i spidsen lancerede sig selv under stor fanfare, champagne og lækre pressebilleder. Hvad siger I? Er det mest New Kids on the Block eller C21?

Tame er Mickey Switzer, Jazenko Hadzic, Niels Schmidt og Deividas Jackus. Foto: pressefoto.

Mest lortede protest 

Mennesker i San Francisco blev SÅ sure på løbehjulsstartuppen Bird, at de smurte lort ud på transportmidlerne.

Årets buzzword

Allerede i februar var folk ved at være færdige med kryptovaluta, og selvom AI og kunstig intelligens har været et af årets allervarmeste begreber, slår intet impact.

Det at skulle kunne redde verden og løse FN’s verdensmål har været overalt i 2018. Og både venturefonde, Innovationsfonden og mange flere vil også sætte penge i at gøre verden til et bedre sted. Det affødte også begrebet SDG-washing, som vi sikkert kommer til at se masser af i 2019.

Andre begreber, der er blevet store i vores verden: micro-mobility, urban tech, battle royale, blitzscaling, AI-kapløb, struggle bragging og techlash.

Foto: UN.org.

Årets mest forsinkede fyring

Google+ lukkes (endelig).

Foto: Wikipedia Commons.

Årets mest robotlignende tech-chef

2018 skulle være året, hvor Mark Zuckerberg lovede, han ville fikse Facebook. I marts ramte Cambridge Analytica-skandalen, og siden har en del dårlige sager om folkemord i Myanmar og datalæk af titusindvis af profilers data ramt den sociale mediegigant.

Lige inden jul kom så sagen om, at Facebook har givet over 150 virksomheder privilegeret adgang til brugeres private data. Men det helt store techlash er udeblevet. Vi er stadig (næsten) alle sammen på Facebook. Oh, well.

Årets rus

Elon Musk røg hash og drak whisky på et radioshow. Det fik to chefer i Tesla til at sige op og aktien til at falde 6 %.

Og så var det ikke engang årets værste fra Musk, der blev degraderet fra sin post som bestyrelsesformand efter et tweet om, at han havde “funding secured” til at tage sit firma af børsen.

Årets rus 2

Amerikanerne er blevet så begejstrede for e-cigaretter, at man ikke kan se forskel på en reklame for Juul og en artikel i New York Times.

Røgpinde uden tjære. Hurra, siger New York Times. Foto: Screendump, NYT.com.

Årets rus 3 (og årets billboard-reklame)

Har vi ikke allesammen glædet os til at se, hvordan man ville markedsføre hash, når det blev lovligt? Den amerikanske marihuana-startup Eaze indfrier de fleste forhåbninger.

Hej hash, farvel stress. Enkel markedsføring. Foto: Eaze.

Årets mindst bæredygtige deleøkonomi

Kina vil også have (dele)cykler og hurra for det. Men det kan være svært at få udbud og efterspørgsel til at passe, når man er over en milliard mennesker.

Så mange cykler, så mange kinesere. Det burde da passe sammen? Foto: Flickr.

Årets dårligste angel-investering

Ivar Salomon investerede mest tid i Lykke-Per. Det var en dårlig investering alligevel. Vores direktør Timme Bisgaard skrev, hvorfor alle iværksættere kan lære af filmatiseringen af Henrik Pontoppidans klassiker.

Lykke-Per alene mod verden. Foto: pressefoto.

Årets “hvis det kan sælges, er det lavet”

Spionerer du på din hund, når du ikke er hjemme? Hvis ikke, er du snart den eneste. Teknologien eksisterer, og hundekapitalismen trives.

Hundelegetøj. Foto: billedmanipulation/Kforum.

Det mest kultlignende startupinitiativ

Når mennesker i små miljøer kender hinanden meget godt og er overbeviste om, at de hver dag redder verden, når de går på arbejde, kan det godt blive en smule sekterisk.

Èn stor lykkelig familie (i skøre kostumer. Seriøst, hvad skal det forestille?). Foto: The Family.

