Ugens frontier tech-investor: Patrick Theander, The Aventures

Blockchain, Deeptech, Gaming eller krypto – hvilke teknologier kommer til at rykke mest over de næste 10 år? Ugens investor, Patrick Theander, har givet sit bedste bud til Bootstrapping. Han har startet venturefonden The Aventures, der skal investere i den teknologi, som den næste generation kommer til at efterspørge.

1. Patrick, hvordan adskiller venturefonden The Aventures, som du stiftede i sommer, sig fra andre danske VC’er? Hvor tidligt/sent går I ind, og hvor langt går I med en startup? 

 

”Vi er en startup der investerer kapital, idéer og viden – jeg betragter os ikke rigtig som en venturefond, for vi adskiller os helt fundamentalt fra andre venturefonde. Det team vi er ved at bygge op, minder også mere om den type team, man ville se i en startup.

Vi kommer med en viden og et teknisk niveau der gør, at vi udfylder den videnskløft, der ofte er mellem investorer og founders. Vi kan faktisk noget, som mange andre ikke kan, og det er noget vi kan mærke gør en forskel, fra de founders vi allerede arbejder med. Men det er også noget der afspejler sig i vores egen investorskreds, hvor vi hovedsageligt har operationelle investorer som eksempelvis ex-founders og softwareudviklere. Så vi er nørderne – og det er en kraft, man ikke skal undervurdere i et teknisk-orienteret investeringslandskab.

Når vi går med i startups, så foretrækker vi at være med i de tidligste stadier. Der hvor vi kan bidrage mest er på startlinjen, når der skal udtænkes idéer og bygges et skalerbart fundament. Så vi foretrækker pre-seed/seed-stadiet. Vi følger dog med så længe at det giver mening, og vi kan bidrage, men jeg vil sige, at efter A-runder, giver det investeringsmæssigt sjældent mening, at vi kommer med yderligere kapital.”

 

2. I har fokus på investeringer inden for Blockchain, Deeptech, Gaming og krypto, og har investeret i startups som MoonPay, GamerPay, Alt. Hvad er den røde tråd? Og hvilke trends er særligt værd at holde øje med for jer?

 

”Vi prøver at identificere hvilke overordnede vertikaler, som vi tror vil rykke og udvikle sig mest de næste 10 år. Vi vender så tidslinjen om, og prøver at forestille os og forudsige hvordan verden sandsynligvis ser ud om 10 år, og hvilke teknologier der skal udvikles for at komme derhen. Og så går vi ellers i gang med at finde de virksomheder, der bygger netop de teknologier eller løsninger. Hvis de slet ikke findes, så kan vi godt finde på selv at udforske og sætte et projekt i søen.

MoonPay mener vi har en kæmpe rolle i mass-adoption af krypto. Alt og GamerPay følger vores forventning om, at den næste generation vil eje andet end blot aktier og fonde. De vil også eje deres kultur, ikoner og samlerobjekter, igennem f.eks. NFTs eller tilsvarende.

Så du kan sige, at den røde tråd er, at vi investerer i exponentiel teknologi eller “frontier tech”, og prøver at ramme det som næste generation forventningsvis vil efterspørge.”

 

3. I The Aventures forsøger du selv at opretholde positionen som største investor (10 mio. kr. af jeres første runde på i alt 75 mio. kr.). Hvorfor er det vigtigt for dig selv at have hånden på kogepladen? Og er det ikke for lille et samlet beløb til en fond, herunder til deep tech/hard tech investeringer?


”Jeg synes helt grundlæggende ikke, at det særlig attraktivt, når fund managers hovedsageligt (eller endda kun) investerer andre folks penge. Specielt når man laver sin første fond, synes jeg, det er vigtigt at vise, at man tror på sit eget projekt, og er villig til at tage en risiko. Og der er ingen bedre måde at vise det på, end ved at være største investor i sin egen fond. Så hvis nogen brænder sig på dårlige investeringer, så brænder jeg mig mest.

