"På en festival som denne her, hvor solen skinner rigtig meget, har du i alle døgnets lyse timer mulighed for at lade din telefon eller powerbank op. Hvis du er ude og vandre i bjergene, kan du køre på den måde i ugevis,” siger Jens Wenzel Andreasen.

På Roskilde Festival opdrages iværksætterne

130.000 brugeres feedback på otte dage i udfordrende rammer. De fire startups, der i år var med på Roskilde Festival, fik uundværlig viden med sig fra det levende laboratorium, som Innovationsfonden kalder festivalen.

Årets Roskilde Festival var varm og tør og absolut uden den sædvanlige smat. Nærmest ørkenlignende tilstande viste sig i løbet af de 8 dage, som festivalen strakte sig over.

Vejret var vand på startuppet Flow Loop’s mølle – eller rettere bruser. Det lille team bag opstillede selskabets brusere for at teste festivalgængeres oplevelse med badning.

”Vi laver et brusepanel, som kan spare op til 85 pct. vand og 75 pct. energi samtidig med, at man får et større flow og dermed større komfort end med en almindelig bruser. Normalt skal man reducere trykket, hvis man skal spare vand, og dermed også reducere komforten. De færreste er interesserede i et kort bad med et lavt tryk. Hvis folk var villige til det, ville der ikke være behov for andet end vandsparebrusere,” siger Simon Kolff, der stiftede Flow Loop for lidt over 3 år siden, om ideen bag.

Flow Loop var med på årets Roskilde Festival for at teste deres brusere blandt festivalgæsterne og få indblik i gæsternes holdninger til deres produkt.

”Der er nogle psykologiske barrierer, så snart man begynder at tale om genbrug af badevand. Det lyder jo ikke specielt hygiejnisk. Derfor er det vigtigt, at man kommunikerer, at det vand, vi bruger, filtreres gennem en række mikrofiltre, og derefter behandles med ultraviolet lys. Det vand er bedre badevandskvalitet end langt det meste badevand, man ellers bruger, hvis man eksempelvis hopper i et havnebad, eller hvis man på Roskilde Festival hopper i badesøen,” fortsætter han.

Fordelen ved beskidte brugere

Det tørre, solrige vejr på festivalen er en stor hjælp for Flow Loop. Startuppet kunne teste deres brusere under langt mere ekstreme forhold, end hvis de blot testede i en almindelig husstand.

”Det ville tage meget længere tid i et almindeligt hjem. Her får vi feedback på, hvad vores system kan håndtere, og samtidig er det lidt ekstremt at være på festival, hvor folk som udgangspunkt er beskidte. Specielt i år, hvor det er varmt og støvet. Vi kan her udsætte vores system for noget, som ikke ville ske i de fleste almindelige badeværelser. Kan systemet klare det, vil det kunne klare det værste, man vil udsætte det for i et almindeligt badeværelse. Det her er worst case scenariet for brusebade. Derfor er det et godt sted at teste,” siger Simon Kolff.

På dannelsesrejse til Roskilde

Flow Loop er på Roskilde Festival i samarbejde med Innovationsfonden. Det er andet år i træk, Innovationsfonden og Roskilde Festival er gået sammen om at give startups mulighed for at teste og udvikle produkter på festivalen.

Og de 8 dages rå feedback fra slutbrugerne gør en uvurderlig forskel for startups, mener Jane Thomsen, der er programrådgiver i Innovationsfonden og projektleder på partnerskabet mellem Innovationsfonden og Roskilde Festival. Hun kalder festivalen for et ’living lab’, et levende laboratorium, hvor iværksætterne får adgang til en masse brugere hver dag.

”Vi giver nogle af de virksomheder, som vi allerede har støttet i Innovationsfonden en mulighed for at komme på Roskilde Festival og bruge det som et testlaboratorium. Det handler om at booste deres udvikling yderligere. De skal ned og teste og involvere nogle brugere i deres produkt, fordi det er vigtigt, at man ikke bare sidder i sin kælder og udvikler uden at vide om, der er interesse for produktet. I år har vi fire virksomheder med. Sidste år havde vi fem. Det er et slags opdragelsesprojekt, da det også handler om at sætte fokus på, at det er vigtigt at man tester og brugerinddrager, når man skal udvikle noget nyt,” siger Jane Thomsen.

Nye sider af teknologiens brug

Ifølge Jane Thomsen er Roskilde Festival oplagt at koble med iværksætteri.

”Her er 130.000 mennesker samlet på ét sted i 8 dage. Det er en unik mulighed for at få adgang til en masse brugere på en gang. Det er en by, der bliver etableret. Og det liv, de lever her, kan vi tappe ind i og få gode indsigter ud af.”

InfinityPV er også med på årets Roskilde Festival. Startuppet laver solcelledrevne powerbanks. Endnu et produkt, der nød godt af den bagende sol i år. Jens Wenzel Andreasen der er medejer af InfinityPV, forklarer forskellen på en almindelig powerbank, og en, der oplades af solstråler.

”Powerbanken er afhængig af en stikkontakt eller vores solcellelader. Forskellen er, at så længe du har sol, har du adgang til strøm. På en festival som denne her, hvor solen skinner rigtig meget, har du i alle døgnets lyse timer mulighed for at lade din telefon eller powerbank op. Hvis du er ude og vandre i bjergene, kan du køre på den måde i ugevis,” siger han.

Lommeteknologi

For InfinityPV har det været lærerigt at være med på Roskilde Festival.

”Vi har lavet en speciel prototype til festivalen for en mobillader baseret på vores solceller – vores platiksolceller. Ikke så meget for at lave et produkt, som kan sælges, men som vi kan putte i hænderne på folk, så de kan mærke det. Det giver os nogle nyttige erfaringer. Vi har vores egne ideer til anvendelsesformer og muligheder, men der er rigtig mange mennesker her som arbejder med alle mulige forskellige ting, som kan have nytte af en teknologi til at give bæredygtig strøm, som vi ikke selv har fået øje på. Og når de ser produktet og solcellerne, kan mærke dem i deres hænder, bukke dem, bøje dem, rulle dem, får de ideer om, hvordan de kan bruge dem, i deres eget arbejde,” siger Jens Wenzel Andreasen.

InfinityPVs powerbanks er lavet på plastiksolceller og ikke på silicium solceller.

”De kan bruges på andre måder, end den måde den almindelige silicium solcelle kan. Vores solceller er tyndfilmssolceller så den samlede tykkelse af de aktive lag af solcellen er nogle få mikrometer og til sammenligning er et hår er ca. 70 mikrometer i tykkelse, så det er nogle ekstremt tynde lag, vi har lamineret ind i noget ganske tynd plastikfolie. Det gør, at de kan rulles op i rimeligt tynde ruller, så du kan putte den ned i lommen rimeligt let,” siger Jens Wenzel Andreasen.