Hovedstaden er en ukendt tech-hub

København har det, som udenlandske founders vægter højst – men ligger lavt på listen over byer, hvor verdens tech-iværksættere vil starte nye virksomheder. Fortællingen om hovedstadens unikke fordele skal ud til flere.

I november samlede SLUSH igen 25.000 tech-i’ere: iværksættere, investorer og andre interesserede. Og der er absolut ikke meget sjap over den finske tech-event; de gør det fantastisk i Helsinki – og det kan vi i København kun være glade for. Igen i år var der nemlig gode muligheder for at promovere forretningsideer, høste erfaringer og udvide sit netværk for de danskere, der tog til SLUSH.

København er ikke iværksætternes førstevalg
En af de store lanceringer under SLUSH, som er blevet et af verdens største tech-events, var rapporten ’The State of European Tech’, der giver et fantastisk indblik i udviklingen i det europæiske startupmarked.

Rapporten behandler blandt andet, hvad der får iværksættere til at etablere sig i et andet land. Det er ganske interessant for Danmark, for den internationale konkurrence om at tiltrække etablerede og nye virksomheder er hård, så ethvert insidertip er velkomment.

I Copenhagen Capacity arbejder vi med at gøre opmærksom på de unikke fordele, som Greater Copenhagen kan tilbyde internationale virksomheder og talenter – og rapporten peger på, at vores opgave ikke er fuldført.

København ender nemlig på en lunken 16.-plads på listen over, hvor verdens iværksættere gerne vil starte nye virksomheder. Jeg ser meget gerne, at København kravler et par pladser op ad ranglisten. Det ville være godt for både innovationskraften og samfundsøkonomien samt give os endnu et stærkt kort på hånden, når vi taler med de virksomheder, vi gerne vil tiltrække – for ”hvor godtfolk er…”

Danmark har talent
Der er dog også gode nyheder. Danmark udmærker sig på et af de områder, som resten af verden sukker efter: adgang til talent.

København står stærkt med den største andel af højtkvalificerede udviklere og den største koncentration af forskere og udviklere per million indbyggere. Rapporten viser desuden, at 37 % af udenlandske founders mener, at adgangen til talent er det vigtigste, når de skal etablere deres virksomhed i et nyt land. Det gør altså en kæmpe forskel, at vi kan tilbyde udenlandske virksomheder en dygtig talentmasse.

 

Hvad siger virksomhederne selv?
Det er med danske øjne endvidere interessant at læse, at 21 % siger, at ’a friendly regulatory environment’ er det vigtigste for deres beslutning.

To af de udenlandske fintech-virksomheder, som Copenhagen Capacity for nylig har hjulpet med at etablere sig i Greater Copenhagen, peger da også på, at Danmarks talentmasse og gennemskuelige lovgivning er blandt de klare fordele ved København.

Funderbeam:

Funderbeam er en crowdfunding-investorplatform, der giver almindelige danskere mulighed for at investere i startups med missioner, de tror på. Funderbeam har kontorer i London, Tallinn, Zagreb, Singapore og nu også i København.

”København har talenter inden for design og kreative områder, som man ikke finder nogen andre steder. Og så er det langt fra bare varm luft, at Danmark igen og igen bliver kåret som et af de nemmeste steder at drive forretning – tingene fungerer bare her”, siger Mads Emil Kvist Dalsgaard, CMO, Funderbeam.

InvestSuite:

InvestSuite designer digitale investeringsløsninger, som hjælper banker og finansielle institutioner med at blive kundernes foretrukne ved at imødekomme deres ønske om at klare flere og flere typer bankforretninger online.

Danmark er et næsten kontantløst samfund, og danskerne er på hjemmebane, når det gælder digitale løsninger. Derudover har København en stor talentmasse, og her er meget spændende forskning i mobil- og onlinebrugermønstre – så alt i alt er København et rigtigt spændende sted for os i øjeblikket”, siger Bart Vanhaeren, CEO/Co-founder, InvestSuite.

Et godt produkt – lavt kendskab
Så min pointe er, at København og Greater Copenhagen-regionen har meget af det, som tech-virksomheder efterspørger for at lykkes – der er bare for få, der ved det.

Derfor er det godt, når nordiske events, som SLUSH i Helsinki, trækker udlandets opmærksomhed mod Norden, og når knalddygtige folk i København organiserer tech-events som TechBBQ og Techfestival, der sætter spotlight på tech-miljøet i København.

Hos Copenhagen Capacity vil vi fortsat arbejde for at fortælle om de unikke fordele ved at starte og drive virksomhed i Greater Copenhagen – både til dem, der besøger et event, og dem ude i verden, der primært kender Danmark for hygge, Nyhavn og H.C. Andersen. Men det kræver en kontinuerlig indsats, for Danmark er langt fra de eneste, der gerne vil tiltrække værdifulde tech-virksomheder.