Rasmus Jarlov taler til overdragelsesreceptionen, da Brian Mikkelsen overdrager Erhvervsministeriet til Rasmus Jarlov, torsdag den 21. juni 2018. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali.

Hvad nu, erhvervsliv? Storrokade i den politiske vækst- og iværksættertop

Klumme: Vores vækst- og erhvervsminister var ”vores”. Det er svært at huske andre, der har kæmpet så meget og så konsekvent for bedre vilkår for vækst-iværksættere og investering i samme. Så skal vi græde over Brians Mikkelsens farvel og Rasmus Jarlovs goddag?

Ved middagstid torsdag fik Jens Klarskov efter 10 succesfulde år som direktør for Dansk Erhverv løbepas. Han fik at vide, at han fra næste dag ikke længere skulle bringe sin politiske tæft og sit gode humør ind i Børsbygningen.

Tak, for at du har skaffet store nye medlemmer, skabt glæde og højt til loftet i organisationen og større politisk tyngde. Nu kan du gå! Senere fik cheferne det at vide, så medarbejderne, og kl. 16 alle os andre. Hvorfor, det skete, er lidt af en gåde.

Nu skal ”vores” minister i Børsbygningen

Brian Mikkelsen, en af vores absolut mest energiske og mest erfarne erhvervspolitikere og -ministre, er nu blevet headhuntet til Jens Klarskovs job. “Godt gået,” plejer man at sige. Men Mikkelsen var sådan set bare blevet tilbudt jobbet og sagde ja.

Brian Mikkelsen har som minister rullet det ene gode iværksætter- og disruptionunderstøttende forslag frem. Særligt for vækstiværksættere: Investorfradrag, delvis lettelse af iværksætterskat, aktiesparekonto, omlægning af erhvervstøtte. Og fået dem vedtaget. Dog er de endt vedtaget i mikroformat.

Brian Mikkelsen har som minister rullet det ene gode iværksætter- og disruptionunderstøttende forslag frem. Foto: Wikipedia Commons.

For hver gang har S og DF formået at barbere dem ned til så tæt på ingenting, man nu kan komme. Og mange andre gode forslag er ikke lykkedes. Som en lettere adgang til den udenlandske arbejdskraft, vi især i vores digitaliserede virksomheder skriger på.

Som Brian Mikkelsen selv konstaterede, da han fik overbragt Iværksætterpanelets anbefalinger først på ugen: “Egentlig underligt, at vi har et politisk flertal imod et ønske om at lette adgangen for udenlandske talenter, så vi kan beholde vores vækstvirksomheder i Danmark.”

Brian Mikkelsen er vellidt af alle politiske partier som den friske og likeable person han er. Det sås tydeligt i alle Twitter-afskederne fra kollegerne fra alle partier. Han har nok tænkt, at det er så let at udrette noget fra stolen i Dansk Erhverv – ikke mindst med udsigten til snarligt valg.


Hvad skal Brian nu: Brian Mikkelsen talte straks om de ”dygtige medarbejdere i Dansk Erhverv”. Det er klogt, for han har driftsdirektører inde i Børsbygningen. Mikkelsen skal være mere udenrigsminister, der skal rundt i det politiske system og sælge budskaber. Og ud og lytte til medlemmerne og bl.a. klargøre dem til radikal digitalisering. Det er helt afgørende. Og begge dele vil han være excellent til.

Hvorfor skulle Klarskov ud i kulden?

Mens medarbejderne i Dansk Erhverv var i chok og græd tapre tårer, var formanden for Dansk Erhverv og direktør for Scandic Hotels, Jens Mathiesen, åbenlyst lykkelig for indfangningen af Brian Mikkelsen som ny direktør. Han understregede, at skiftet var ”strategisk”, men forklare hvad det strategiske egentlig var, ud over at en ny strategiperiode starter til jul, kunne han ikke. Så nu florerer spekulationerne.

