Jesper Jarlbæk, ny formand for EBAN (European Business Angel Network)
Jesper Jarlbæk, ny formand for EBAN (European Business Angel Network)

Europa kalder BA’er. Jesper Jarlbæk – og Mario Draghis vision

EU slås med at komme i gear og få gang i investeringer i innovation, som Mario Draghis rapport har fastslået. Jesper Jarlbæk, går nu fra formand for Danish Business Angels 300 investorer til formand for alle Europas 40.000 BA’er. Vi ser på Jesper’s opgave og på forgængere som Peter Cowley.

Jesper Jarlbæk har ud over en stor egen portefølje været meget aktiv formand de sidste mange år for DanBAN. Den post forlader Jesper nu. Alle der kender Jesper ved, at han er eminent til stille de kritiske spørgsmål fra regnskaber til det danske skatteregime. Men Jarlbæk vil også kunne se tilbage på en fantastisk positiv udvikling, ikke bare i et DanBAN, der fem gange er kåret som Europas bedst performende angel netværk, men for hele økosystemet af højrisiko investeringer i fremtidens innovative virksomheder.

 

I Danmark gør vi det ret godt…

Da Jesper Jarlbæk  i 2006 meldte sig ind i en af de to københavnske engle netværk var der 20-30 i hver. De blev fusioneret til DanBAN i 2011 og Jarlbæk har de sidste tretten år stået i spidsen for at løfte netværket op til omkring 300 medlemmer ud over landet, der med tidlige investeringer sikrer, at vigtige ideer også bliver kommercialiseret.. Jesper Jarlbæk forsømmer sjældent at påpege, at aktiebeskatningen er blandt OECDS højeste, at vi laver præmiering af passiv opsparing i pensionsselskaber i stedet for aktiv investeringer samt absurditeter som, at vi er det eneste land i verden, hvor embedsmænd bestemmer, at  lagerbeskatning er det bedste og mest retfærdige til alt – også når de ikke er et aktiv at betale fra.

Men det hele kunne have været værre. Nok i høj grad, fordi vi har så mange dygtige danskere fra life science til cleantech, fra biosolutions og droner til fintech, der innoverer og kommercialiserer i egne virksomheder og i corporates. Og fordi danske virksomheder har så lille et hjemmemarked, at vi er nødt til at lave det globalt nyeste og det bedste for at klare os.

 

…men nede i Europa skal der andre boller på suppen

Efter et kampvalg, som Jarlbæk vandt med 74% af alle stemmer, bliver Jesper Jarlbæk nu formand for EBAN, det samlede europæiske BA-netværk. Så nu skal han løfte en opgave på en langt større klinge. Det er, og det understreger Jesper Jarlbæk selv over for Bootstrapping, på et vigtigt tidspunkt, hvor hovedopgaven er klar: Investeringer i ventures skal op i et helt andet gear i Europa.

For EU halter i graverende grad efter USA og Kina i innovationskapløbet. Hovedårsagerne er ifølge Mario Draghis detaljerede rapport:

  • fragmenterede og utilstrækkelige investeringer,
  • underudviklede innovationsklynger og vanskeligheder med kommercialisering af forskning
  • og bureaukrati og national regulering, der sænker tempoet.

For at imødegå det, foreslår Super-Mario et stærkere fokus på disruptiv innovation. Reglerne på innovationsområdet skal forenkles, og der skal en helt anden grad af kapital, især vækstkapital på bordet. For selv om forskningen skal fordobles, er det ikke nok, at EU har en stærk position på antallet af videnskabelige publikationer og patenter og skaber ret mange startups. De skal kommercialiseres tidligt og for at holde på dem, skal der store fonde til med vækstkapital. Alle tidlige danske unicorns blev jo udflaget, og ud af de 147 unicorns skabt i EU mellem 2008-2021 er 40 taget udenlands, størstedelen til USA. De private investeringer går til hensygnende industrier som bilindustrien, ikke til digitale teknologier som AI, kvantecomputere og cybersikkerhed. Så der er nok at påvirke og samarbejde om nede i Bruxelles for Jesper Jarlbæk. Timingen kunne ikke være bedre.

 

Jarlbæk, Cowley og det personlige i netværk

Jarlbæk afløser i EBAN finnen Janne Jormalainen som øverst for de 40.000 BA’ i Europa, der igen efterfulgte Peter Cowley. Sidstnævnte, der også har været i spidsen for engelske BA’er, er særlig interessant, fordi han har lavet bøger og podcast om investering på Invested Investor.  Og senest skrevet en ret speciel 238 siders biografi Public Succes, Private Grief.

Succes’en er hans egne IT-virksomheder og et par af de 73 investeringer i ventures og hele hans virke for business angel scenen. Men vægten er nu her på hans private ’failures’ og det at leve med familiære tragedier. Især det (med og uden vildt alkoholforbrug) at to af hans tre børn har begået selvmord. Peter gør op med den britiske ´stiff upper lip´ distance og det-snakker-vi-ikke-om. Det at tage døden med ind i livet og glæde sig over de små ting og være her for andre på trods af alle prøvelserne er en rød tråd.

Her den 23. oktober fik Peter seneste terminale cancer diagnose, der ikke giver ham mange uger tilbage at leve i. Vi bringer formentlig en podcast med Peter Cowley i den kommende tid. Så selv i toppen af ret professionelle internationale netværk, deler vi vores personligt levede liv.