15 nye startups fra Innofounders graduate-program

De næste 12 måneder skal 24 unge iværksættere videreudvikle og forfine deres innovative idéer. Målet er, at iværksætterprojekterne bringes tættere på markedet. De unge iværksættere er alle optaget på Innovationsfondens program Innofounder.

De 24 iværksættere er fordelt på 15 forskellige innovative projekter, som spænder bredt: fra en fake news-detektor og et blockchainanalyserende værktøj over akustiske paneler i hamp til tanghøstning, hængende urtehaver og opdræt af fluelarver.

De nye Innofoundere

ENTOMASS

Produktionen af kød belaster klimaet, og med en hastigt voksende befolkning på kloden er fødevareproduktion en stadig voksende udfordring. Derfor har iværksættervirksomheden ENTOMASS kastet sig over at gentænke fødevareproduktion og proteinkilder. Det gør de med fluelarver. Rigtig mange fluelarver. Virksomheden producerer omkring et ton fluelarver om måneden. Larverne bliver solgt som proteintilskud til produktionen af foder til pelsdyr, og det smarte ved larverne er, at de lever af affald.

Lige nu spiser larverne affald fra bagere, mejerier og bryggerier. Men planen er, at de skal leve af organisk materiale fra husholdningen – altså dit, mit og vores køkkenaffald. Med støtte fra Innovationsfonden er vi nået et stadie, hvor vi har styr på de metoder, der skal til for at anvende restprodukterne. Nu skal vi ud at finde nogle investorer, der vil med på rejsen, og skalere virksomheden op til et omfang, hvor den kan gøre en forskel, forklarer Mads Skjærbæk, som udgør halvdelen af ENTOMASS.

Airwallet

Airwallet tilbyder en komplet løsning til virksomhedsejere, som har ubemandede services – om det så er massagestole, solcentre, vaskekældre eller noget helt fjerde. Airwallet består både af en betalingsapp, så brugerne slipper for at skulle betale med kontanter, og et system, som kobles på de eksisterende betalingsautomater.

Airwallets app administrerer selv kundernes transaktioner og overfører automatisk pengene til kunden én gang om måneden.

“Innofounder-forløbet giver os mulighed for at bruge al vores tid på projektet. Og så bliver det rigtigt godt at blive en del af et netværk af andre iværksættere,” siger Nicolai Kjærgaard Isaksen – den ene halvdel af Airwallet.

Henlez

Virksomheden Henlez er ved at udvikle en ny, avanceret behandling, der vil virke forebyggende på hudsygdomme. Produktet bliver et lægemiddel, som påføres huden direkte. Med enzymer som det biologiske præcisionsværktøj vil Henlez behandle sygdommene tidligt i udviklingen og ikke blot symptomerne. På den måde vil behandlingen markant forbedre patienternes livskvalitet.

Virksomheden arbejder sammen med danske universitetsforskere i hud og farmaci samt enzymvirksomheden Novozymes, og der ligger fortsat et udviklingsarbejde i selve produktet samt i en kortlægning af patienternes og lægernes behov og ønsker til behandlingsformen, før produktet bliver tilgængeligt på markedet.

Beneath

Beneath Systems er en del af Innofounder – Graduate, og virksomheden har udviklet et system, som kan bygge bro mellem en blockchain og et website. Virksomhedens website skal være et værktøj for forretningsanalytikere og dataforskere, så de kan arbejde med hvilken som helst data lagret i en blockchain, uden at de selv skal bruge tid og ressourcer på at indsamle data manuelt. 

BlueBenu

Hvert år ender 260 millioner tons plastik som affald. Det tal forventes at blive fordoblet i løbet af godt 10 år. BlueBenu har udviklet en metode til at opsamle og genanvende plastik. Teknologien kaldes hydrothermal liquefaction – eller hydrotermisk fortætning på dansk.

Metoden går ud på, at man trykkoger et materiale, i dette tilfælde plastikaffald, op til 500 grader i en kemisk reaktor uden ilt og efterfølgende køler det ned. På den måde kan man blandt andet ende med en syntetisk råolie, som i raffineret form kan erstatte fossilt fremstillet råolie.

Planen for BlueBenu er at kunne producere og raffinere olien fra usorteret plastikaffald til syntetisk råolie, som blandt andet kan sælges som økobrændstof til eksempelvis skibsfart.

Første punkt på BlueBenus to-do-liste i Innofounder – Graduate er at få lavet en prototype af reaktoren i fuld størrelse og derefter få kørt nogle tests. Forventningen er, at der endnu går et par år, før BlueBenu er klar til at indtage markedet.

