Kom med til RoboInsights-eventet, der foregår for tredje gang – denne gang 6. november 2019 på Danmarks Tekniske Universitet.

RoboInsights 6. nov. 2019 på DTU i Kongens Lyngby

Robotter, kunstig intelligens, autonom transport, kollaborative systemer … Teknologi kommer mere og mere ind i vores liv, såvel i hverdagen som i vores jobs. Den kommer buldrende – uanset om vi vil det eller ej. Hvordan vil vi leve med den? That’s the question.

Dette er baggrunden for RoboInsights-eventet, der foregår for tredje gang – denne gang 6. november 2019 på Danmarks Tekniske Universitet – det største af vores tekniske universiteter med ca. 9.000 studerende og ca. 5.000 ansatte.

Hvorfor RoboInsights?

Roberto Galeazzi vil på RoboInsights-eventet tale om, hvad DTU kan bidrage med inden for kollaborative autonome systemer. Han mener, at et event som RoboInsights er vigtigt. ”Det er, fordi det er med til at bidrage til en sund debat i samfundet omkring spirende nye teknologier, der vil ændre vores måde at leve og arbejde på”. Han fortsætter: ”Robotter, kunstig intelligens, autonom transport, kollaborative systemer – ord, du nok har hørt, men faktisk ikke ved, hvad vil betyde for dig. Er disse spirende teknologier en trussel eller en mulighed? Første skridt er at kende til det og engagere sig – dertil er RoboInsights en god mulighed”.

Du vil her have mulighed for at interagere med videnskabsfolk og teknologiudviklere og dykke ned i bedre at forstå, hvor modne disse teknologier i virkeligheden er. RoboInsights er stedet, hvor videnskab og teknologi går i åben dialog med samfundet.

”RoboInsights gør et godt stykke arbejde med at få robotforskningen ud i en bredere kontekst i samfundet, så endnu flere unge af begge køn får interesse for det spændende område,” siger rektor på Danmarks Tekniske Universiet, DTU, Anders
Bjarklev.

Teknologi og samfund.

Hvorfor lige DTU?

Marianne Andersen, founder af RoboInsights siger: ”Vi vil gerne kæde universiteter og højere læreanstalter bedre sammen med resten af samfundet – samfundet skal se, hvad der foregår bag murene, og forskere skal involvere brugere af ny teknologi, hvor det er muligt. Vi tror, alle har behov for at vide, hvad der sker inden for ny teknologi, hvorved vi som brugere kan bidrage til løsningerne”.

Derfor gøres der en del ud af at få talerne på RoboInsights-eventet til at tale i et sprog, som flere kan forstå. Emnerne er brede, da målet er at få deltagerne op i en helikopter og blive inspireret på kryds og tværs af brancher med det mål at skabe det bedste design.

Teodor Petrov er uddannet arkitekt og deler sine erfaringer som arkitekt ved at blande robotics og computation ind i sin verden. Morten Jacobsen fortæller om ny teknologi, han bruger på sin skole for børn og unge med specielle behov, og hvordan han bruger teknologi til at optimere hverdagen for disse – hvordan bruges teknologien, hvor den gør gavn? Mie Haraldsted fortæller om nogle af sine erfaringer med at udvikle teknologiløsninger: Nogle blev en success – andre blev det ikke; hvad kan vi lære af det, når vi designer nyt?

Forskere er også en del af  programmet: Thomas Bolander har robotten Pepper med. Pepper er en såkaldt semi-humanoid robot, hvilket betyder, at et menneske skal kontrollere den. Den er designet med evnen til at læse følelser! Thomas vil tale om sin forskning i, hvordan man gør fremtidens robotter socialt intelligente. Kom og mød Pepper! Professor Martin Mose ser dette mere fra et etisk perspektiv. Hans indlæg handler om, hvordan man gør fremtidens robotter socialt intelligente, og hvad de etiske udfordringer er!

Teknologi og Kina

Verden er lille i dag, og den bliver mindre og mindre. Jacob Juul-Lou har arbejdet med og i Kina i mange år. Han dykker ned i Kinas udvikling inden for kunstig intelligens og viser os, hvorfor han mener, kinesiske teknologiudviklere vil udvikle innovative forretningsmodeller, der bliver globale vindere inden for de næste 10 år.

Kvinder og teknologi/forskning

“Vi har en stor interesse i diversitet”, siger Marianne Andersen fra RoboInsights og fortsætter: ”Eftersom 50 % af befolkningen består af kvinder, er det ikke optimalt, at der på events og konferencer, der handler om teknologi, er en meget stor overvægt af mandlige talere og deltagere. Det vil vi gerne være med til at ændre”. Hun fortsætter: ”Når teknologi bliver en større del af vores alles hverdag, bør kvinder involvere sig. Viden og indsigt er første skridt til at blive hørt”.

Derfor er Vanessa Carpenter fra foreningen ”Women in Hardware” inviteret til at give en kort pitch om, hvad baggrunden og målet er med denne forening. På samme måde vil foreningen ”High5Girls” være til stede og fortælle, hvad de gør for at få flere piger til at vælge STEM-vejen (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Teknologi og forskning

Silvia Tolu fortæller som forsker om et stort EU-projekt, hun er del af: ”The Human Brain”. Her arbejder 100 forskningsinstitutioner sammen for at forsøge at forstå den menneskelige hjerne bedre. Projektet har til mål at hjælpe neurovidenskab og medicin til at opnå bedre resultater.  DTU’s del af projektet handler om at få ny viden om hjernens forbindelser, og hvordan den arbejder sammen med resten af kroppen og omgivelserne, således at hjernen ikke opfattes som en lukket, abstrakt enhed, men som noget, der svarer til virkeligheden.

Til udvikling og implementering af autonome biler, busser, fly, droner i luften, på vandet og på jorden mv. skal der bruges præcisionsgyroer og udstyr til navigation og stabilisering. Her deltager en af de globale ledere inden for området, KVH, og fortæller om fiberoptiske sensorer og systemer, og hvor disse bruges.

Marianne Andersen er uddannet svagstrømsingeniør og har en EMBA; hun har i 25 år arbejdet i globale virksomheder, der beskæftiger sig med højteknologi. For fire  år siden skiftede hun corporate ud med startupbranchen: Først som direktør i en lille virksomhed, der lavede konferencer inden for robotområdet, RoboBusiness, og sidenhen for CoInsights, der hjælper forskere med kommercialisering af forskning, hvilket blandt andet omfatter Nocitech-spinout fra Aalborg Universitet samt nu RoboInsights, der laver events inden for robotics/kunstig intelligens. ”Jeg elsker at være selvstændig”, siger Marianne og fortsætter, ” Jeg laver lige præcis det, jeg brænder for”.

Se hele programmet for 6. november her.