Martin Kring: Med bæredygtighed som drivkraft er venturemodellerne i udvikling

KRING, som arbejder med venture building og vækst af nye virksomheder inden for health-tech og green-tech, vil fordoble porteføljen af deres 11 ventures over de næste to år. Vi har talt med co-founder og partner Martin Kring, der har udviklet mange egne begreber til sin værktøjskasse for finansiering af startups.

– I fokuserer på at skabe økonomisk bæredygtige virksomheder frem for at jagte én unicorn (Zebra-modellen). Hvad tilsiger jeres model om denne strategi, og hvad ser I som de største fordele for investorer og de virksomheder, I støtter?

 

”Hos KRING har vi over årene udviklet en tilgang kaldet Speedbooting (vores metode til hurtig vækst og innovation) der fokuserer på innovation, co-creation og skalérbar vækst. Metoden bruges både til at skabe nye virksomheder gennem vores Venture Building og til at hjælpe eksisterende early-stage startups med at få en ekstra god start på livet.

Ved at fokusere på at skabe “zebra”-virksomheder, der balancerer ansvarlig vækst og profitabilitet, reducerer vi risikoen for store tab og spildte ressourcer, som nogle gange kan opstå i jagten på en enkelt “unicorn”. Denne tilgang gør det muligt for os at støtte flere virksomheder, som leverer værdi tidligt og konsistent. Vi ser det som en mulighed for at skabe en portefølje af succesrige virksomheder, der hver især har potentialet til at skabe positiv impact.

For investorer betyder dette adgang til en mere robust og diversificeret portefølje med lavere risiko og stabilt afkast. Virksomhederne får støtte til at vokse i deres eget tempo og kan dermed opbygge langsigtet værdi, uden at blive presset af ekstrem vækst, som ofte skader fundamentet. Ulempen er, at processen kan tage længere tid, men det er hvad vi arbejder løbende med at optimere via Speedbooting”.

 

– Oplever du, at for få iværksættere tager hul på skaleringen før, de har product-market fit eller proof-of-concept?

 

”Ja, desværre ser vi ofte, at iværksættere forsøger at skalére for tidligt, før de har opnået et solidt product-market fit eller proof-of-business. Det kan være fristende at accelerere væksten hurtigt for at tiltrække investorer, men uden en valideret forretningsmodel kan det føre til unødvendige omkostninger og spildte ressourcer. 

Hos KRING fokuserer vi på at sikre et fornuftigt fundament. Vi hjælper virksomheder med at identificere deres produkt, forstå deres kunder og validere deres markedsposition, før de skalerer. Derudover bruger vi vores corporate-netværk tidligt i processen for at afklare mulige forretningsmodeller og distributionskanaler. Dette øger chancerne for succes, når virksomhederne er klar til vækst, fordi de allerede har en god indsigt og et testet værditilbud.”

 

– I markedsvaliderer tidligt og rekrutterer ofte erfarne co-founders og CEOs til at realisere jeres idéer. Er dette nøglen til at skabe mere økonomisk bæredygtige startups, hvor op til 70% ellers går ned efter 5 år?

 

”Det er altid en udfordring at forudse, hvad der vil ramme plet i markedet, især med de hurtige forandringer, vi ser i dag. Det gælder uanset, om det er idéer vi selv opsamler, eller  om det er co-founder’s egne ideer, som vi skal realisere sammen. Jeg tror, vores tidlige markedsvalidering betyder en del. Ved at teste idéer tidligt og involvere markedet i udviklingsprocessen investerer vi kun i projekter med reelt behov og potentiale. Dette reducerer risikoen. Men også vores hands-on tilgang, kombineret med erfarne co-founders og CEOs bidrager. Teamet og opbygningen heraf er jo super vigtigt. 

Når vi sammensætter det rigtige team og bestyrelse, øger vi sandsynligheden for, at virksomhederne overlever og vokser. Nøglen til at skabe økonomisk bæredygtige startups ligger i denne kombination af tidlig validering og stærkt lederskab. Det hjælper os med at undgå mange af de faldgruber, der får startups til at falde fra tidligt.”

 

– Foruden go-to-market, team og product-market fit, hjælper I også startups med fundingstrategier. Hvorfor er det så vigtigt, og hvordan støtter I dem på længere sigt mod serie-A?

 

”Når fundamentet er på plads, fokuserer vi på at skabe en solid fundingstrategi, som understøtter en langsigtet vækst. En stærk fundingstrategi er afgørende, fordi det ikke kun handler om at skaffe kapital, men om at sikre den rette type kapital på det rette tidspunkt. For tidlig eller forkert funding kan lægge unødvendigt pres på væksten og skabe forkerte prioriteringer for værdiskabelse.

Derfor har vi i stigende grad integreret fundingstrategier i vores Speedbooting-metode, hvor vi hjælper startups med at tiltrække de rette investorer tidligt, som kan investere med os. Dertil planlægge deres rejse mod større fundingrunder som serie-A og alternative finansieringskilder. Selv når vi ikke længere er direkte involveret, arbejder vi nu med, at virksomhederne har en klar plan for, hvordan de modnes og fortsætter deres vækstrejse.”