Cellari

Det er en både dyr og besværlig proces, når vævsprøver skal testes og analyseres. Alle vævsprøver skal evalueres af en patolog, som skal farveteste prøverne med kemikalier. Det bliver gjort i hånden, og det kan tage flere timer at gennemføre. Men det behøver det faktisk ikke. Cellari vil gøre processen både hurtigere og billigere ved at digitalisere den. Hele processen kan overstås i løbet af ganske få minutter uden brug af kemikalier, eller patolog for den sags skyld. Opgaven kan nemlig klares af en computer.

Peter Lunding Jensen er civilingeniør og medejer af Cellari, som er en ung tech-virksomhed og en del af Innofounder – Graduate. I løbet af programmet skal han arbejde på at lave et simpelt og brugervenlig redskab til vævsfarvning, som kan benyttes i virkeligheden.

“Investeringen fra Innofounder er med til at sikre, at produktet rent faktisk kommer til at blive brugt af læger og klinikere i stedet for blot at være endnu en god idé fra et universitet, som aldrig kommer til gavn for samfundet,” siger han.

Nordic Algae

Firmaet Nordic Algae ser en fremtid, hvor dyrkning af alger er det mest udbredte landbrug i verden. Alger kan nemlig løse flere udfordringer på samme tid. Alger optager kvælstof, når de vokser, hvilket betyder, at det reducerer mængden af CO2 i atmosfæren. Samtidig er tang en fødevare, som er rig på mineraler, vitaminer og sundhedsfremmende stoffer.

Markedet for tang vokser med op til 10 procent om året i Europa, og efterspørgslen er meget højere end udbuddet. Alger kan nemlig bruges til mere end fødevarer til mennesker og dyr. Det klistrede, grønne stads kan nemlig også blive til bioplastik og biologisk brændstof.

Ifølge Nordic Algae kræver det en komplet automatisering af den måde, tang bliver dyrket og høstet på. Som en del af Innofounder – Graduate skal Nordic Algae arbejde målrettet på en teknologisk løsning på området, så virksomheden på lidt længere sigt kan levere udstyret til algelandbrug i hele verden.

Nordic Algae forventer, at omkostningerne ved at dyrke og høste alger kan reduceres med mere end 80 procent ved at automatisere processen.

Hexastate

Vibrationssensoren kobles til en software, som analyserer vibrationerne i forhold til den produktionsmaskine, den er koblet til. Ved en afvigelse i vibrationerne i forhold til normalen for den pågældende maskine vil Hexastates software kunne forudsige, hvornår der kommer et nedbrud, og på hvilke komponenter nedbruddet kommer til at ske. På den måde kan produktionsvirksomheder undgå nedbrud og samtidig spare penge på løbende serviceeftersyn og i stedet nøjes med at sætte ind, når og hvor der er behov.

Hexastates målsætning på længere sigt er at tilbyde totalløsninger inden for condition-based vedligehold til produktionsvirksomheder i alle størrelser.

I løbet af Innofounder-programmet vil teamet fokusere på at få udviklet og implementeret softwaren for forudseende vedligehold, alarmsystemer og kunstig intelligens.

BIRanalyzers

Mere end 60 procent af de danske mikrobryggerier foretager ikke tilstrækkelig kvalitetskontrol. Det er blandt andet, fordi det er for dyrt og tager for lang tid. Derfor står mange mikrobryggerier med tre problemer: ineffektiv produktion, svingende kvalitet og spild af både øl og CO2.

Ved at benytte moderne sensorteknologi har BIRanalyzers lavet et værktøj, som ikke blot er meget præcist, men også nemmere at bruge og billigere at købe. Værktøjet måler og analyserer CO2, O2 og alkohol i øllet.

Mikrobryggerierne vil på den måde kunne kontrollere og overvåge bryggeprocessen løbende og på den måde sikre sig, at øllets kvalitet er høj på hver eneste produktion. Det vil gøre mikrobryggerierne mere effektive og konkurrencedygtige.

Edge

Alternativt redskab til at tage blodprøver under fødslen, kan spare mange kvinder for en operation og børn fra hjerneskader.

Én million børn dør hvert år under fødslen, og yderligere én million bliver født med hjerneskader. Årsagen er iltmangel. Ved bekymring for barnets helbred måler man barnets iltniveau ved at tage en blodprøve fra barnets hovedbund. Det kan først gøres sent i fødslen og er vanskeligt at udføre.

