SKAT stopper vores softwareudvikling! – Lotus blomstrer – Kolind-kuren for startups – Pleo-Jeppes rejse – Venture rating – Meta mareridt?
På en morgen, hvor Miki Kuusi og EQT har solgt lyseblå Wolt for over 50 mia. kr. (i DoorDash aktier) kan vores Just Eat unicorn godt synes som et lille bybud, når snakken går på Slush med begejstrede finner og svenskere. Men vi synes jo selvsagt vores eget økosystem er herligt og kan spænde fra Pernille C. Lotus til Lars Kolind, fra yngre til ældre, fra kvinde til mand, fra nær og personlig til ældre med politisk vingesus. Hov, det sidste kan selvfølgelig også være omvendt. Pernille taler i dag også om strukturelt at gå fra influencerbureau til techvirksomhed. Og Lars også om årets nære succes-exits af Cybot, Impero og Aiia. Men læs også Pernilles overvejelser om personlige relationer og det at skabe magi mellem mennesker og Lars’ ærlige liberale mening om, at vores statslige monopolfonde fylder utåleligt meget, og mange skatter er vækstdræbere.
Dansk SaaS- og softwareudvikling skal fremmes. Troede vi. Men det bekæmper SKAT. Ved Dybbøl døde 1.661 danskere soldater i 1864 da de manglede forladegeværer. I dag lader Skattestyrelsen innovativ software, som skal forny alt fra forsvar til stærke danske virksomheder, gå konkurs. 1.978 har benyttet skattekreditordningen. Nu gælder den ikke software, for det er jo opfundet! Derfor skal startups betale udbetalte midler tilbage! Læs, hvordan staten giver med den ene hånd og tager med den anden. Det er næste kamp i økosystemet – her, mens vi også med bæven venter på, at corona-restriktionerne kommer tilbage.
SKAT straffer startups’ software-innovation
Det kan reelt stoppe softwareinnovation, når SKAT ikke længere anerkender softwareudvikling som berettiget til 130 % skattefradrag. Skattestyrelsen kræver i kontroltest endda allerede udbetalte midler tilbage. Altså med tilbagevirkende kraft. Vi er et par stykker i DanBAN og Aktive Ejere, der nu også rejser sagen politisk. Jeg har antydet sagen et par gange, og i dag kommer vi så med den fulde, utrolige forklaring. I næste uges illustrerer vi det med en grufuld case. Læs om SKAT’s misforståede skatteaktion, som vi skal have taget af bordet.
5 skarpe til ugens investor: Lars Kolind
Lars Kolind kan vel – ud over erhvervsmand som CEO for sagnomsprunde spaghetti-organisation i Oticon (William Demant) og mange bestyrelsesposter, forfatter til Kolind-kuren, spejder osv. – bedst kaldes mikro-venture mand. Alene i 2021 har Lars solgt Cybot, Impero og Aiia for over to mia. kr. i alt. Ikke så mikro endda! Hvad er det, Lars investerer i og med hvilket sigte? Og hvordan ser han på rammevilkår, hvor staten huserer og hæmmende skatter dominerer? Måske er Lars (den sidste!?) kendte kritiker af statskapitalisme.
Læs med.
Pernille Lotus bag ugens startup: WeAreCube
Influencere tordner frem på nettet, og i Danmark er Pernille C. Lotus en spydspids. Hun har først fusioneret sine virksomheder med svenske Cube og nu lavet exit til Spotlight-noterede Gigger Group. Læs om ansvar, vilje og lyst til at gå fra konsulentvirksomhed til at blive en global techvirksomhed. Om at have adgang til 129 mio. via influencere, og om at være drevet af personlig magi. Tjek det ud.
Morten W. Langer: Modnet venturebranche parat til at træde på speederen
Trustpilot samt Peakon, Falcon og Blue Ocean Robots bærer venturebranchen frem til et flot 2010. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har lavet en gennemgang af venturefondens regnskaber, og de bevidner det kendte diktum om, at det er de få 30X-startups, der trækker læsset. Derfra og så til at sammenligne venturefondenes afkast er en svær øvelse, fordi meget afhænger af længden af fondene, hvor de sidste år bringer hele høsten. Men jo dejligt at se, fx hvordan Seed Capital, der tiår tilbage var udskældt i pressen, har kanonresultater. Så nu er der hyper-optimisme i branchen. Danmark har nu en moden og dynamisk venturebranche, konkluderer chefredaktør Morten W. Langer. Se selv vinderne!
Vækstfonden: Sådan bliver du god til at performe – med Jeppe Rindom, Pleo
I Vækstfondens guide til iværksætteri er vi nået til en virkelig topperformer. Jeppe Rindom fortæller om, hvad der prægede hans barndom, og hvad det betyder rejsen med Pleo fra ingenting til en af de allerstørste danske scaleups. Mine egne medarbejdere er glade for det lille uskyldige sølvgrå kort, men hvordan er Jeppe nået til at blive en foretrukken platform for medarbejderbetalinger? Og hvad gør man, når ens scaleup stormer frem, og der kun er 24 timer i døgnet? Jeppe giver sine svar. Og du kan lytte med.
Techtopia 213: Facebooks metaverse – mareridt eller mulighed?
Vil du bo i Marks metaverse? Og hvad skal vi egentlig give os til derinde? Sidst vi legede i et digitalt kopiunivers befolket af vores digitale tvillinger – såkaldte avatarer – endte vi med at kede os så bravt som med påklædningsdukker, vi var vokset fra. Men Mark Zuckerberg poster millioner i at lave fremtidens internet. Kommer han til at kontrollere det? Eller er de andre tech-giganter også klar? Sover politikere og lovgivere igen? Techtopia stiller skarpt på metaverset sammen med VR-ekspert Terkel Sand Terkelsen og direktør i Kanda Kristian Emil Andreasen. Lyt!
Statskapitalisme revisited
Lars Kolind advarer om og harcelerer mod statskapitalisme. Jeg forstår pointen, når dødens tidlige dal var pist blæst væk under COVID-19 i kraft af, at Innovationsfonden og Vækstfonden var inde i over halvdelen af alle startups med midler. Men var det ikke, hvad vi selv bad om? Ud over at statsfondene lukker huller og tage risiko, andre i markedet ikke tager, så er der for mig et mere fundamentalt skift, som ren liberalisme ikke har svar på. Techgiganternes forspring og opkøb fra USA og især statskapitalismen i Kina er så effektiv, at de ruller os over ende, hvis vi ikke også i EU massivt fremelsker den innovation og de techklynger, vi skal leve af (herunder får ændrer Syd- og Østeuropas forældede strukturer). Så af to onder….
Men sagen i dag med SKAT’s bedreviden om og praksis med at kvæle software-innovation er et godt eksempel på bagsiden af en superstat! Derfor er det så vigtigt, vi i økosystemet diskuterer de her ting med statens rolle, med kapitalbeskatning, med mangel på arbejdskraft, med social og grøn bæredygtighed og omstilling og diversitet i virksomheder. Der er bare med at smøge ærmerne op og tage fat. Og du er altid velkommen til at kontakte os med synspunkter og temaer. Lige nu altså især med at belyse SKAT’s fremfærd mod softwareinnovation.
Comments