Iværksættere: I dag kan I selv vælge jeres investortype
Venturevirksomheden byFounders har slået deres 8 teser op for, hvad founder friendly terms er. Vi har talt med partner Eric Lagier om, hvad meningen er med det? Er vi i en ny æra af startup-investor-forholdet? Og vi hører også meget gerne din reaktion.
Eric Lagier er sammen med Tommy Andersen stifter og partner i den tre år gamle venturevirksomhed byFounders, der selvsagt helt ud i navnet har en særlig founder-tilgang, fordi en kerne er ”byFounders Collective”, dvs. i dag ca. 60 nordiske founders. De har alle selv prøvet turen fra startup til exit på egen krop og ved derfor, hvordan det er. I dag er byFounders Collective-medlemmerne aktive investorer og med i bestyrelser eller rådgivning i mange af de 28 investeringer, fonden er oppe på.
Men nu er de to byFounders-partnere gået endnu længere. Eric Lagier og Tommy Andersen har offentliggjort de terms, og en guide til samme, som fonden investerer efter. Det er måske ikke statshemmeligheder, men det er dog et særsyn, at de juridiske dokumenter lægges åbent frem af ventures. Vi har talt med Eric Lagier om intentionen bag den ’aktion’ og bag udformningen.
Vil du have en ligestillet partner eller en finansiel investor?
Kort fortalt er Eric Lagier og venner trætte af investorfloskler om, at vi er så og så ”founder friendly”. For hvad betyder det i praksis? Hvordan leves det? Det er nemt at sidde og sige i de indledende møder, og pludselig får man så sendt nogle terms fra sine ventures. Og så sidder man som iværksætter i saksen. ”Man kan ikke forstå, at de gode snakke endte i noget uforståeligt juristeri og nogle terms, der reelt mest beskytter investor,” fortæller Eric og fortsætter: ”Man skal leve det, og man skal grundlæggende gøre sig klart, om man ser relationen som et partnerskab eller som en finansiel transaktion. Det sidste er ikke forkert; det er bare vigtigt at gøre founders på seed-stadiet klar over, at de har et valg. De er ikke længere tvunget til at tage den kapital, der er, men kan stille krav.” Det vender vi tilbage til, men først skal vi se, hvad det er for forhold byFounders’ terms så tager sigte på at forbedre for startups.
De 8 teser i byFounders: Guide til Term Sheet
- Væk med liquidation preferences. Alle aktier skal være ens, så interesser er alignet. Og hvorfor skal en investor fx stilles bedre, hvis founders livsværk går ned?
- Væk med anti-dilution. Hvis nye investorer kommer billigere til, er det, fordi virksomheden er mindre værd. Det er den så for alle.
- Fra start skal 20 % reserveres medarbejderaktier (ESOP eller Employee Stock Option Pool). Nøglemedarbejdere bliver afgørende, og det er alt for dyrt og svært at sikre senere.
- Founders har majoritet i bestyrelsen frem til serie A og gerne senere. Ikke at de selv skal sidde på alle pladser, men det er ikke investorer, der som i kapitalfonde skal køre butikken; det skal founders – og bestyrelsen skal bestå af investorer og uafhængige bestyrelsesmedlemmer med værdiskabende kompetencer.
- Fair behandling af founder ved udtræden mm. (byFounders kører den mest normale praksis med 48 mdr. key man clause med 12 mdr. cliff.) Men hvis en founder udtræder, overgår aktier til de andre founders; det er dem, der driver virksomheden og skal motiveres, uanset hvem og hvor mange de er.
- Founder- Tanken er, at relationen bygger på tillid og åbenhed – også om svage sider. Og er der behov for at gøre ansvar, er det til virksomheden, hvorfor founders skal være compliant med relevante love og regulering “to their knowledge”.
- Lille katalog af veto-emner. De traditionelle kæder af ting, aktionærer skal være enige om, er reduceret ned til de basale ting omkring virksomhedens vedtægter, kapitalforhøjelse, aktiesalg og udbytter. Bestyrelsesarbejdet skal give retning, ikke være kontrolpræget, står der i guiden.
- Drag Along. Som sædvanlig kan man få aktionærer til at følge med ved salg til 3.-part, men her kun, hvis et kvalificeret flertal, dvs. med founders, er enige.
Vi er i samme båd
Det vigtige for byFounders er, at interesser er ”alignet”, at founders og investorer sidder i samme båd, og begge rammes, hvis noget går skævt. Derfor afstår byFounders fra likvidationspræferencer og fra at betinge sig ikke at kunne udvandes ved down-runder. Som Eric Lagier betoner det: ”Vi er risikovillig kapital; vi skal ikke gå med livrem og seler.”
