Lars Seier

AI fik superkræfter til Copenhagen Fintech Week 2024

Hvordan går det med vores fintechs? Det blev vi meget klogere på, da Copenhagen Fintech Week slog dørene op for 2024-udgaven, hvor 200 nøglefigurer i branchen talte fra scenerne. Vi giver vores nedkog fra de to dage, så du ved lidt om, hvad du missede og ikke missede.

2.000 mennesker var samlet til Copenhagen Fintech Week 2024. Der var mange interessante debatter, der tog temperaturen på det danske fintech marked. På dag 1 forsøgte arkitekten bag Copenhagen Fintech Week, Thomas Krogh Jensen, CEO i Copenhagen Fintech, at indkapsle, hvorfor Danmark og Norden fortsat er et epicenter for fintech.

Man kunne tænke, at de senere års skandaler og skuffelser i den finansielle sektor fra banker, neobanker og kryptobanker, havde givet ridser i lakken til økosystemet i verdens måske mest digitaliserede land. Men med den bedste digitale infrastruktur i verden, når man starter en fintech, er vores økosystem særligt resilient, som Ronit Ghose, tidligere Global Head of Banks Research hos Citi i samme panel også slog fast.

95% af det at få succes i fintech handler om eksekvering”, pointerede Ghose. Her er betydningen af et system, hvor man tillidsfuldt deler og udveksler løsninger, helt centralt. Det kan fx ses, når de danske startups Matter og DoLand indgår et strategisk partnerskab, så DoLand kan bruge Matters data om ESG til at udvikle deres løsning til, at alle skal kunne forstå grønne investeringer og den forskel man kan gøre, som Jakob Lage Hansen, DoLand og Lise Pretorius, Matter, fortalte i en keynote på dag 2.

Vi har mere end noget andet økosystem flueben ved basics, hvorfor digitale services som Vipps MobilePay har så let en penetration i norden, som deres CEO Rune Garborg underholdt med fra den store scene.

 

“AI is going to give us superpowers”

Garborg var ikke ene om at være tæt på at falde ned af scenen af begejstring over, hvilke enorme potentialer der med AI står for døren. Det kommer til at give os superkræfter, lod også han os vide. Det vil det givet vis. En ny rapport fra Bain Technology forudser, at investeringerne i AI globalt vil være femdoblet om tre år sammenlignet med i år (990 mia. dollar i 2027 sammenlignet med 185 mia. dollars i år). Men det var også som om, at det meste af den AI-begejstring gemmer på en endnu mere frådende sult efter profit.

Garborg skal have lov at føle, at Vipps Mobilepay får superkræfter, når de med deres algoritmebaserede forbrugerdata på tæt på alle indbyggere i Norden, kan føje utallige nye ben til forretningen. Lidt samme begejstring delte Kasper Tjørntved Davidsen, CIO i TopDanmark, i sin keynote, da han fortalte, hvordan TopDanmark havde allokereret 3 mia. kr. til 27 nye forsikringssystemer med deres ”TopGPT” som kronen på værket.

 

Etiske dilemmaer som Wealth eller Well-Being

Hos Vipps Mobilepay og TopDanmark handler det nu nok mest om effektivisering. Dermed ikke sagt at de etiske dilemmaer ved tech-satsningerne ikke blev vendt på årets Nordic Fintech Week. Tværtimod. Hvordan håndterer en startups AI-compliance med tusinder af algoritmer, og hvor dybt skal bestyrelser og ledere på C-niveau være nede i alle de etiske dilemmaer, AI medfører, var nogle af de spørgsmål, der blev forsøgt besvaret – foruden det helt fundamentale spørgsmål; hvordan vi overhovedet definerer etisk AI.

Yngvi Karlson præsenterede sin nye spændende AI-assistent KIN, der netop krypterer alle data, så du selv ejer identitet og data. Han var på scenen med Stine Kalmer Jørgensen, Dreamland og Jon Reitz, Pensure samt Joachim Bruchmann, Pluto. Og så var der fine refleksioner om, hvorvidt vi bare skal demokratisere rigdom ved at gøre finans mere tilgængelig og transparent, vel vidende at al rådgivning skubbet mod coaching har en vis bias. Mange kan i al fald mentalt blive sundere ved at forstå deres muligheder finansielt, som Stine Kalmer Jørgensen pointerede. Det vil nok ofte for nye generationer ske direkte på platforme – for de er ikke født og opflasket med en bank.

 

Tunge navne fra den nye eller gamle skole

Lars Seier, der endnu jagter medvind til hans blockchainprojekt Concordium, var også til stede med en keynote om, hvordan vi sikrer tillid i en AI-drevet fremtid. Med et fokus på hvordan kunstig intelligens slører linjerne mellem, hvad der er ægte, og hvad der falsk på internettet, ligner Concordium og Seiers seneste pivot mod AI et forsøg på at efterligne, hvad OpenAI founder Sam Altman siden 2019 har forsøgt at løse med projektet Worldcoin. Et ambitiøst mål, der indenfor de kommende år vil vise, om finansveteranen Seier stadig har fingeren på pulsen – eller om visionerne har samme kurs som prisudviklingen af hans digitale mønt.

 

Fintechs skal løfte Family Offices og ventureinvestorer

De mere fundamentale fintech-debatter gør, at messen langt fra bare er et sted for rendyrkede bank- og fintech folk. En hel del agnostiske fonde og investorer havde indfundet sig blandt publikum fra business angels over venturefonde til familiekontorer.

Til ”Wealth, Technology, and Sustainability: How Family Offices are Transforming for the Next Generation” kunne man høre, hvordan familiekontorer i stigende grad konkurrerer på lige fod med venturefonde. 60 % af familiekontorerne i Norden er kommet frem inden for de sidste 20 år. Ken Gamskjaer, der var på plads i det panel – som til dagligt i Aleta tilbyder digitale værktøjer til familiekontorer, så de kan strukturere og analysere deres investeringer – kunne fortælle, ”at 25 % procent af familiekontorer ikke bruger andet tech end outlook og excel”. Der er altså et enormt potentiale, hos de – yngre og yngre – forvalterne, der efterspørger nye digitale værktøjer.

 

Sulten er stor viser ny rapport

Investorerne er sulte på fintech, der forsat er en stor nordisk styrkeposition. Det bekræftedes også i den nye fintech rapport, ifølge hvilken 40 procent af fintechs, der er startet siden 2019, har fået VC-finansiering. Det er betalingstjenester, der trækker mest kapital, og selvom størstedelen af pengene kommer fra Norden, er der fortsat stor interesse fra amerikanske og britiske investorer.

Rapporten anbefaler ikke desto mindre – ikke så overraskende – at startups nu bør gå efter de mindre finansieringsrunder for at tiltrække flere investorer og få mere fleksibilitet i et usikkert marked.

Rapporten indeholder også en gennemgang af profilerne bag de fintech-virksomheder, der har modtaget kapital, med fokus på stifternes tidligere arbejdserfaring og uddannelse, hvilket giver et klart billede af de personer, der driver innovationen i fintech-sektoren. Faktisk er det CBS, der viser sig som den største uddannelsesmæssige talentfabrik.

Dyk selv ned i den her.