 

– Hvilke resultater ser I hos de virksomheder, I har gennem KRING Speedbooting? Kan du nævne nogle eksempler på virksomheder, der har klaret sig særligt godt?

 

”Vi ser god fremdrift fra flere virksomheder i porteføljen:

  • TestaViva, der er stiftet i 2017, er en platform, der i dag hjælper over 150.000 danskere med at få styr på juridiske forhold gennem partnere som AL-Bank, Nykredit, Danske Bank, Nordea, TopDanmark, Mercur Andelskasse. Med en årlig vækst på 50% og en NPS på over 75, og mere end 60 ansatte er virksomheden klar til nordisk ekspansion baseret på egen indtjening.    
  • Valified, som pivoterede i 2020, hjælper i dag over 2.300 SMV’er med ESG og bæredygtig omstilling via partnere som Nykredit, SparNord, AL Bank og Tryg. Med trecifrede vækstrater og en positiv drift i sigte er selskabet ved at gøre klar til en forestående international skalering i 2025. Der er i dag ca. 20 medarbejdere. 
  • Welldium, stiftet i 2020, er en plafform, der hjælper over 1.000 europæiske sundhedsterapeuter og deres mange klienter med kosttilskud. Har en flot vækst som er blevet yderligere forstærket ved fusion med hollandske DeltaStar og er på vej til positiv drift. Der er i dag ca. 40 medarbejdere. 
  • Bodil Energi, som også er stiftet i 2020, har gjort energioptimering af boliger og bygninger enkelt for private og SMV’er gennem partnere som Jyske Bank, Nordea, EDC og Norlys. Med en kundetilfredshed på NPS +60 og landsdækkende tilstedeværelse er de klar til yderligere vækst. Der er i dag ca. 15 medarbejdere.

Vi har også lanceret fire nye health-tech virksomheder, herunder Triba Health, som specialiserer sig i tværfaglige livsstilsinterventioner til at forebygge og vende type 2-diabetes. Tidlige data viser høj kundeloyalitet (NPS +64) og betydelige blodsukkernedsættelser (-17 mmol/mol efter 6 måneder), der kan måle sig med GLP-1 medicin som Ozempic eller insulin. Disse lovende resultater har ført til partnerskaber med forsikringsselskaber for at validere resultaterne yderligere gennem kliniske studier, med målet om at reducere sygdommens påvirkning for patienter, forsikringsselskaber og arbejdsgivere. Triba tilbyder desuden en vigtig no-cure-no-pay-garanti, som understreger deres engagement i effektive resultater.”

 

– Markedet for startup-finansiering udvikler sig hurtigt med nye aktører. Du mener vel næppe, at flere startups bør kigge mod den klassiske venturemodel som vej mod vækst?

 

”Ikke alle startups passer umiddelbart ind i den traditionelle VC-model, og det skyldes nok flere forhold. Et stigende fokus på bæredygtighed og impact, og at founders er blevet mere realistiske i, hvad det kræver at bygge en virksomhed og derfor søger fleksibilitet, støtte og en mere langsigtet vision. Vi ser også mange investorerne gå i samme retning i ønsket om at skabe langsigtet værdi og bæredygtig impact.

Dertil kommer alternative finansieringsformer, som vi selv arbejder med i KRING. Udover finansiering i venture building og early-stage fasen, har vi tradition for co-creation. Faktisk er KRING Speedbooting designet dertil. Det betyder, at en større virksomhed eller Private Equity fond er med til at finansiere en ny startup venture, fordi det kan understøtte en vigtig del af deres vækststrategi, der er alignet med vores start-ups vision. Det sker oftest uden ejerskab. Men vi arbejder også med mere klassiske VC’s om co-investerings partnerskaber senere i vores proces, da det giver en række fordele for alle parter. Vi har også så småt kigget på revenue-based finance, som passer godt til vores fokus på hurtigt at skabe cash-positive startups med et godt datagrundlag.

Så vi ser det blot som en rigtig positiv udvikling. Der er kraftigt behov for, at mere kapital kan tilflyde særligt virksomheder med fokus på bæredygtig omstilling og impact. Derfor vil vi se den klassiske VC-model ændre sig i takt med fremtidens krav og andre finansieringsløsninger. Derfor vil vi sikkert også opleve klassisk VC være under forandring som alt andet.”

 

– I investerer bredt, men har samtidig fokus på greentech og bæredygtighed. Hvilke krav stiller det til jeres team, og hvilke områder bliver særligt vigtige fremadrettet?

 

”Hos KRING er vores impact-agenda centreret om at løse samfundsmæssige udfordringer gennem bæredygtige virksomheder. Vores primære fokusområder er well-being & sundhed samt grøn omstilling. For at skabe skalerbare virksomheder i disse sektorer opbygger vi stærke interne kompetencer, processer og netværk.

Vi fokuserer og arbejder løbende på at styrke vores setup indenfor Growth-discipliner, AI/Tech, HR og funding og i udviklingen af netværk og partnerskaber. Med andre ord er vi i Speedbooting optaget af at nedbryde de områder, som erfaringsmæssigt og statistisk udgør de største barrierer for innovation og vækst i startups. Så vi på bedste vis kan understøtte vores co-founders i at skabe langsigtet impact gennem sunde virksomheder.”