Lån til startups #2 – LP´s kigger mod lån og nye aktiver
At Blackrock har opkøbt Venture Debt fonden Kreos er et eksempel på, hvordan stigende renter og dalende valuations får LP’s til at overveje andre aktivklasser, herunder Venture Debt fonde, fortæller Kim Lundberg, EIFO. Han undersøger i denne serie de vigtigste tendenser for Tech Lending i´24. I denne artikel giver han en dugfrisk status på Venture Debt udbydere og bringer tillige et perspektiv fra USA.
Venture Debt – langsigtede lån til unge, vækstende virksomheder
Der er, som nævnt i min foregående artikel i Bootstrapping, sket temmelig meget indenfor Venture Debt finansiering de seneste par år. Ligesom jeg plæderer for at justere min egen definition af Tech Lending, så kan jeg også fristes til at fremture med, at selve produktbetegnelsen Venture Debt måske kunne skrottes. Ikke fordi Venture Debt forsvinder. Tværtimod. Denne lånefinansieringstilgang vokser fortsat hastigt. I forbindelse dermed bliver produktudbuddet på tværs af aktører også langt mere varieret.
Derfor fristes jeg til at advokere for, at Venture Debt-definitionen justeres, så den ikke eksplicit indeholder krav om, at lånefinansieringsproduktet Venture Debt altid sker i forlængelse af en større egenkapitalrunde, og desuden at det altid etableres i kombination med en equity kicker i form af warrants. Derfor kan definitionen måske nu kondenseres til ”Langsigtede lån til unge hurtigtvoksende virksomheder, som fortsat genererer underskud.”
Hvem udbyder lånene?
I 2017, da jeg begyndte at interessere mig for området, var der omtrent 20 aktive udbydere i Europa (inkl. UK). Jeg vil skyde på, at der i dag er langt mere end 50 udbydere, som er aktive i Europa.
I Danmark ser vi nu knap 10 aktive udbydere. Den samme håndfuld, som vi så tilbage i 2017, er der stadig. Heriblandt Triple Point, Colombia Lake Partners, Kreos, Claret Capital Partners (tidligere Harbert). Nogle er mere aktive end andre.
Den nok mest kendte aktør i segmentet, SVB, er her fortsat, men nu i HSBC-indpakning. Vi kan glæde os over, at folkene og tilgangen lader til at være uændret på det nordiske marked. Det er nemlig ikke tilfældet på tværs af Europa. I august 2023 blev det offentliggjort, at den franske Venture Debt fond Bootstrap Europe overtog SVB’s aktiviteter i Tyskland. Et kontor som blev grundlagt for blot 3 år siden. Bemærkelsesværdigt, at vi blot 3 måneder senere kunne læse, at HSBC indgår samarbejde med den tyske fremadstormende RBF-långiver re:cap, hvor de sammen lancerer et nyt langsigtet låneprodukt. Meget interessant, at vi ser en storbank indgå formelt samarbejde med en RBF-långiver, som er stærk på at hente digitale rådata til brug for risikovurdering.
Blandt de aktuelt knap 10 aktive tech-låneudbydere i Danmark finder vi også Hercules Capital, CIBC og Gilion(tidl. ArK Kapital) som har gjort deres indtog indenfor de seneste 2 år. Sidstnævnte med et kontor i Danmark, (hvor jeg selv har haft en finger med i spillet), mens de to førstnævnte har base i henholdsvis USA og Canada. De har nu intensiveret fokus på Europa – og specielt Norden – med folk placeret i London.
Gilion er interessant med egenudviklet proprietær software, der bruges i lånevurderingen. Virksomheden er mindst lige så meget en software-virksomhed, som det er en långivervirksomhed. Brugen af digitale rådata i risikovurdering tror jeg vil vinde markant indpas de kommende årtier. Det er som nævnt ovenfor også en grundsten i samarbejdet mellem HSBC og re:cap.
Hercules og CIBC har mange års erfaring med Venture Debt i Nordamerika. De er interessante, fordi de bringer amerikansk prissætning over Atlanten til de europæiske virksomheder. (Jeg har i tidligere artikler redegjort for forskellen i Venture Debt vilkår i USA og Europa.) Mere om de konkrete vilkår kommer senere, i næste artikel i denne serie.
I november 2023 bragte Tech Funding News en artikel forfattet af Managing Partner i Bootstrap Europe, Stephanie Heller, med overskriften ”How recent changes in Tech Lending are reshaping the European Tech Ecosystem”. Her kommer hun meget fint omkring nogle af de store vandringer, der er sket i Venture Debt økosystemet i 2023. Fx finder jeg det relevant at nævne:
- Verdens største investeringsforvalter, Blackrock, har opkøbt Venture Debt fonden Kreos. Det betyder, at der kommer store muskler bag. Hvad – og om – det konkret kommer til at udmønte ændringer i Kreos’ tilgang, har vi endnu til gode at se.
- Deutsche Handelsbank har lukket deres Venture Debt aktiviteter.
- Heller fremfører relevante overvejelser omkring, at stigende renter og dalende valuations får LP’ere (fondsinvestorer) til at overveje andre aktivklasser, herunder Venture Debt fonde. Ydermere at vi kommer til at se en generel trend med opkøb og konsolidering, hvilket medfører øget udbud af større lån, samt mindre udbud af de mindre lånestørrelser, dvs. lån i størrelsesordenen 1 – 10 mio. EUR.
Stephanie Heller og Bootstrap Europe har vi set en smule aktive i Danmark med term sheets til danske virksomheder. Mig bekendt har de dog ikke gennemført en transaktion på dansk jord endnu.
Hvor står bankerne placeret?
Afslutningsvis i skitseringen af udbydersituationen i Danmark vil jeg afrunde med bankerne. Mens vi ser flere banker have fokus på tech-segmentet med servicetilbud og dagligdags bankforretninger, så ser jeg fortsat kun en enkelt dansk funderet bank læne sig ind med lånefinansiering til det her segment.
Det er fortsat mit håb, at vi over de kommende årtier vil se en velbegrundet markant udvikling i bankernes tilgang og risikoappetit mod det her virksomhedssegment.
What the?! Røre i andedammen i USA
Inden jeg runder helt af omkring udbydersituationen, vil jeg kort nævne en interessant historie fra den anden side af Atlanten. Selveste J.P. Morgan gør nu ihærdige træk mod startup- og tech-segmentet. I foråret 2023 opkøbte de SVB’s rival på det amerikanske marked, First Republic Bank, og som bl.a. Bloomberg i oktober beretter:
“Now JPMorgan executives are marshaling a growing army of commercial bankers in an ambitious campaign to become the new go-to financial partner for startups, as well as their founders and venture-capital backers. The Wall Street giant, which snapped up SVB’s smaller rival in May, is looking to fill the void that both banks left behind.”(citat: Bloomberg artikel)
Meget er sket de seneste par år blandt udbydere af langsigtede lån til unge hurtigt voksende virksomheder, og det afføder naturligt også en udvikling i produktudbuddet og lånevilkårene. Det vil jeg se nærmere på i næste artikel.
Comments