DEBAT: Investering bliver folkeligt med lige muligheder for langt flere

DEBATINDLÆG: Investorkulturen er i disse år ved at blive bredt ud til flere nye investorer til gavn for både store og små virksomheder.

En blanding af lave renter, populære tv-programmer i den bedste sendetid samt beskedne – om end hypede – politiske initiativer fremmer trenden mod iværksætteri og investeringslyst. Så investeringskulturen bredes nu ud til flere danskere.

Vi er faktisk i gang med at skabe lige muligheder for flere, ”en masse”, både på investorsiden og virksomhedssiden.

Flere nye investorer kommer ind på markedet med kapital til både mellemstore og helt små virksomheder, så flere får adgang til finansiering og vækstmuligheder. Kort sagt det, vi bryster os af i Danmark: flere og mere lige muligheder for flest muligt.

Det er en form for folkeligt ligestillingsprojekt, der – selvom der er meget langt op til hr. og fru Sveriges medarbejderaktier – kræver albuerum og højt til loftet, når det kommer til såvel forskellighed som risikovillighed, vækstmuligheder og kapitalbeskatning.

Vi er først lige ved starten; også helt nede på værktøjsplan.

I dag på Nordic Investor Day 2019 lancerer DanBAN sammen med bl.a. Vækstfonden, Danske Bank og Kammeradvokaten en anvendelig investeringsguide, “Dine 4 trin til angel- og ventureinvestering” (dansk oversættelse, red.), til investorer omkring små danske vækstvirksomheder.

Et redskab fyldt med best practice-råd og tips til, hvordan vidt forskellige, såvel garvede som grønne og ny-grønne, investortyper kan navigere, lave gode investeringer og hjælpe med at bygge virksomheder i det her højrisikable marked.

Andre gode politiske kræfter er heldigvis også på banen for at sikre højt til loftet, flere muligheder og mere lige adgang til kapital for flest muligt: Radikale har senest meldt ud i Dagbladet Børsen, at det planlagte højere loft over aktiesparekontoen skal fastholdes og ikke rives ned af yderste venstrefløj.

Uffe Elbæk fra Enhedslisten har også i Børsen slået på tromme for, at investorfradraget skal hæves. En erhvervs- og vækstpolitik med højt til loftet, plads til forskellighed og lige kapitaladgang for flest muligt er vel den fælles overlægger, vi alle burde kunne samles under?