Den nuværende metode kræver megen øvelse og erfaring at udføre, og der er risiko for, at prøven ikke kan bruges. Edge har udviklet en ny metode, som er nemmere at anvende og mere fleksibel, end den gamle, så det er muligt at tage blodprøven tidligere i fødslen.

Det vil gøre det hurtigere at danne sig et overblik over barnets tilstand og minimere risikoen for unødvendige kejsersnit og hjerneskader. Metoden består af et “one-piece-device” i modsætning til det eksisterende udstyr, der består af 15 remedier.

ATLANT

ATLANT er ved at udvikle den første 3D-printer til produktion i mikro- og nanostørrelse. Der bliver tale om én maskine, som kan betjenes af én person. Derfor bliver produktionen af prototyper på den kommende 3D-printer både hurtig og billig.

Maskinen kommer til at arbejde med atomisk præcision, og der er identificeret flere end 450 forskellige materialer, maskinen vil kunne printe i.

ATLANT skal bruge Innofounder-forløbet til at udvikle den første prototype af printeren. Efterfølgende vil fokus i første omgang være rettet mod de mikroelektriske systemer, som findes i alle elektroniske hverdagsprodukter, men virksomheden vurderer, at teknologien kan bruges i flere sammenhænge og på flere markeder.

Seasony

Virksomheden producerer eksotiske krydderurter af højeste kvalitet. Det foregår indendørs og uden brug af pesticider. Men det er ikke det mest specielle.

Seasonys urter dyrkes i gartnerier uden jord og med et minimalt vandforbrug. Planterne vokser i et rockwool-lignende materiale, hvor rødderne hænger ned i en beholder, som tilføres præcis den mængde vand og næringsstof, som planterne har brug for. Vertical farming hedder det.

Det hele foregår indendørs med kunstigt lys og i flere etager, og dermed kan der produceres flere og sundere grøntsager pr. kvadratmeter.

En af de udfordring, virksomheden håber at kunne løse i løbet af Innofounder-forløbet, er, at processen i øjeblikket er meget tidskrævende. En øget automatisering vil sænke tiden og dermed omkostningerne markant.

Seasonys vision er, at der kommer store, effektive, vertikale produktionshaller tæt ved byerne, som kan levere friske, lokale og bæredygtige krydderurter, og hvor det eneste, som bliver sendt kloden rundt, er kundernes smagsløg.

Shape Acoustic

Shape Acoustic laver bæredygtige paneler, som placeres under bordene, og de er næsten lige så effektive som væg- eller loftmonterede paneler – de er blot usynlige og ødelægger dermed ikke indretningen af rummet.

Panelerne er lavet af 100 procent danskproduceret hamp. Materialet genanvendes, så spildet mindskes. Derudover er hamp et naturligt nedbrydeligt materiale.

Investeringen fra Innofounder – Graduate gør, at holdet bag Shape Acoustic kan dedikere sig til projektet fuld tid. Forløbet skal bruges til at udvikle både produkt og forretningsdel under kyndig vejledning.

Shape Acoustic ser desuden frem til at blive en del af et iværksættermiljø, hvor det er muligt at dele og lære af ligesindede.

Sonohaler

Sonohaler er en app, som foruden at minde brugeren om at tage sin medicin også kan måle, om du bruger din inhalator korrekt og dermed får den bedste effekt af din medicin.

“Når man suger i inhaleren, kommer der en svag fløjten. Den fløjten analyserer vores Sonohaler-app og fortæller så brugeren, om han eller hun har brugt den korrekt, eller om man skal tage den igen,” siger Khanhvi Phuc Tran.

Sonohaler vil have særligt fokus på marketing og strategi i løbet af Innofounder – Graduate, og målet er, at appen kan være på markedet og hjælpe astmatikere i løbet af de næste to år.

Defudger 

Defudger vil bekæmpe billedmanipulation ved hjælp af kunstig intelligens, og virksomheden har udviklet et system, som blandt andet kan opdage uoverensstemmelser i pixels og kontrollere filens metadata.

Systemet kan kobles direkte til kundens website og kontrollerer automatisk alle videoer og billeder, som bliver lagt op, for uoverensstemmelser. På den måde er det muligt at bremse forfalsket materiale, inden det bliver offentliggjort.

Løsningen kan være til gavn for alt fra nyhedsbureauer, sociale medier, videodelingssider til helt almindelige websites – kort sagt alle, som har et ønske om at verificere ægtheden af den information, de videregiver.