Viser Varjo vejen? Er Virtual Reality (VR) igen værd at investere i?
Ved hjælp af VR-briller er det i dag muligt at arbejde med simulering, læring og træning på helt ny måder. Danske MeetinVR tegner lovende. Og finske Varjo har fået internationalt gennembrud og prominente investorer. I dag lukkede danske N2F, Nordic Secondary Fund en investering på 16 mio. kr. i Varjo. Vi har set på perspektiverne i VR, der før ellers mest var for sjov og til spil.
Virtual Reality, VR har vi snakket om læææænge – og alle har vel prøvet en vild tur i ”rutschebanen” med VR-briller. Men nu kan det bruges til noget! Altså industrielt. Det gælder hvad enten du spørger Cristian Emanuel Anton, CEO for MeetinVR eller langt større og Nordens stærkeste VR-startup Varjo, hvor Timo Toikkanen er CEO. Og den sidste hjælper faktisk den første med råd og med deres avancerede headset.
VR-teknologien er ikke bare hype
Virtual reality (VR) refererer, ligesom augmented reality (AR) i fx Google Glasses, til teknologier, hvor et digitalt informationslag kommer helt tæt på brugeren. Teknologien har været der meget længe og forventningerne har været store. VR/AR har ligget højt i Gartners hypecyklus, og der er mange use cases. Men vi har ventet længe på et industrielt gennembrud à la softwarerobotterne. Indtil videre har de mest kendte eksempler været fra spilverdenen, hvor fx headsettet Oculus Rift, ejet af Facebook, har domineret VR.
VR-simuleringer har i mange år været anvendt i forsvaret, men er nu langt mere lettilgængelig for alle andre typer brancher. Det anvendes lige fra produktion til træning og undervisning. Forsikringsagenter kan fx træne risikovurdering af huse og bygninger via læringsspil, hvor de, mens de har VR-briller på, undersøger i en virtuel verden hvorvidt rør-og elinstallationer er i orden.
Fra usecase til industrielt brug
Varjos headset har nu så høj en kvalitet at NASA og Boeing kan træne deres piloter remote, altså hjemmefra. Samtidig kommer der flere og flere anvendelsesmuligheder: Når den finske opera skal udvikle stykker, bruger de Varjo’s headset ifm. planlægning af lys- og sceneforhold, fordi de kan gøre det uden at lægge beslag på scenetid og kan inddrage produktionsteam, der under udviklingen ellers er spredt rundt i verden. Du kan også på Varjo’s internationale hjemmeside finde en fascinerende case med træning af rumvandring for NASA og Boing Starliner-rumskibe.
Mod 1 mia. kr. i funding
Varjo rejste i august 2020 en C-runde på $54M og har ialt rejst $100M. Og det er kendte spillere, der står bag: Atomico, EQT Venture og Petteri Koponen fra Lifeline Ventures samt Tesi, det finske modstykke til Vækstfonden. Senest, helt præcist tirsdag den 26. oktober, har nye danske secondary fond N2F lukket en investering på 16 mio. kr.
Peter Sandberg – og Nordic Secondary Fund investerede i september også DKK 15 mio. i danske GoMore, ligesom de gik ind i OnRobot i juni måned, som lige nu er ved at rejse næste runde kapital. Han ser perspektiver både i Varjo og i de tilknyttede fonde. ”Det er vigtigt for os som ny fond, og ikke mindst som secondary fond, at blive ’blåstemplet – og at sidde med om de rigtige borde. Men konkret er det en oplevelse at møde Varjo’s team: De rykker virkelig, og vi tror, det vil blive en prima investering, selv om vi jo godt ved, at VR før blot har været anset som digitalt legetøj.”
Comments