Vi forvalter i dag ca. 75 mio. kr., og det er selvfølgelig ikke nok, men det var hvad vi kunne nå at skrabe sammen på 2 måneder lige op til jul og kort efter vores opstart. Ambitionerne er selvfølgelig større, så nu rejser vi i første omgang 75 mio. kr. yderligere, hvoraf jeg selv kommer med 10%. Og der er vi igen på jagt efter de operationelle investorer, men har også dialoger med nogle større investorer, som godt kan lide vores tilgang og koncept og som egentlig bare ønsker at følge med på rejsen.”

 

4. Trods åbenlyse fordele og potentialer ved kryptovaluta, optegnede Susanne Brønnum forleden til Bootstrapping ulemperne, såsom risiko for misbrug af de forkerte og for stort et klimaftryk. Kan de udfordringer overhovedet tackles? Og mærker du egentlig modstand fra banker og myndigheder, når du har den agenda?

 

 

”Vi investerer selvfølgelig også i kryptovaluta, men vores helt store begejstring er hovedsageligt på selve blockchain-teknologien og de muligheder den tilvejebringer, som er meget mere end en global valuta. Mulighederne med blockchain har klare paralleller med introduktionen af internettet.

Selvfølgelig er der potentiale for misbrug med eksempelvis Bitcoin, og selvfølgelig kan det løses. Det sværeste at løse er nok nærmere den noget polariserede holdning og forudindtagede opfattelse af, at eksempelvis Bitcoin kun bruges af kriminelle. For det er faktuelt forkert, og et godt eksempel på det er, at illegitime handler procentuelt er langt større i US dollars end i Bitcoin.

Vi bemærker i den grad modstand fra banker og myndigheder, som en fond der har med krypto-aktiver at gøre. Men det er netop den her nærmest forudindtagede opfattelse af krypto, hvor at vi føler, at vi har en opgave i at formidle at krypto og blockchain-teknologi er så meget mere. Der er alt for meget fokus på det negative og næsten aldrig fokus på de enorme muligheder.

Klimaaftryk ser jeg ikke rigtig som et problem på den lange bane. Det var en af de tidlige kritikpunkter af Bitcoin. Stort set alle efterfølgende blockchains har løst dette. Det er et midlertidigt problem og en børnesygdom i min optik.”

 

5. Du har selv erfaring som founder fra tidligere Meebox og Cloud.dk – begge opkøbt af en kapitalfond. Hvordan trækker du på de erfaringer, når du investerer i en startup? I fokuserer meget på USA og især Miami, hvor I er ved at ekspandere til? Hvad får jer lige hertil? Hvordan kan I være med i USA?

 

”Jeg har som founder både en kommerciel og teknisk baggrund, som kommer ret meget i spil, både når jeg skal vurdere og udvælge investeringer, men også når jeg skal hjælpe andre founders. Jeg kan være dybt med på og give sparring på de fleste emner. Men det er lige så meget en fordel, at jeg er meget på lige fod med founders, både aldersmæssigt, men også ift. at det er få år siden, at jeg selv var founder med egen startup og stadigvæk identificerer mig som founder.

Jeg kigger meget efter de særligt skarpe founders. For har man hovedet skruet rigtigt sammen, så kan man som regel lære det meste og løse det meste. Så jeg er meget opmærksom på deres logiske tilgang, deres evne til at generere og diskutere idéer og deres analytiske færdigheder. Jeg går meget op i, hvad man praktisk kan, og hvordan man fungere som person, ikke så meget hvad man teoretisk kan eller har lært eller studeret.”

Helt generelt, så kan vi godt lide startup-miljøet og ambitionsniveauet i USA. Så vi vil gerne være til stede der hvor det sker, og der hvor vores fokus er. Vi ser Miami som en upcoming ny tech-hub – det nye Silicon Valley. Især inden for blockchain og startups der er med til at bygge og definere web3, ser Miami lovende ud.

Kløften mellem startups og investorer er evigt voksende i kompleksitet, og vi har oplevet en virkelig god respons fra founders af, at vi faktisk forstår deres tech på et fundamentalt plan. Vi føler, at vi har fat i den lange ende med vores tese og at denne tese og tilgang også vil give os en fordel i USA.

Det har også været gavnligt for os at være med i og være engageret i de rigtige communities. Nogle af de bedste investeringsmuligheder, som vi har fået tilsendt, har været igennem vores engagement i eksempelvis blockchain-communities.”