Female Invest, Mate-cyklen og hvad ellers med crowdfunding?
Mate-cyklen rejste i sin tid flere hundrede millioner kroner. Female Invest rejste før sommer 7 mio. kr. på 4 min. Der er absolut ingen grund til at se skævt til crowdfunding. Det er ofte godt tidligt som sent. Stand alone eller som supplement. EIFO har udarbejdet en rapport med status på og beskrivelse af markedet. Vi kigger på den, tilsætter nogle eksempler, og hører fra EIFO´s Erik Balck Sørensen.
Før sommer rejste trekløveret bag Female Invest, Emma Due Bitz, Camilla Cloëtta Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen, med deres nye crowdfunding-kampagne supplerende kapital til den, de allerede havde fra internationale venturefonde. Hele 7 mio. kr. på 4 minutter blandt de 6.000 abonnenter.
Aktie- eller egenkapital-crowdfunding er jo en slags mikro-børsnotering og radikal aktie-demokratisering. Og det kan vi nu snart få endnu mere af i Danmark i kraft af iværksættereformen. Den vil endelig lovliggøre det for ApS’er.
I det hele kan EIFO i sin rapport “Dansk crowdfunding” konstatere, at der har været en positiv udvikling af det marked over det seneste tiår. Crowdfunding er blevet en langt mere accepteret, udbredt og tilgængelig kilde til finansiering. Lad os tage highlights fra analysen og beskrivelsen af de forskellige former og sætte lidt cases på tallene.
Wavepiston og succes for at rejse egenkapital på platforme
I 2023 var det samlede investerede beløb godt 329 mio. kr. fordelt på 347 projekter. Det er faktisk et fald i forhold til rekord- og outlier-året 2022, der skyldes faldende aktivitet indenfor låne- og real estate-crowdfunding. De gælder den store gruppe af lån via Flex Funding, Fundbricks m.fl. til ejendomsprojekter. Om det er de højere renter på lånene – de er i snit 9,5% – eller nye EU-krav til udbyderne, der har skabt lidt opbremsning i 2023, ved vi ikke. Men størrelsen på de lån, der faktisk blev indhentet, er i al fald mere end fordoblet.
Til gengæld blev der rejst hele tre gange så meget kapital via egenkapital-crowdfunding som er den langt mest udbredte form blandt startups. En succes især drevet af et stort projekt fra Dealflow og et stigende antal projekter på Seedrs platformen.
Et eksempel er Wavepiston, der udvikler grøn energi af havbølger og flere gange har rejst equity på Seedrs-platformen som supplement til anden finansiering. Lige før sommer over 5 mio. kr. fra 800 investorer. Founder Michael Henriksen har på Bootstrapping pædagogisk opregnet de trin, man skal tilrettelægge en crowdfundingkampagne i.
Hvor det kan være sværere med B2B projekter, hvis de ikke lige er grønne som Wavepiston, er B2C-cases ofte meget velegnede. FableWoods lancerede fx en serie af trædyr finansieret med en gruppe investorer fra DanBAN og kørte en supplerende kampagne på platformen Kickstarter. På få dage blev kampagnemålet overskredet næsten ti gange.
Mate.Bike casen der kom i problemer
Mate.Bike, der gik i rekonstruktion sidste år, har unægtelig prøvet sine ups and downs. De har i flere omgange brugt reward-crowdfunding på Indiegogo, hvor pointen er at indskyderne får købt en cykel finansieret upfront. I 2016 startede Mate med at finansiere første produktion af 100 cykler og skaffede på tre måneder omkring 20 mio. kr. og bestillinger på ca. 4.000 cykler. Efterfølgende solgte de for 180 mio. kr. af deres sammenklappelige elcykler over hele verden. På et tidspunkt gik kampagnerne så stærkt, at virksomheden – samtidig med corona leveringsproblemer – ikke kunne levere alle cykler i rette kvalitet. Mate blev bestormet af utilfredse kunder.
Mate har også benyttet sig af aktie crowdfunding og fået ca. 400 nye medejere samt rejst supplerende kapital på en værdisætning på 450 mio. kr. En af fordelene er selvsagt det community, der skabes omkring brug, udvikling og service af cykler hos storby hipster kunder. Julie Kronstrøm, der sammen med sin bror var co-founders på rejsen, har lige her slut juli fortalt om op- og nedturene til Børsen.
Fordele og ulemper for founders ved crowdfunding
Demokratisering og risici
Det er ”totalt på hovedet”, at vi ikke kan rejse egenkapital via crowdfunding i Danmark. Det skrev Seedrs CEO Marcus Tempte på Bootstrapping i november. Iværksætterreformen var her en sejr for Dansk Crowdfunding Forening og alle der deler det politiske perspektiv, at vi gerne vil have flest mulige danskere til at have medejerskab og dermed tage mere medansvar for næste generation af sunde danske vækstvirksomheder. Det har i al fald været tåbeligt, at man har skullet til Seedrs eller andre i London for at rejse kampagner for egenkapital.
Vi har spurgt investeringsdirektør i EIFO Erik Balck Sørensen om hans reaktion på udviklingen:”Regeringen vil nu fjerne forbuddet mod, at ApS’er ikke må sælge ejerandele. Det vil være positivt for mange iværksættere på det tidlige stadie og vil helt sikkert åbne op for danske udbydere, for her er en mere fleksibel finansieringsmulighed, som mange iværksættere formentlig gerne vil udnytte,” siger han og fortsætter:“Med egenkapital-crowdfunding kan iværksættere blive eksponeret for en bredere investorbase og hurtigere tilgå kapital fra en større gruppe mindre investorer, ligesom de kan rejse mindre beløb, som måske ikke ville være interessante for ventureinvestorer. Derudover får de mere kontrol over virksomheden sammenlignet med venturekapital, hvor venturefonde ofte kræver en betydelig indflydelse på virksomhedens drift og strategiske beslutninger.”
Egen-kapital crowdfunding kan jo ses som en mini vækstbørsnotering, og dermed en forløber for de næste trin. Her er det så kun platformsudbyderen, der har lavet due dilligence, og det giver selvsagt risiko for de dårlige cases og opstyltede prospekter, som vi kender eksempler på fra børserne. Men alle kan vel se, at det er risikofyldt. Og beløbene bestemmer man jo nu engang selv, og da de typisk kun er op til 10.000 kr., går ingen her rabundus. I al fald har der hverken været så meget fokus og palaver i det her felt, som omkring vores vækstbørser.
Comments