The Family fra Frankrig tager titlen som at have det skøreste og mest Jonestown-/Jehovas Vidner-agtige startupimage.

Selv hjemmesiden har Mafia/kult-tema. Foto: screendump.

Årets Bootstrapping-bootstrappere

Better Collective startede som to 19-årige gymnasiekammeraters hobbyprojekt og omsætter nu for over 193 mio. kr.

Selvom LinkedIns udviklerhold bør halshugges med smørknive af genbrugstræ for deres miserable Kudos-funktion, skyder vi alligevel et gigantisk kudos afsted til Better Collective.

Northplay og GoodiePack er andre gode bud.

Mest irriterende statistik

Spam-opkald (fupmagere og telemarketingsælgere etc.) er steget med 300 % globalt.

Den største ventureinvestering i #dkstartup

Tradeshift rejste i maj 250 mio. US dollars i en serie E-runde anført af Goldman Sachs. Det gjorde også Tradeshift, der i dag har hovedkontor i USA, til en unicorn med en værdi på over 1 milliard US dollars.

Men er Tradeshift egentlig dansk? Nogle siger ja, andre siger nej. Vi siger godt, at Tradeshift stadig skaber jobs i Danmark.

Det vildeste e-sportshold

Danmark har verdens bedste CS:GO-hold, Astralis. Men årets vildeste e-sportsteam er alligevel uden tvivl de fire unge mænd, der satte sig foran computeren til et spil af Battle Royale-spillet Fortnite i marts.

Den professionelle Fortnite-spiller og -streamer Tyler Ninja Blevins, NFL-spilleren JuJu Smith-Schuster, rapperen Travis Scott og megastjernen Drake lavede et hold og slog alle seerrekorder på streamingplatformen Twitch.

Drake. Foto: Creative Commons.

Årets sherif-skifte

Tommy Ahlers som minister. Det er sjældent, at iværksættere bliver ministre. Men i 2018 oplevede vi både en selvstændig erhvervsdrivende blive på sin ministerpost (Rasmus Jarlov), en tech-iværksætter få en ministerpost (Tommy Ahlers) og en minister og selvudnævnt cybersherif blive bestyrelsesformand i en tech-startup (Søren Pind).

Måske er der ikke så langt fra pitch deck til paragraf 18-spørgsmål, som man kunne frygte. Og med den positive hype, der er opstået om iværksættere, kan man måske endda vinde ved at promovere sig politisk på det.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers(V) skal indsprøjte noget likeability i Københavner-Venstre. Foto: Scanpix/Polfoto.

Årets “unicorn”

Unicorns er bare et symbol. Måske skal vi begrave dem i 2019?

Norman Foster. Foto: Foster’s Instagram-profil.

De 5 bedste trendrapporter i 2018:

Fjord er et konsulenthus med fokus på design og innovation, og deres trendrapport er både skarp og flot lavet.

Benedict Evans fra Andreessen Horrowitz har formentlig lavet det bedste trend-oplæg i 2018.

Vores egen Timme Bisgaard giver dig det bedste danske overblik over kommende trends inden for tech, kommunikation og ledelse.

Mary Meeker har i lang tid været anset som den dygtigste og mest præcist fremadskuende aktør, når det handler om at forudsige fremtiden, hvad der sker på internettet. Hendes rapport holder stadig.

LinkedIn udgiver hvert år deres “50 Big Ideas”, og deres 50 store idéer for 2019 er bestemt værd at se på, hvis man er interesseret i hvor arbejdsmarkedet bevæger sig hen.

Årets dårligste og bedste forudsigelse

Fortune laver hvert år en række forudsigelser for året, der kommer. I 2018 var der både fuldtræffere og forbiere.

Fordi nej, Katy Perry og Peter Thiel blev ikke rumturister i 2018. Til gengæld regner Richard Branson med at skyde sig selv afsted i 2019 og i samme år sende et rumfartøj afsted med betalende turister. Måske Katy Perry er med det fly?