Mød de danske vindere af Nordic Women in Tech Awards 2020
12. november var der virtuel finale i de 11 kategorier i Nordic Women in Tech. Vi har talt med nogle af de danske vindere om deres syn på kvinder i tech og på sig selv som rollemodeller.
Du kan læse lidt om alle vinderne af Nordic Women in Tech her. Danskere var i år vindere i over halvdelen af kategorierne, og vi har omtaler af alle de danske rollemodeller nedenfor. Men først er vi taget ud til Futurebox på DTU Science Park for at besøge to af de måske offentligt lidt mindre kendte kvinder blandt årets vindere. Begge beskæftiger sig med deeptech – som mange ville gætte på var en ren mandeverden.
Mie og Hanne – kvinder i deeptech
Mie Haraldsted, CEO og co-founder for Aim Robotics, vandt prisen som årets ”Rising Star”. Og det er en kvinde med gang i, for teamet på 7-8 stykker arbejder glade og dedikerede en fredag eftermiddag i deres kontor-box på DTU Science Park. De laver robotstyrede plug’n’play dispensere til industrien. Det går over stok og sten både med patenter og med at afsætte robotudstyret. Mie har været fem år hos Dyson, Nokia og Novo Nordisk, men tog det store usikre spring til selv at starte op. Hun har holdt mange taler om at være kvinde i den tunge ende af tech og udtrykker sine tanker om det sådan:
”Jeg elsker at bevæge mig inden for tech. Vi har arbejdet hårdt i Aim Robotics på at bygge firmaet og produkterne på meget kort tid. Det er en ny industri, der er utroligt spændende, og vi bliver nødt til at bevæge os hurtigt i den sfære. Det er her, det er fedt at være, lige nu.
Det var overvældende at vinde prisen blandt så mange fantastiske kvinder. Det, jeg nyder mest, er at se og mærke, at der er så mange at se op og læne mig op af.”
Årets pris udnævnt af folket går til den, der får flest af de 3.400 stemmer. Og det blev i år Hanne Østergaard Jarmer. Jeg har selv oplevet Hanne pitche sin Go Dogo pettech-startup, og så forstår man godt prisen. Der er stor entusiasme og lige dele dyb AI-viden og umiddelbart let vanvittigt vovemod i Hanne. Go Dogos forretningsidé er interaktivt at holde hunde ’intellektuelt’ i gang. Problemet er jo reelt; se bare første afsnit af ”Gutterne på Kutterne”, hvor en fiskerhund er ubeskæftiget. Hanne har før været forsker og leder af DTU Systembiologi – og været tæt på at blive den første danske astronaut. Så kombinationen af dyb tech-viden og modet til at tage risiko er åbenbar.
Selv siger Hanne om sin pris:
“Jeg er så glad og taknemlig. At vinde People’s Choice Award med 9 % af stemmerne blandt 48 fantastiske finalister er simpelthen ikke mindre end helt utroligt fantastisk. Det er særligt fantastisk for en startup som Go Dogo, der laver elektronik til hjemmet. Det viser, at vores netværk er stærkt, at mange tror på vores produkt og ønsker at hjælpe os frem.”
Stine som årets entreprenør
Årets entreprenør, Stine Mølgaard Sørensen, COO og co-founder af Radiobotics, er virkelig en driver og en person, der altid er med fremme, hvor økosystemet mødes. “F*ck it, Ship it”, som hendes bogtitel lyder, udtrykker meget godt handlekraften. Vi har før behandlet Stine og Radiobotics som ugens startup. Til Bootstrapping siger Stine, at det ”giver ikke megen mening at være entreprenant, hvis du ikke har det bedste team i verden, som kan få idéerne til at lykkes – og det har vi hos Radiobotics.” Og hun tilføjer, at der følger et ansvar med opgaven som rollemodel: ”Jeg vil gerne give tilbage i bestræbelserne på at højne diversiteten og sikre flere kvinder i tech-branchen.” Radiobotics vandt også i september Dansk Erhverv-prisen 2020 for deres vækstrejse med deres innovative sundhedsteknologi og en pris på MEDICA, verdens største Medical Trade Fair Conference.
Angela, Kelvina, Sine – og en række danske rollemodeller
Men der er en hel vifte af rollemodeller nu, alene vurderet ud fra danske prismodtagere.
Rumænskfødte Angela Timofte blev årets udvikler. Hun arbejder som leder af et databaseteam hos Trustpilot i København og er bl.a. en del af Trustpilot Diversity Initiative og af TWIL, Trustpilot Women In Leadership, hvor hun hjælper med at coache og empower kolleger.
Female Founders of The Future-teamet med bl.a. Liva Echwald-Tijsen og Stine Colding Alstrup fik en klar nordisk anerkendelse med initiativprisen. Female Founders har arbejdet med på den guide Bootstrapping sammen med Danske Bank, ITB, Danish Business Angels og Vækstfonden lancerer på torsdag kl. 11 om Return on Diversity – hvor du i øvrigt er inviteret: https://zoom.us/meeting/register/tJMufuypqjMtG9Fusey326eQZPA1TTe2BHqT – så vi holder videre hæder til vores partnere tilbage. Men prisen blev især givet for under coronaforåret at pivotere og virtuelt give kvindelige vækstiværksættere adgang til det amerikanske økosystem.
Kelvina Wairimu vandt prisen som årets mentor. Hun har efter en IT-karriere startet Mentor United. Virksomheden laver, som navnet siger, mentorprogrammer i tech, men diskuterer bl.a. også etiske problemstillinger ifm. AI.
Sine Zambach arbejder med AI og er postdoc på CBS. Hun vandt prisen som årets advokat for kvinder i tech i kraft af sine mange aktiviteter i feltet. Sine har skrevet ”Kvinde kend din kode” og er aktiv i NGO’s Coding Pirates og DigiPippi og i det hele aktiv i, at vi får flere kvinder med STEM-kompetencer.
Når vi konstaterer, at der, især i Danmark, er alt for få kvinder i tech, for få founders og for få kvindelige investorer, så må vi også tilføje, at de, der er, virkelig kan noget og evner at kæmpe sig vej.
Comments