Web3 #2: Her skal næste Google eller Facebook findes

Er web3 et ligegyldigt buzzword for tech bros og venturekapitalister, eller er det der, det næste Google skal findes? Det sidste, hvis du spørger krypto- og blockchain-ekspert Patrick Theander, bag venturefonden The Aventures. Web3 kommer til at revolutionere den verden, vi kender. I denne uge hører vi, hvorfor Web3 er ”fyldt med bullshit, men med kæmpe potentiale”.

Jeg er træt af at høre og læse om projekter, som kun handler om én ting: At skabe en ligegyldig crypto-token og håbe at den bliver pumpet op til en fiktiv astronomisk værdi, baseret på et potentiale der ikke eksisterer, og aldrig kommer til at eksistere.

Jeg er træt af at høre om scams, rug-pulls og stable coins, der ikke er så “stable”, som man troede, og jeg er træt af cyberangreb, der misbruger eller stjæler cryptocurrencies. Men jeg er dog allermest træt af at høre på skeptikere og boomer-bankers, der har holdninger om en teknologi og et marked, som de ikke har sat sig ind i, og ikke forstår potentialet af.

 

Fordomme skaber modvillighed

Web3, blockchain-teknologier og crypto-markederne er ganske rigtigt stadigvæk i de meget tidlige stadier, hvor vi har udfordringer der skal løses, og vi skal forstå og udforske alle mulighederne og bygge de rigtige og geniale løsninger, som da internettet blev introduceret. Men at stemple det som shadow-banking og kun noget kriminelle, hustlere og narkomaner bruger, det afspejler blot uvidenhed, og noget der i virkeligheden handler om en decideret modvillighed.

Web3, som er næste generation af internettet, bygget på blockchain-teknologi, vil revolutionere den måde, vi interagerer med internettet og hinanden på. Måske 90-95% af det, som der er derude lige nu, bliver aldrig til noget, men de sidste få procent af projekter der bygges i dag, er dem som vil være revolutionerende og disruptive for den måde mange ting fungerer på i dag.

 

For mange web3-projekter uden formål og use-case

Web3 handler i min optik grundlæggende om nogle fundamentale ting: Decentralisering, demokratisering, transparens og troværdighed.

Vores venturefond er meget aktiv inden for investering i web3. Men vi ser også rigtig mange pitch-decks med web3-projekter, som enten laver det samme som hundrede andre projekter, som laver deres egen ligegyldige token, eller som ganske enkelt bare ikke har et eksistensgrundlag, eller faktisk løser et problem.

Jeg stiller ofte spørgsmålet: Hvis vi fjernende det her produkts token, hvad var der så tilbage?” I ni ud af ti tilfælde er svaret: Ingenting. Der er helt sikkert muligheder for, at vi kunne hoppe tidligt ind i nogle af de projekter og tjene en masse hurtige penge, men det er ikke det, jeg har sat The Aventures i verden for, og det er modarbejdende for vores langsigtede mål om at være med til at bygge og underbygge web3.

Så min opfordring specifikt til web3-founders er; Inden I laver jeres egen token, så tænk over om den faktisk har nogle unikke mekanismer, eller om man kunne have brugt en hvilken som helst anden token eller kryptovaluta til transaktioner som f.eks, en stable coin, Bitcoin eller ETH (Ethereum netværks token). Hvis ikke, så kommer projektet hurtigt til at fremstå utroværdigt.

Denne sidste optur på crypto-markedet har været både vild og spændende. Nedturen har være lærerig og vil føre til, at mange projekter – som nok ikke var holdbare alligevel – vil lide den hårde død.

Men det vigtigste vi ser lige nu, er, at der fortsat er mange nye web3-eksperimenter, og at opfindsomheden og dem der bygger web3 fortsætter, selvom at markedet er dårligt. Det er super positivt, og noget som jeg ser som en bekræftelse på, at det her ikke er en døgnflue.

I næste uge undersøger jeg potentialet i Web3 med en række konkrete eksempler fra virkeligheden.