SKAT

Skattekreditten er reelt afskaffet: Danmarks fremtid som softwareudviklende er på spil!

B2B-software: Det er derfra vi typisk skaber vores unicorns, senest Trackunit. Op mod 1.800 startups udvikler original software - og vil gerne samme vej. En stor barriere for det har 4 bogstaver: SKAT. Tusinder af nuværende og kommende startups vil aldrig mere kunne få skattekredit - pengene er omfordelt til de store forskende pharma-virksomheder.

Har du hørt den historie Christian Møller Holst, founder og CEO af Goodwings, fortæller i ugens podcast om skattekredit til Steffen Frølund, LA, og jeg. Den skal du lytte til!

Skattestyrelsens folk indrømmer ifølge Christian blankt, at Goodwings innovations-prisvindende software ser ud til at være nyskabende og leve op til kriterierne for at bruge skattekreditordningen. Alligevel skal Goodwings betale alt allerede udbetalt kredit tilbage med renters rente. Tager Christian en sag på det, får han næppe nogen investeringer i al den tid en sag kan køre.

Det er dybt forargeligt i en retsstat, at topjurister i SKAT kan lade Goodwings stå model til den slags selvmodsigende sagsbehandling. Og det er samfundsmæssigt idioti, for teknologisk innovation sker fra medicin til droner i dag ikke uden et software-element. Men det er jo bare seneste af den snes oprørende case-eksempler vi i Bootstrapping har fremdraget de seneste fire år for at afdække Skattestyrelsens enerådende zig-zag tolkning af LL § 8x.

 

Magtesløse på fjerde år?

I al fald er det til nu gået den gale vej for de ca. 1.800 founder-teams, der vil forny verden med software. Oveni skattekredit-miseren er kommet L 25, der så rammer samtlige softwareudviklende startups, og ca. 80% af alle startups generelt. Udgifterne til udvikling af software kan ikke længere straksfradrages, og vi skal dermed fx også forvente at få 22% barberet af grants fra Innobooster, da afskrivninger på 25% pr. år først kan starte det år, hvor løsningen går på markedet.

Dette indebærer også, at skattekredit til software reelt dør fra 2025, da man med de nye afskrivningsregler som ”ikke videnskabelig” startup – fx softwareudvikler – ikke fremover kan lave et underskud fra udvikling. Så vupti, hele Goodwings skattekredit spørgsmål fra 2025 er lagt endeligt i graven. Goodwings og tusinder kommende startups vil aldrig mere kunne få skattekredit – vi kan kun håbe på, at Goodwings kan vinde deres sag på årene inden L25.

I et modeleksempel, som revisor Morten Høgh-Petersen, Grant Thornton, har fortalt, vil en scaleup-founder med L 25 så oveni gå fra 8,8 til 18,7 mio. kr. i skat – altså mere end en fordobling. Hvilket samtidig sænker værdisætningen markant for alle investorer. En mere gennemsnitlig tidlig underskudsgivende startup vil de næste 6 år gå fra omkring 350.000 til 1,5 mio. kr. i skat. Penge de netop ikke kan låne.

Lagerskatten handlede om dyb urimelighed mod enkelte founders.  Det her er på den ene side mere komplekst at overskue. Jeg kan i al fald notere mig, at erhvervsordfører Mette Reissmann (S) i Børsen mener,  det her handler om forkælede startups. Og på den anden side vigtigere, fordi det ikke bare vedrører uendelig mange flere, og lige netop dem, der skal skabe de afgørende nye virksomheder for landet.

Med software er det nu engang sådan, at den mere end noget andet er global – og let globalt flytbar. Så det politiske spørgsmål er dybest set: Skal Danmark kunne fastholde den originale softwareudvikling, vi de sidste tyve år er kommet ret så godt efter?