Allan Mørch, CEO, AskCody
Allan Mørch, CEO & founder, AskCody

Fra skattekredit til L25 afdrag: Verdens værste skatteland for AskCody og alle tech-startups?

Allan Mørch, founder & CEO af AskCody, er frustreret over, at skatten fra helvede fylder så meget, når skattekreditten og afviklingen af straksfradraget går under radaren. AskCody skal tilbagebetale 4 mio. kr., og skal nu igennem en lang proces, herunder dokumentere alt omkring softwareudviklingen tilbage fra 2016 af deres avancerede møde- og kalenderløsning. Men SKAT mener altså, at med Filofax blev kalenderen opfundet!

Allan Mørch, founder af AskCody, der opererer ud af Ålborg og Boston, går rundt med en frustration, som er til at tage og føle på. Han mener, at kampen mod ’Skatten fra Helvede’ er særdeles vigtig og skatten uretfærdig, selvom man nu har fundet en løsning for de fleste. Men vores politikere ser og snakker kun om en lille håndfuld personers millioner, i stedet for også at tale om, hvad der lige nu forfølger over tusind founders og tech-virksomheder, og dermed både nutiden og fremtiden for tech-virksomheder i Danmark”

 

AskCody skal tilbagebetale 4 mio kr. udbetalt i 2019/20

Allan er selvsagt optaget af, at Skattestyrelsen – i deres ekstremt restriktive tolkninger af den overkomplekse lappe-lovgivning på feltet – vil have AskCody til at tilbagebetale 4 mio. kr. i skattekredit – med renter

Det er altså penge, der er udbetalt tilbage i 2019 og 2020, og som altså for længst er brugt til netop fortsat udvikling og vækst af AskCody´s platform og selskab. De skal betales tilbage nu, og vil dermed dræne virksomheden for likviditet. Askcody skal derfor nu gennem en årelang proces med redegørelser, en syns- og skøn-proces, osv. osv. 

AskCody er ca. 30 medarbejdere i Aalborg og Boston, der udvikler en SaaS-Platform, som øger effektiviteten af arbejde, møder, arbejdsplads-administration mm. integreret med Microsoft løsninger som Outlook, Teams og Places. Man skulle mene, at alene det skulle være nok til at se, at det er en startup, der ny-udvikler ovenpå noget af verdens førende tech. Så det AskCody udvikler, er ikke standardsoftware eller blot videresalg af andres løsninger. 

 

Nyudvikler til globalt marked – men for SKAT er kalenderen opfundet

Allan Mørch og AskCody, der altså effektiviserer, ikke bare en lang række danske virksomheder, men store virksomheder verden over, bliver nu selv mere ineffektive med al den defokusering SKAT pålægger

”Vi har udviklet en software platform, der i dag håndterer tæt på 750.000 møder om måneden for nogle af verdens største virksomheder. Vi er udrullet på 2.500 kontorer globalt, netop i kraft af vores teknologi og det feature-set vi har udviklet. Vi har lavet en sømløs integration med bl.a. Microsoft Exchange, der gør os unikke til at håndtere mødeplanlægning og styring af arbejdspladsen, hvor vi på verdensplan har været frontrunners. SKAT mener, at man altid har kunnet booke og planlægge møder i en FILOFAX kalender, og bare fordi det nu er ”digitalt” gør det, det ikke innovativt… altså, ifølge SKAT.”

Allan Mørch stiller sig meget uforstående overfor Skattestyrelsen fortolkning af udvikling: ”Desværre er der ikke en sammenhæng mellem kommercielt potentiale og den faktiske værdiskabelse af sine frembringelser og innovation. SKAT’s fortolkning af hvad ”udvikling” er, altså at man rent faktisk lykkes med sin udvikling af ny teknologi og får skabt en kommerciel succes, som jo i virkeligheden er til gavn for alle – ikke bare virksomheden – men også samfundet, er derfor irrelevant. Det er, undskyld mig, tudetosset!”, siger han og uddyber:

”Vi har enormt godt styr på vores udviklingsprocesser og ikke mindst dokumentation for vores udvikling. Men vi skal altså nu dokumentere AskCody’s udvikling tilbage fra 2016 og frem, ligesom vi skal dokumentere og argumentere for AskCody’s teknologi og udvikling i relation til markedet – vel at mærke på daværende tidspunkt og frem. Som alle andre tech-startups er tiden brugt på at skabe udvikling og vækst, og i mindre grad dokumentation og beskrivelser – i særdeleshed i virksomhedens første år. Selvfølgelig har vi ansvaret for at kunne dokumentere dette, men udfordringen er grundlæggende, at SKAT har mandatet til at definere, hvad der er innovation. På den måde holder de p.t. alt for mange tech-startups som gidsler; bare fordi udgangspunktet er, at i kraft af, at der er tale om udvikling af software, er det per definition ikke innovation.”

 

Over 1000 startups skæbne er lagt i hænderne på SKAT

Allan Mørch oplever processen han er i som mildest talt op ad bakke. Han konkluderer: ”Her står vi så sammen med +1000 andre danske tech-virksomheder og har lagt vores fremtidige skæbne i hænderne på SKAT og Landsskatteretten (i hvert fald forhold til om vi skal drænes for likviditet). Jeg anerkender til fulde, at det er svært at navigere i dette felt, samt at det kan være svært at definere, hvad der er innovation, og hvad der ikke er. Men det fritager ikke SKAT (og ikke mindst vores politikere!) for at have et ansvar. Det hjælper ikke at lave strudsen og tro på at dette kæmpemæssige problem går væk af sig selv. Ikke mindst når vores politikere har haft travlt med at udbasunere, at Danmark med den nye Iværksætterpakke nu bliver ”verdens bedste land for iværksættere…”. For tech-iværksættere, der både har skattekreditordningen fra fortiden at kæmpe med, har haft Skatten fra Helvede, samt L25 og den nye lov for straksfradrag og afskrivninger, spiller vi altså stadig i røven af 4. division.”

 

Jesper Jarlbæks kritik af skattekredit og L25 straksfradrag

Afgående formand i DanBAN og nu formand for EBAN, Jesper Jarlbæk, har fortalt om en anden B2B SaaS virksomhed, der syv gange har modtaget Gazelle prisen. I årsregnskabet skrev revisor, at der for 2024, ”ikke er lagt op til ansøgning om skattekredit eller ekstrafradrag for udviklingsomkostninger” pga. de mange sager fra andre software virksomheder, der har anvendt ordningen.

Som Jesper skriver til sine medlemmer i DanBAN, er det at fjerne straksafskrivning af software, know how og patentrettigheder samt tolkningen af skattekreditten erhvervsfjendske love og praksisser, der især rammer vækstlaget og kommer på et tidspunkt, hvor adgangen til ny risikovillig kapital er mere udfordret end på noget tidspunkt de seneste 10 år.” 

L 25 er en yderligere skandale, vi må have løftet væk, jf. vores artikler: Den totale fradrags-skandale – Har SKAT, Bødskov og DI snorksovet i timen? og Fra Pluto til Pleo skal vi betale meget mere i skat, Se hvad L25 fradrags skandalen betyder for dig.

Jesper Jarlbæk spørger så, hvornår man sidst har set rådgivere advare mod at anvende en lov, der er skabt for at gavne dem? Ja, det er virkelig langt ude. I Bootstrapping mener vi i øvrigt, jf. advokat Claus Pilgårds mini-guide vedrørede skattekredit, ikke, at founders generelt skal lade være med at søge. 

 

SKAT’s processer dræner founders og blokerer finansiering

Mere generelt skriver Jesper Jarlbæk – selv engang managing partner i Arthur Andersen – hvad det er for en horisont af mangel på forståelse for startups situation, vi er oppe mod hos SKAT: ”SKAT henholder sig til, at de mener, deres fortolkning er korrekt, og at virksomhederne jo kan klage til domstolene. SKAT ved udmærket godt, at domstols-behandlingen af en retssag kan tage flere år, og i sig selv sætter en stopper for muligheden for at gennemføre funding runder.”

Det var formentlig Sine Linderstrøm, DI, der på LinkedIn først skrev, at Danmarks fra at ville være verdens bedste land for iværksættere, kan ende med at være verdens værste skatteland for iværksættere. Det er jo, som Allan Mørch siger, ”tudetosset”