  • Var kemien dårlig? Næppe. De to Jenser er begge ligefremme no-nonsense-sportstyper.
  • Vil han selv fylde mere som formand. Næppe, formænd, der selv er adm. direktører, har nok at se til.
  • Ville de dreje butikken med ny type direktør? Svært at se. Som karakterer ligner Jens Klarskov og Brian Mikkelsen faktisk hinanden. Havde Søren Pape taget Klarskov ind som minister den anden vej, havde ingen mærket den store forskel: Super optimistiske, kvikke og friske i replikken, gode til at sælge billetter, sparker lige på bolden uden bureaukrati og lange papirgange her, åbne døre for alle og begge med en konsekvent vækstdagsorden.
  • Mit bedste gæt er, at forretningsudvalget i Dansk Erhverv bare ønskede fornyelse efter 10 år. Troen på, at alt nyt er godt nyt, er ret udbredt i den side af dansk erhvervsliv. Og så måske at Brian med sine kontakter kan skabe endnu mere politisk gennemslagskraft. Det er nu nok lidt naivt. Kontakter og netværk betyder meget. Men rollen og sagen er dog vigtigst. Og Dansk Erhvervs direktør har stort set adgang til alle relevante politikere altid. Ikke mindst, hvis man er vellidt – og det er både Klarskov og Mikkelsen som sagt.
Jens Klarskov, den nu forhenværende direktør i Dansk Erhverv. Foto: Wikipedia Commons.

Hvad skal Jens Klarskov nu: Klarskov svømmer hurtigere end de fleste, men det må have være noget af et chok at blive overspurtet af sit formandskab og skulle op fra bassinet på få timer. Når det er overvundet, vil Jens Klarskov have alle muligheder i alle typer af foreninger og forretninger. Nu skal han måske ikke længere forklare, hvad Danmark skal leve af, og hvorfor vi skal have vækst. Og det er lidt en skam. Men der er mange andre platforme at virke fra for en type som Jens Klarskov.

Rasmus får verdens mindste tillykke

Rasmus Jarlov er lige nu lidt castet som modsætningen til Brian Mikkelsen, som mere til fest og ballade og Mascha Vang end erhvervsliv. Det er uretfærdigt. Han har arbejdet på Novo Nordisk og selv startet virksomheden Hamlet Tours og haft de sædvanlige konfrontationer med 3F om løn. Så langt så godt. Han vil erhvervslivet og er lige så meget del af det, som Mikkelsen var. Da han blev skatteordfører, skrev han friskt på Twitter, at dagene er “talte for topskatten, feriepengesystemet, arbejdsmarkedsbidraget og mange andre kreative måder at tage folks penge.” Nu kan han så realisere det. Og ingen i erhvervslivet ønsker flere rapporter, flere råd eller flere nye pagter om teknologi mm. Vi vil også gerne se handling på:

  • Hvordan får vi talenter fra udlandet ind til vores iværksættervirksomheder?
  • Hvordan får vi fremmet investering i de tidlige vækstlag og i scaleups og gjort risikovillige investeringer mere attraktive og mere folkelige?
  • Hvordan får vi sænket skatten på den kapital, der skaber (SMV-)arbejdspladser?

Men der er bare 9-12 måneder til næste valg. Al politik er reelt lagt død. Valgkampen er i gang fra sommergruppemøderne ultimo juli. Så hvad kan Rasmus Jarlov så ud over at tweete? Sætte lidt mere proces i gang og prøve at markere nogle dagsordener?

Fra første færd er han mødt med verdens mindst venlige minister-velkomst af DFs magtfulde erhvervsordfører Hans Chr. Skibby, der – temmelig upassende, men nok ærligt – kalder ham en ”hovskisnovski,” der taler ned og ikke gider hilse på Christiansborgs lange gange. Han skal ikke hjælpe en konservativ til stemmer. Så svaret på, hvad sker der nu, er mest sandsynligt: tæt på ingenting!

Hvad skal Rasmus nu: Han skal banke den lidt stive attitude af sig og blive mere bredt favnende og folkelig, herunder få DF’erne ombord, hvis han skal få chance for en ny ministerperiode en dag. Det kræver, at han kommer rundt til erhvervslivet, men også at han i sagerne læner sig kraftigt op af departementschef Dithmer og hans 2.000 ret så kompetente og driftssikre embedsmænd i et ministerium, der er stort og har komplicerede sager at snuble i. Han får den sværeste opgave. Et tip: Skal du, Rasmus Jarlov, have bare lidt politik igennem, er det mest oplagte at lette vilkår for SMV’erne og vækstiværksætterne. Det er her, den politiske medvind blæser.

 

Jesper Højberg Christensen er bestyrelsesformand i Bootstrapping og næstformand i DanBAN. Han er stifter af en række virksomheder, heriblandt Nextwork, Advice og Kforum, og investor i en lang række andre selskaber samt bestyrelsesmedlem i flere bestyrelser bl.a. Synoptik og Den Sociale Kapitalfond.