Er tiden løbet ud for Warnøe, N.E. og Jeppe Christiansen i Nordic Eye?

N.E. Nielsen, tidligere absolut hårdeste topadvokat i landet. Jeppe Christiansen, højt respekteret økonom og kun i de mest udsøgte bestyrelser. Peter Warnøe, med en enestående næse for gode investeringer. Det var ’The Dream Team’ i spidsen for Nordic Eye Bellabeat-investering. Nu er Warnøe væk og værdien af Bellabeat-investeringen nedskrevet fra 26 til 8 mia. kr. Begynder persongalleriet at se mindre fantastisk ud til opgaven?

Peter Warnøe kunne fra opstarten af Nordic Eye stort set kun få mindre private LP-investorer til at investere. De institutionelle holdt sig væk. Alligevel fik han med N.E. Nielsen som bestyrelsesformand for Nordic Eye og Jeppe Christiansen som bestyrelsesmedlem i Bellabeat lavet et triumvirat fra toppen af poppen i dansk erhvervsliv omkring hans investeringsforretning.

Jeppe Christiansen har i årtier siddet i bestyrelser fra Lego Group til Novo Nordisk, så guderne må vide, hvorfor han ville være bestyrelsesmedlem for et kroatisk selskab som Bellabeat – ud over han nok fik adgang til at investere direkte i Bellabeat og dermed måske til en anden prissætning. Altså taget omdømmerisikoen i betragtning. Peter Warnøe har kaldt sig bestyrelsesformand for Bellabeat, senere uddybet som ”fungerende”, da det var ham der havde tid til arbejdet.. En utraditionel governance, må man sige. Jeppe Christiansen har til nu ikke villet udtale sig om Bellabeat, men det ikke at trække sig er da en slags udsagn om, at han bakker op om Bellabeats stiftere og direktion.

 

Formandens styrker og svagheder

N.E. Nielsen kendt af alle i toppen af dansk erhvervsliv bare som N.E. – ville i fredags heller ikke udtale sig til Berlingske om vreden fra de over 350 investorer i Nordic Eye over bare at blive holdt hen. At N.E. bakker op bag Nordic Eye undrer ingen. N.E. bakker nemlig altid med hud og hår og 110 % op bag sine klienter og synspunkter. Hvilket er en kæmpe styrke. Jeg mærkede det selv helt uforberedt for tyve år siden efter fusionen af Bech Bruun og Dragsted. N.E. var den absolut toneangivende advokat i sidstnævnte. Jeg skulle få N.E., der selvsagt mente hans Dragsted skulle være det fortsættende navn, til at acceptere, at Bech-Bruun var et bedre fortsættende brand. En af de kampe, jeg ikke lige har glemt. N.E.’s hæmningsløse hårdhed har så den indbyggede svaghed i dårlige sager, at han ikke får bakket i tide. Til sidst havde N.E. kastet sig ind i forsvaret af så mange tvivlsomme sager, ikke mindst Amagerbanken under finanskrisen, at de mange partnere i Bech-Bruun dårligt kunne have ham med ombord. Han tærede simpelthen for meget på omdømmet. Siden kom N.E. til DLA Piper, hvor han indtil 2019 var partner sammen med Anders Kaasgaard – i dag CEO i Nordic Eye.

Så der er tæt relation mellem de personer i og omkring Nordic Eye, der har haft eller har et ansvar for den investering, der lød så fantastisk i 2018. De har selvsagt naturlig stor interesse i og pligt til at beskytte værdien af den for investorer og egen carry. Samtidig er der en række forhold, investorerne i Nordic Eye råber på forklaring på. De har svært ved at afvente de internationale rapporter, Warnøe angiveligt har igangsat. Og som måske allermest er designet til endeligt at sælge Bellabeat?

 

Nu venter vi på Kaasgaard

Peter Warnøe er nu udskiftet med Anders Kaasgaard som Nordic Eyes mand i Bellabeat. Som forhenværende advokat i den helt tunge ende kan han vel have mere friske og kritiske øjne på Bellabeat. Han er lige kommet hjem fra hans første bestyrelsesmøde i Zagreb. Investorerne ser frem til at høre nyt. Selskabet, der har udgjort 90% af fondens værdi, har fx for investorernes penge købt en præsidentvilla, et hotel, investeret i seks fonde og 20 kroatiske startups. Hvad er op og ned i det her?

Vi er nu nået dertil i sagen, at den ikke længere kun er et spørgsmål om, hvad investorerne får ud af deres i flere år forventede 65x Bellebeat investering, når fonden om ikke så længe skal lukke. Og ikke bare er et spørgsmål om Nordic Eyes brand og fremtid som en af de engang toneangivende danske venturefonde. Det er også et spørgsmål om det endelige omdømme hos nogle af de absolutte topfigurer i dansk erhvervsliv. Det er selvfølgelig i høj grad derfor, sagen også fylder i de traditionelle erhvervsmedier.