Vil øge til 100 startups i 2025 – Health Tech Hub Copenhagen har vokseværk
CEO & founder, Jesper Grønbæk, hæver ambitionsniveauet for Health Tech Hub Copenhagen (HTHC) og sektoren som helhed, trods udfordringer med startups' evne til at opnå certificeringer. De tager stadig 10 måneder længere i Europa end i USA. Vi har talt med Grønbæk om HTHC’s planer og den nylige bevilling på 32 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.
– Hvordan hjælper I i Health Tech Hub Copenhagen tidlige startups med funding, og hvad er de største udfordringer i forhold til at få HealthTech startups accelereret frem mod den vigtige A-runde?
”Health tech startups bruger ofte lang tid på at finde de rigtige investorer. Først skal man finde investorer, der har kendskab og ønsker at investere i branchen, men derefter skal man også finde de investorer, hvis kriterier matcher til den enkelte startup. Vi har opbygget og kortlagt et stadig voksende netværk af danske og internationale investorer, som enten allerede investerer i health tech, eller aktivt søger muligheder for dette.
Vi arbejder aktivt på kontinuerligt at udvide vores netværk og sørger for, det også består af business angels, familiekontorer, corporate venture fonde og almindelige fonde. Netværket bliver aktiveret til vores egne events, når vi støtter startups i deres investeringsrunder, og ved vores deltagelse i internationale events.”
– Hvordan arbejder I konkret med at bygge bro mellem de danske health tech startups og internationale investorer, og hvilke værktøjer eller initiativer bruger I for at klæde startups bedst muligt på til at sikre funding?
”Udover at invitere internationale investorer til vores netværk, indgår vi også strategiske samarbejder med danske og internationale organisationer, som hjælper med at accelerere digitaliseringen af sundhedssektoren og skaber et stærkt globalt digitalt sundhedsøkosystem. Vi har mange internationale investorer, som søger adgang til det danske økosystem inden for health tech, og som vi derfor jævnligt har dialog med for at udveksle erfaringer og forklare, hvad der sker i det danske økosystem samt introducere dem for konkrete cases.
For at forberede startups bedst muligt til at sikre funding tilbyder vi workshops og kurser om investeringsparathed, pitchtræning og strategier for markedsadgang.”
– I er finansieret af Industriens Fond, men har nu også for nyligt fået 32 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at udvikle en AI-baseret platform, der skal hjælpe software-startups med certificeringer til sundhedssektoren. Hvilke udfordringer håber I at løse med denne indsats?
”Vores formål med Health Tech Pathways, altså det projekt du nævner der, er at gøre det hurtigere og billigere at få innovative løsninger i hænderne på patienter og sundhedspersonalet.
Det at blive certificeret er både tidskrævende og ressourcekrævende, især i Europa, hvor det tager omkring 18 måneder at opnå certificering af en digital sundhedsløsning – sammenlignet med kun 8 måneder i USA. Den udfordring bremser ofte innovationen og forsinker lanceringen af værdifulde løsninger.
Platformen skal gøre certificeringsprocessen mere effektiv, så startups hurtigere kan komme på markedet med deres produkter, samtidig med at de opfylder de nødvendige regulatoriske krav. Målet er at skabe en mere strømlinet proces, der både styrker innovation og gavner sundhedssektoren.”
– Ovenstående hænger vel i høj grad sammen med, at I øjner store muligheder for at øge jeres vækst og succes og dermed mulighederne for healthtech-startups? Fra at have taget 20-30 startups ind historisk til at ville øge til 100 inden for de kommende 12-18 måneder, må siges at være markant…
”Ja, vi er helt klart i vækst, og det er der flere grunde til. Der er et stigende behov for digitale sundhedsløsninger, og det danske startup-økosystem er vokset markant de seneste år. Vi mærker høj interesse fra investorer i health tech, og især i danske og nordiske løsninger. Vi har derfor besluttet, at tiden er inde til at indfri vores ambition om at udvide vores rækkevidde og støtte. Ved at åbne vores medlemskab op for startups i tidligere stadier, kan vi skabe et mere dynamisk og rigt økosystem, hvor flere startups kan lære af hinanden, dele ressourcer og accelerere deres udvikling.
Denne vækst er muliggjort af både vores partnerskaber og støtte fra fonde som Industriens Fond og Novo Nordisk Fonden. I HTHC ønsker vi at favne hele det danske health tech økosystem, og vi arbejder på at opbygge en stærkere infrastruktur og få flere ressourcer, der kan hjælpe startups i hele Danmark med at navigere under udfordringer som reguleringer og markedsadgang. Dette gør ikke kun vores startups mere konkurrencedygtige, men styrker også Danmarks position som en global leder inden for health tech.”
– Ca. 20 procent af den danske eksport kommer fra pharma- og medtech-selskaber i Danmark (Novo Nordisk især), og vi har mange dygtige startups. Men hvor står vi i Norden og navnlig Danmark lige nu og her ift. HealthTech, når vi sammenligner med andre lande?
”Selvom vi i Norden generelt ser vi en stærk vilje til innovation, skiller Danmark sig ud med sin evne til at kombinere forskning, offentlig støtte og en stigende iværksætterkultur.
Sammenlignet med andre lande har vi dog stadig udfordringer med at tiltrække internationale investeringer i samme omfang som eksempelvis Tyskland eller USA. Derfor arbejder vi målrettet på at styrke hjemmemarkedet samt de internationale forbindelser, som kan give danske startups den synlighed og støtte, de har brug for.”
– Hospitalssektoren er under stort pres, og vi ved, at digital sundhed kan være en vigtig driver. Hvordan overbeviser I folk om, at det er interessant at investere i digitalisering af sundhed netop nu, trods de vante udfordringer med horisonter og kapital?
”Det er meget åbenlyst for alle – at sundhedsudgifterne bliver ved med at stige verden over pga. den demografiske udvikling og det faktum, at vi bliver ældre og får flere livsstilssygdomme. Det er også tydeligt for de fleste, at digitale, ofte AI-baserede løsninger, kommer til at spille en væsentlig rolle i at løse udfordringerne.
Flere og flere investorer kan derfor se potentialet i løsninger, der reducerer omkostninger, forbedrer effektiviteten og skaber bedre patientresultater, og europæisk VC-funding i health tech nåede 3,05 mia. euro i 2023.
Vi peger også på de mange succeser inden for området, hvor startups har demonstreret betydelig værdi både i Danmark og udlandet. Ved at skabe et klart billede af ROI og langsigtede fordele kan vi hjælpe investorer med at se mulighederne, selv på et marked med udfordringer.”
Comments