Aalborg-drengen Dan Eisenhardt driver venturefonden VFF. Det går strygende. Han opererer lidt nord for Vancouver i Canada mellem bjergene. Herfra kan han se, at når mange startups mangler funding, og prisen for softwareudviklere er den halve af Silicon Valleys, er der kun gode grunde til at blive.

Tre livskriser og én milliard kroner senere

Dan Eisenhardt blev ingeniør fra Aalborg Universitet. Derfra gik det længere ud i verden på en fantastisk rejse, efter han i 2008 sammen med tre canadiske medstuderende, som han mødte under et udvekslingsophold i Vancouver, fandt på at få data ind på sine ski- og cykelbriller.

Recon, som deres firma hed, havde en demo af deres første intelligente skibriller med til vinterolympiaden i Vancouver i 2010. Derfra gik det stærkt. Recon blev i 2015 solgt til Intel for intet mindre end 1,2 mia. danske kroner.

Året efter lukkede Intel det hele ned, da markedet for brille-wearables var for umodent. Vejen var turbulent for Dan Eisenhardt.

Dan Eisenhardt.

”Vi havde en brillepartner, der stjal vores IP-rettigheder, da de vidste, vi ikke havde kapital til at sagsøge dem. Vi var på forsiden af Wired som det nye sort, mens vi selv gik ind på fabrikken og producerede, da leverandøren havde indstillet kreditten. Vi prøvede kort sagt alt på de 7 år,” fortæller Dan og tegner en S-kurve fra første begejstring hos alle over teknologien og senere en dødens dal, hvor omkostninger til at opnå product market fit gang efter gang oversteg finansieringen.

Men ved mirakler og udholdenhed lykkedes det hver gang at overvinde kriserne.

”Jeg lærte the hard way, hvor vigtigt det er at kunne gå den lange vej til salgbart produkt. Og så ser jeg altid på, om founders er robuste. For man skal kunne tåle modgang og finde kreative veje, også i modvind. Det er derfor, min fond har et næsehorn som symbol. Man skal kunne se i deres startup-øjne, at de er robuste nok til at gå hele vejen.

Funding over there

Nu er Dan så venturekapitalist med to seedfonde på 80 og 160 mio. kr. investeret.

”Vi har set et hul i markedet, for kun 15 pct. al funding heroppe ligger i seedfasen. I USA er det 35 pct. Derfor har vi lagt os lidt før de normale venturefonde herovre. Og det ser lovende ud. Vi har en hitrate efter 4 år på 3-4 gode selskaber (3-4 X) og en rigtig god (>10 X) ud af ti.

Dan Eisenhardt vil dog ikke udelukke, at han som gammel founder kan lade være med selv igen at starte firma med nogle af sine gamle medarbejdere. Hvis det sker, bliver det i stor skala og baseret på AI.

Casper Klynge, Danmarks tech-ambassadør.

Casper Klynge, Danmarks tech-ambassadør, bekræfter tendensen til, at miljøerne uden for Silicon Valley vokser stærkt og er interessante også for nordiske startups og investorer.

”Vi kommer nu meget i Austin, Seattle og Toronto, hvor det går stærkt. Alene det, at en dygtig softwareudvikler kan koste 1 million dollars, flytter folk. Og i selve Silicon Valley søger de unge ind til downtown San Francisco. Så man skal tænke over, hvor man bedst lægger sine æg,” siger Casper Klynge.