Mennesket over forretningsmodellerne

I dag lanceres det danske Techløfte til DI Digitals nytårskur 2020. Her vil en bred gruppe, der repræsenterer alle dele af den danske techbranche aflægge et løfte, der er blevet kaldt teknologiindustriens svar på lægeløftet.

Nogle gange virker det som om, at der var en verden før Cambridge Analytica og en anden verden efter.

Det britiske analyseselskab Cambridge Analytica blev i 2018 centrum i en af de mest kontroversielle sager om misbrug af personlige data, efter det kom frem, hvordan virksomheden havde høstet data fra 50 millioner personers Facebook-profiler i begyndelsen af 2014.

“Tech er i dag på visse områder ‘det vilde vesten’, hvor traditionel forretningsetik og lovgivning ikke altid er 100 pct. anvendelig.”

Siden da har der været meget selvransagelse i techbranchen – både i Danmark og i resten af verden.

“Tech er i dag på visse områder ‘det vilde vesten’, hvor traditionel forretningsetik og lovgivning ikke altid er 100 pct. anvendelig. Ny regulering tager tid, men at kigge hinanden i øjnene og opføre os ordentligt, kan vi gøre i dag,” fortæller Jeppe Rindom, Stifter & Adm. direktør, Pleo, og er en af de såkaldte techløfte-ambassadører.

”Jeg stiller mig til ansvar…”

”Tech har fundamentalt ændret vores verden. Hvor vi skal hen nu, er op til os. Jeg forstår, at for at mine gode intentioner skal betyde noget, bliver jeg nødt til at stille mig til ansvar for mit fællesskab,” lyder det i indledningen på løftet The Tech Pledge, der blev skabt sidste år i september, da 150 mennesker fra 43 forskellige lande mødtes i 24 timer til Techfestival i København for at blive enige om et simpelt, men kraftfuldt løfte, som det er meningen at alle i teknologibranchen kan afgive: Techløftet.

Og ifølge Thomas Madsen-Mygdal, adm. direktør i og stifter af TwentyThree samt stifter af og bestyrelsesformand for Techfestival er der brug for det, da vi lever i en brydningstid, hvor digitale teknologier påvirker alt i vores liv:

”Vi, der arbejder med og skaber digitale produkter og løsninger, har et kæmpe ansvar for den morgendag, vi skaber. Vi har behov for at forpligte os og diskutere det ansvar. Det er den brede opbakning fra startups, teknologivirksomheder, digitale tænkere, brancheorganisationer og it-ordfører et stærkt signal på.”

Løftet er allerede underskrevet af godt 1.500 digitale ledere, udviklere og aktivister fra hele verden, men nu samles brede dele af den danske teknologibranche for at sætte farten op i Danmark, herunder med et ambassadørkorps på 14 toneangivende personer, der har påtaget sig opgaven at udbrede det.

”Techløftet passer smukt sammen med de budskaber, som vi søger at fremme med DI’s nye store digitaliserings-indsats ‘Tech der tæller'”

Mennesket først

De nye udfordringer som datamisbrug, masseovervågning samt skabt afhængighedsdesign bekymrer ikke kun politikere, borgere, forældre, lærere men også mange ansvarlige virksomhedsledere. I Dansk Industri (DI) har man taget ansvarlighedsbudskabet til sig.

”Techløftet passer smukt sammen med de budskaber, som vi søger at fremme med DI’s nye store digitaliseringsindsats ”Tech der tæller”: Tech i øjenhøjde, digital ansvarlighed samt fokus på tech til gavn for mennesker og som kan forandre verden til det bedre. Derfor vil jeg gerne selv være med til at give tech-løftet og fremme det ved indgangen til 2020’erne,” siger Lars Frelle-Petersen, Direktør, DI.

Ansvarlig rygrad i branchen

Foruden branchen og dansk industri generelt har der også sneget sig en enkelt politiker ind i ”ambassadørkorpset”:

“Jeg støtter op om Techløftet, fordi den bedste måde at gøre tech bedre er, at alle skaberne ser det som deres opgave at gøre det. Tech kan skabe en bedre verden, hvis vi alle husker at sætte mennesker først,” siger Tommy Ahlers, tidligere uddannelses- og forskningsminister.

Techløftet blev i tirsdags lanceret i Industriens Hus i samarbejde med DI Digital til deres nytårskur, hvor der var oplæg fra blandt andre Lars Frelle-Petersen, Steffen Thybo Drostgaard, Christiane Vejlø og Lars Thinggaard.