Iværksættere på Folkemødet: Her når vi et forum, hvor alle ikke kender hinanden

Iværksætterskibet danner igen i år hovedscene for iværksætteri på årets Folkemøde. Fra pitchende iværksættere til gymnasieelever, der på 30 timer skal skabe en verdensmål-startup. Teamet bag skibet vil sikre iværksætteri en stemme, og så er Folkemødet stedet, hvor de første vigtige frø kan sås for fremtidige landvindinger.

Det er tre travle herrer, der møder op til morgenkaffe hos Bootstrapping en tidlig morgenstund for at præsentere årets program for alle iværksætterinteresserede, der i denne uge drager til Folkemødet i Allinge.

Iværksætterskibet er et projekt, der kører ud over stifterteamets egne jobs og øvrige iværksætteraktiviteter. Men skibet har høj prioritet, og ambitionerne er tårnhøje for at skabe den bedste ramme for at debattere og skabe synlighed under Folkemødet om det at være iværksætter i Danmark. Hvert ledigt minut udnyttes til 17 paneldebatter, pitcharrangementer og tre receptioner.

Folkemødet som mødested for iværksættere

Udgangspunktet er Dansk Crowdfunding Forening, som står bag Iværksætterskibet, og som består af Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening og stifter og CEO i Booomerang.dk, Søren Stenderup, CEO i Digital AML og bestyrelsesmedlem i Dansk Crowdfunding Forening, og Sigurd Schou Madsen, næstformand for Dansk Crowdfunding Forening, Head of Communications & PR i Fonden for Entreprenørskab og Teknologipagten.

”Vi så et behov for at samle alt om iværksætteri på ét sted til Folkemødet. Vi vil højne debatniveauet og bringe flere stemmer på banen. Iværksætterskibet er hovedscenen for iværksætteri på Folkemødet,” siger Michael Eis om, hvorfor den gamle træskonnert er stævnet mod Allinge for tredje år i træk.

De tre stifter bag er begejstrede for Folkemødet som mødested, hvor iværksættere og alle andre med interesse for iværksætteri kan knytte nye kontakter og blive klogere.

”Vi har mere end 3.000 mennesker forbi. Og mange stiller spørgsmål. Ånden i demokratiet fungerer på Folkemødet. Det er et godt sted at knytte kontakter, som ellers er svære at få. For på Folkemødet har folk tid og er i kontaktmode,” uddyber Sigurd Schou Madsen.

Mulighed for at nå ud over inderkredsen

Men hvorfor skal iværksættere have deres egen scene på Folkemødet? Rigtig mange emner går vel på tværs og findes også i et eller andet omfang på andre scener under Folkemødet?

”Iværksætteri er en folkesag, og vi skal have flere iværksættere i Danmark. Virksomheders levetid bliver kortere. Verdens mest værdifulde virksomheder eksisterede ikke for 40 år siden, og gamle erhvervsikoner går ned på stribe. Vi kan noget i Danmark på iværksætteri. Derfor skal det danske økosystem plejes, og derfor er vi her,” siger Søren Stenderup.

Sigurd Schou Madsen fortsætter:

”Og så skal iværksætteri fylde på dagsordenen og ind i en bredere kontekst. Vi skal have et forum, hvor vi taler udfordringer og inspirerer, og hvor alle ikke kender hinanden i forvejen.”

Og det kan Folkemødet, mener teamet bag Dansk Crowdfunding og Iværksætterskibet. Iværksættere og investorer i Danmark har i dag fået en stribe stærke events, men her samles typisk folk, der allerede er en del af økosystemet. På Folkemødet er det muligt at nå bredere ud.

”Der er et politikerbillede af det at være iværksætter, og så er der virkeligheden. I offentligheden taler iværksættere og investorer altid om skat og mangel på talent til virksomhederne. Men der er mange andre forhindringer for at starte virksomhed i Danmark. Iværksætteri er hypet i Danmark, men vi er det land, hvor færrest faktisk starter selv. Derfor skal vi tage de sværdslag, der skal til for alt det, der i dag ikke er godt nok, som uddannelse, mangel på arbejdskraft, og at iværksættere ikke kan få lån i banken. Vores mål er, at folk går fra Iværksætterskibet mere oplyste og uden at have tabt modet,” siger Michael Eis.

Iværksætterskibet på Folkemødet.

Oplyst og nuanceret debat

Folkemødet bugner af tilbud og talks. Hvorfor skal man prioritere Iværksætterskibet?

”Vi kommer til at diskutere rigtig mange emner, som er relevante, uanset om man er erfaren, eller man går med de første tanker om at starte selv. Vi vil gerne, at folk tager fra Iværksætterskibet med flere nuancer på det at være iværksætter og oplyste om de udfordringer, der er,” siger Søren Stenderup.

De tre initiativtagere til Iværksætterskibet oplever desuden, at netop Folkemødet er stedet, hvor der i debatter kan sås vigtige frø, som kommer økosystemet til gavn senere. F.eks. som da Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, og Socialdemokratiets Benny Engelbrecht forrige år nærmest gav Vækstfonden håndslag på, at fonden kunne fortsætte, selvom den planlagte revision af loven om Vækstfonden reelt ikke var påbegyndt på det tidspunkt.

Hvad er på programmet i år?

”Der er en bred mangfoldighed fra iværksættere, der pitcher til debatter om kapital, foodtech, køn og sociale rettigheder. Og i år giver vi lokale gymnasielever den udfordring, at de skal udvikle ideer omkring FN’s verdensmål og efterfølgende pitche ideerne for investorer,” fortæller Sigurd Schou Madsen.

Iværksætterskibet finder du i Allinge Havn på kajplads H8. Bootstrapping er igen i år partner på Iværksætterskibet og med ombor