Carcrash & FocalX – Eske Gunge investerer – Sass forslag til SV-regering – AAU praksis-uni – FTX, Twitter og Novo – Insta og bare bryster
Burn rate og runway. To ord der ligger godt i munden, men også kan gøre svært ondt. Hvor meget af din kapital brænder du af om måneden? Hvor lang vej har du så til du skal låne eller rejse ny kapital? Og skal du sænke omkostningerne eller bare innovere og ekspandere videre? Der er nok at reflektere over, som fx Mette Lykke, TGTG gjorde på Slush. Det følger jeg op på på fredag. I dag skal vi se på:
Intelligent bilservice. Ugens startup er focalx, med Isabella Agdestein som co-founder. Hun har oplevet, hvordan det er at skulle betale for en bule, man ikke selv har lavet – i en lejebil. Og selv når man som jeg lige har lavet ravage med min Tesla, er det altmodisch at skulle køre ud til en taksator, ligesom det er gammeldags at eje bilen selv. Se, hvordan deres AI-software løsning gør mange ting lettere ved skader, og hvordan de udruller den startup med funding.
Founder-investor. Professionelle processer og produktaktivering er også et Eske Gunge mantra. Eske har været succesfuld iværksætter med Actimo solgt til Kahoot! Det er så anden generation, der kan give videre til tredje generation. Men læs selv Eskes erfaringer og gode refleksioner i 5 skarpe til ugens investor.
Ny (SV)-regering. Henrik Saas Larsen har været erhvervsminister. Det har Simon Kollerup også. Men han bliver det ikke igen. Det er ikke længere bare min spådom, men også Thomas Bernt Henriksens. Mellemledere, der i dag får svar på ansøgning til deres egen stilling i Vækstfonden, tænker nok også deres om, hvad det blev til af vækst- og startup-tiltag. Hvad Henrik Sass og Aktive Ejere mener om den senere efterfølger, ved jeg ikke. Men han har i al fald 6 åbenbare forslag til en ny regering. Det gælder bl.a. kapital til startups og corona henstand. Vi får det udfoldet af Henrik i Plads til Vækst, der er vores #4 i Efter startup valget.
Fra forskning til founder. Aalborg Universitet (AAU) er startet som et regionalt universitet i tæt samspil med erhvervslivet. Derfor er der virksomheder på campus og fokus på startups, der spinnes ud som fx Gomspace, Acarix og Lyras. Innovationsdirektør Morten Dahlgaard fortæller i ”90 % af samarbejdsprojekter giver innovation”.
Bare Bryster. Trykket skal lægges rigtigt her, hvor Peter Svarre og Ada Hyldahl Fogh i Techtopia 261 diskuterer algoritmer og etik ud fra Instragrams forbud mod at vise kvindelige brystvorter.
FTX, Twitter og Novo. Per & Helge fra Nordnet taler om de seneste hændelser på aktiemarkedet – selvsagt med Novo Nordisk som succeshistorien.
Hvem bliver årets EY startup? Better Energy, Shaping New Tomorrow …
Det ved Lars Fløe Nielsen og andre gode mennesker i dommerkomiteen jo nok og vi andre også, når EY Entrepreneuer Of The Year torsdag aften for 25. gang udruller priser til vækstvirksomheder. Der er fest og farver i Lokomotivværkstedet og kategorier som Startup/Scaleup, Impact og Life Science. Fredag inviterer Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder til møde på Matrikel 1 om ”Skattemæssige benspænd og høj standard på vækstbørsen.” Det lyder som to gode emner. Det er kl. 13, altså lige efter dit Bootstrapping nyhedsbrev har samlet ugen op. Hold kulden og VM ud så længe.
Ugens startup: ”Automatiseret inspektion af din bil på fremtidens delebilsmarked”
På et meget tidligt stadie har focalx indtaget biludlejnings- og leasingmarkedet med deres AI-software løsning, der har til opgave at gøre hele eftersynet af en skadet bil nemmere, hurtigere og mere pålidelig. Bootstrapping har talt med co-founder Isabella Agdestein om focalx’ rejse, og hvordan deres produkt repræsenterer en løsning problemer på et marked, som årligt mister milliarder af kroner på baggrund af ringe processer. Læs om ugens startup her.
5 skarpe til ugen investor: Eske Gunge – en af de ny founder-investors
Siden salget af Actimo til Kahoot! i 2020 har der ikke været stille om stifter Eske Gunge. Han har nemlig sadlet om og påbegyndt en ny rejse som Business Angel. Han er dermed en del af en nye generation af founder-investors, som har været hele møllen igennem – på godt og ondt – fra startup til fuldblods-virksomhed og til exit. Og kan nu hjælpe næste generations startups med at blive mere professionelle og succesfulde. Tjek Eske.
Efter startupvalget #4: Plads til Vækst
Aktive Ejere (tidligere DVCA) har 6 forslag til den regering, der kommer ud af forhandlingerne, bl.a. om kapital til gode startups og venturefonde. Henrik Sass Larsen, selv tidligere erhvervsminister, begrunder her, hvorfor og hvordan vi kan gøre Danmark endnu rigere. Læs med her.
Fra forskning til forretning #4 – AAU: ”90 % af samarbejdsprojekter giver innovation”
På Aalborg Universitet flytter virksomheder direkte ind på campus. Så der er masser af startupaktiviteter, hvor investorer hyppigt kigger forbi for at spille ind i de mange muligheder for adgang til viden og talent og investeringer. Det fortæller Morten Dahlgaard, innovationsdirektør, AUU der i denne uge svarer på kritikken fra erhvervslivet. Læs om det fjerde universitetsbesøg i vores serie rundt i Danmark.
Techtopia 261: Det er bare bryster
Ada er en transkønnet kvinde, der i processen fra mand til kvinde lægger fotos af sin nøgne overkrop på det sociale medie Instagram i protest mod platformens censur af kvinders brystvorter. Bryster og brystvorter kan nemlig være svære at finde på Instagram – altså medmindre de sidder på en mand. Hvorfor er det sådan? Og hvordan regner Instagram det ud? Peter Svarre og Ada Hyldahl Fogh diskuterer algoritmer og etik. Lyt.
Investeringspodcasten 144: Stadig ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk!
Nu skal der uddeles karakterer til de danske virksomheders Q3 regnskaber. Værterne sidder klar ved det grønne bord og har fundet karakterbogen frem. Novo er helten. Der bliver også diskuteret Elon Musk og Twitter samt krypto-crashet i FTX i afsnit 144 af Investeringspodcasten. Hør med.
Comments