kilde: jord.dk

Uge 44 i økosystemet. USA: Facebook på anklagebænken – Amazon i vælten – Asshole Ventures og Quibi-startupskandalen – og er økosystemet for Biden

Så er der nedtælling til 3. november! Hvis du ikke har en ny afsløring om sexisme eller en kritisk kommentar til regeringens coronahåndtering, kan du opgive at komme i de danske meningsaviser i ugen. Alle journalister er sat på de sager. Men det er vores lille andedam. Resten af verden kigger nu mod præsidentvalget på tirsdag. Og vi gør ingen undtagelse. Men selvfølgelig tilsat et drys danske vinkler, fra Conferizes forudsigelige fallit til Amazons lige så forudsigelige indtog i ugen.

Men lad os få de store sko på og gå fra de små investeringer på 10-20 mio. kr. til at se på de episke historier, vi elsker, om succeser og fiaskoer for milliarder af dollars. Historier fra vores amerikanske økosystem, der kan inspirere – eller advare – os. High- eller deeptech: Det hele startede over there. Og det er fantastisk i alle dimensioner, som en 7-lags burger.

Jubel eller krise? Jumbo-mergers og arbejdsløshed venter

Selvfølgelig må Donald Trump juble og hovere over de fleste nye nøgletal for 3. kvartal. De viser hurtig bedring ift. den voldsomme nedgang i 2. kvartal af coronaåret. BNP indhentede 8 %, drevet af, at amerikanerne også gik på indkøb hjemmefra, hvilket selvsagt især boostede onlinesalget af varer, boliger mm. Amazons omsætning steg således 37 % i kvartalet! Men alligevel er det ikke kun det massive antal COVID-19-døde amerikanere under Trumps åbne økonomi, der bekymrer.

Du finder næppe et investeringsselskab meget større og mere amerikansk end BlackRock Inc. I 2019-regnskabet er der mange nuller, og jeg når frem til 100 mia. kr. i omsætning. CEO Laurence Fink sagde til Bloomberg i ugen, at den globale krise efter COVID-19 har ført til, at mange, især SMV’er og startups, er sårbare, gældsbelastede og under pres. Faktisk endnu flere end under finanskrisen. Det vil føre til en restrukturering af virksomheder globalt, herunder med nye forretningsmodeller, spår BlackRock.

Hos en anden mastodont, Goldmann Sachs, kunne CEO John Waldron gnide sig i sine M&A-hænder. For han så også i ugen en ”bølge af konsolideringer” med konsekvensen: ”jumbo-mergers”. Han udtrykte det så usentimentalt, at ingen oversættelse er nødvendig: “Politicians are going to be faced with the uncomfortable reality that you’re going to have more big business doing better and that there’s going to be more losses of jobs along the way”. Men lad mig alligevel undersætte det: Waldron mener ikke, at vækst i hele Danmark, og især i dit remote valgdistrikt, er det mest oplagte vækst-outcome af krisen!

Trods de lave renter og begyndende økonomisk ’recovery’ har USA oplevet det værste 3. kvartal for konkurser nogensinde. Helt modsat herhjemme. Men i slutugen fik vi da en længe ventet og lidt spektakulær af slagsen. Conferize som eventsystem burde vel have kunnet pivotere fra fysiske til onlineevents under COVID-19, men måske blev systemet aldrig færdigudviklet trods en værdisætning på over 100 mio. kr.  Ifm. First North-børsnoteringen i 2017 sagde Lars Kolind kækt, at selskabet kunne blive det nye Skype. Skype var nogle år før solgt for 44 mia. kr. til Microsoft. Jeg har engang skrevet en artikel om symmetri og asymmetri i ledelse i et festskrift til Lars Kolind, da han gik af som CEO for høreapparatvirksomheden Oticon (William Demant). Det var før, han i 2007, som spidskandidat på Fyn for daværende Liberal Alliance, deklarerede 40 % topskat på øen. Nu får han et Conferize-tab i omegnen af 20 mio. kr., der uanset procentsatsen på Fyn ville være rart at kunne trække fra i topskatten. Den slags med, at selskaber pumpes op og går ned, har vi lært i USA. Over Conferize bliver der højst skrevet et smædeskrift.