Dette er ikke det samme som, at byFounders ikke også laver downstream due diligence. Men når tingene så er vendt, og terms aftalt, er det afgørende, at rejsen er fælles, og at det er founders virksomhed, understreger Eric Lagier: ”Det ansvar må man aldrig fratage founders. Vi er som deres wingman, men de har ansvaret. Derfor skal de selv have majoritet, også hvis en af founders står af. Og de skal have reserveret 20 % fra start til medarbejdere, for uden de bedste nøglemedarbejdere kommer du ikke langt på rejsen.”
Derfor er bestyrelsen heller ikke altid fra byFounders’ medarbejdere, men ofte fra ”Collective”, som fx Lars Fløe (SiteCore) i bestyrelsen af Contractbook, og Bjarne Christensen (Realm) i bestyrelsen af Garden.io. Vi ser bestyrelsesarbejdet som udviklingsarbejde, hvor folk, der allerede selv har været på rejsen, kan bidrage – og ikke som en kontrolpost for os.
Balancen er tippet fra investor og mod founder
Eric Lagier ser også offentliggørelsen af de otte punkter som en konsekvens af nye tider, herunder, at der er så meget kapital i markedet. Relationen er nu anderledes og mere ligeværdig her i Norden. Han har fx flere gange været ude at stille op til reverse pitching. Han forudser, at branding af og konkurrence mellem venturefonde går fra at være undtagelsen til en regel: ”Founders står i et helt andet valg mellem forskellige typer BA’er, VC’er, fonde og familier. Og derfor bør de undersøge grundigt, hvem de egentlig vil have med på deres rejse frem mod og efter serie A. Vi har jo nok, fordi vi er et founderbåret community, ikke haft svært ved at give den her åbenhed. Og de terms, vi har lagt ud, er mest bare vores praksis de seneste tre år – som vi så har udtrykt med jævne ord i stedet for jura.”
Eric Lagier er med på, at de ikke står alene med den tilgang i Norden, især ikke blandt de nyere venturefonde. ”Men vi ser da stadig startups, der har fået præsenteret ”toxic terms”, og investorer – business angels som ventures – der er rent finansielle i deres tilgang. Men det er ikke det, vi repræsenterer. Det er iværksætters livsværk, ikke investors.”
Hvad med LP-balancen?
Nu er en ventureinvestering, modsat den, business angels typisk laver, jo en kapitalanbringelse for andres penge. Og det kan være, disse investorer, typisk fonde, familier og pensionskasser, IKKE synes, deres investering med vold og magt skal være ”founder friendly”. Hvorfor skal disse LP’er (limited partners, red.) løbe en større risiko, end højst nødvendig, når den i forvejen er tårnhøj i det her space? Eric Lagier er helt med på problematikken, men fastholder sit synspunkt: ”Det er et fåtal af virksomhederne, der ender med at blive en stor succes, og typisk står for > 80 % af fondets afkast. Det vigtige er derfor at holde fokus på og tilrettelægge for deres succes. Alt andet er i virkeligheden sekundært. Imidlertid betyder det enormt meget for ens investor-reputation, at alle behandles respektfuldt og i symmetri. Det gælder i høj grad også, når vi som et fond afviser 99 af de 100 pitches, vi får ind hver måned. Så er det heller ikke ligegyldigt, hvordan vi gør det. Vi gør ekstremt meget ud af at sikre, at hver enkelt får mere, end de kom med.”
Vækstiværksættere må selv sammenligne
Eric Lagier understreger hele tiden den ydmyghed og det ansvar for opgaven, der udspringer af den bagvedliggende partnertankegang. ”De business angels og ventureinvestorer, der mest ser det som et forhandlings- og investeringsspil, vil jeg ikke tage afstand fra. De har bare en anden tilgang. Men vi vil selv gerne frem til, at det ikke er et nulsumsspil, men et tiårigt partnerskab.”
Og det er vigtigt for hele økosystemet, at vi får en anden transparens ind og kan sammenligne de forskellige typer investorer og deres forskellige metoder og kompetencer: ”Vi synes, det er vigtigt, at vækstiværksættere i Norden kan benchmarke deres betingelser. Og iværksætterne skal med de gode muligheder, de har i dag – modsat for ti år siden – især tænke over, hvilke præmisser de vil samarbejde på.”
Og den transparens bidrager vi gerne til på Bootstrapping ved at høre, hvilke terms du anser for fair & square i dagens startupmarked.
*Disclaimer: Interviewer Jesper Højberg Christensen (jesper@bootstrapping.dk) har siden 2017 selv været investor og medlem af byFounders Collective.
Comments