VF for løverne i EKF? – Farmdroid som årets startup – Rørvig & North’s Venturevej – Mia og skalering ud i verden – Sundhedsplatformen Mymee 

Er Jesper Buch og Mia Wagner de sande repræsentanter for tech startups? Det spørger mange, efter Simon Kollerup lørdag offentliggjorde navnene på den nye 12 personers bestyrelse for Danmarks Eksport- og Investeringsfond, hvis akronym nu åbenbart er EIFO.

Det mere spændende spørgsmål er bare: Er Vækstfonden kastet for de sande løver i EKF? I sådan en bestyrelse kommer magten til at ligge i formandsskabet. Og de over 25 år jeg har kendt triumviratet af formand og næstformænd – Torben Møger Petersen, PensionDanmark Dorrit Vanglo, LD og Bo Foged, nu CIP, tidligere ATP – kan jeg sige rigtig meget godt om dem og deres topprofessionalisme. Men at ventureinvesteringer er vitale for dem og Danmarks fremtid, har jeg dog aldrig hørt fra nogen af dem. Skriv hvis du har, jeg skal nok tage fremtidsudsigterne op ud fra mange vinkler på fredag. EIFO-fusionen er og bliver jo nok det største initiativ på vores felt i Simon Kollerup erhvervsministerperiode post corona.

Denne herlige tirsdag skal vi nyde alt det gode, der stadig sker. Også selv om renteforhøjelser er annonceret af FED og ECB, så aktiemarkederne i går gik endnu længere sydover. Det er så mere brænde på bålet for kapitaltilførsel til ventureinvesteringer. Men nu skal vi altså nyde det og se en af de bedste danske startup historier. Var det i Vejen? Ja, vi skal langt væk fra det, nogen mener er de fine saloner, ned på et landbrug i Vejen omkring Kongeåen i et sydlige Jylland til et par brødre, Jens og Kristian Warming, der gik og nørdede i deres lade med en robot. De var trætte af at luge roer. Og det er også træls på jysk, kan jeg kun istemme. I min barndom fik jeg 25 øre i timen for det af min onkel 30 km øst for fra Vejen, (mine ældre fætre fik 10 øre mere). Men vi var ikke som Jens og Kristian smarte nok til at lave en robot. Nu er de 30 medarbejdere i Farmdroid, Esben Østergaard fra Universal Robots er investor, og CEO René Jørgensen sælger den worldwide. Gode Lars Fløe var formand for dommerkomiteen, der gjorde Farmdroid til startup vinder af EY Entrepreneur of the Year i år, og vi var tusinde mennesker, der nærmest havde tårer i øjenkrogene ved hyldesten på Otto Busses vej. Læs selv med Farmdroid – bedste robot på marken og se video.

21 års historie i samme bank. Det burde der komme en konform firkant ud af. Men Mikkel Rørvig – til i overmorgen direktør for Startup & Growth i Nordea – er cirka det modsatte. Ukonventionel og empatisk som få, klar i spyttet og afholdt af alle. Nu er han skiftet til North Ventures succes-historien på Kgs Nytorv og vi har stillet 5 skarpe til ham som ugens investor. Hvorfor skifte trygheden ud, når vi, som Mikkel selv siger, ”kommer fra et ret hedt miljø, hvor investeringsrunder blev lukket ekstremt hurtigt og til meget høje valuations, og hvor forventningerne om vækst lå utroligt højt?” Og hvad er lige succesformlen, Jacob Enevoldsen og Alexander Bech har udviklet, og som Mikkel nu skal skalere?

Mikkel udtaler også, at vi ”hver dag bevæger os i et venture økosystem, hvor relationer er en meget stærk drivkraft.” Canute lever af at kombinere den indsigt med, at startups er født globale. Det var i al fald det, vi, der aldrig rigtig var kommet længere end fra Jylland til København, sagde med forventning i stemmen i dot.com perioden. Nok er man principielt global med sin hjemmeside, men noget andet er reelt at skalere til udlandet. Hvad enten du står ud i Gardamoen, Gatwick eller på Grand Central, er det ikke sådan bare lige. Relationer og det at bane vejen til mennesker er altid en udfordring. Ole Østergaard har besøgt Canute til sommerfesten i fredags. Det kom der brugbare og ædruelige indsigter ud af.

Medtech har en gylden fremtid for sig. Mette Dyhrberg har skabt sundhedsplatformen Mymee til kronikere med autoimmune sygdomme. Ofte har man flere af dem samtidig. Mette havde syv. Techtopia 249: Biohacking gjorde Mette rask, fortæller historien bag platformen.

 

Ugens startup: Farmdroid – bedste robot på marken

Årets startup 2021. Næsten 300 solgte robotter. For Farmdroid er kampen mod ukrudt blevet højteknologisk og CO2-neutral – og såning af afgrøder utrolig præcis. Det er et nybrud i innovativ agrokultur, der begyndte i en lade i Sønderjylland, og nu åbner muligheden for storstilet eksport til Europa og tværs over Atlanten. CEO René Jørgensen byder på en fortælling, der er langt ude – altså på landet. Læs og oplev selv den vilde Farmdroid-historie.

 

5 skarpe til ugens investor: Mikkel Rørvig, North Ventures

Mikkel Rørvig, til og med 31. august direktør for Nordea Startup & Growth, rykker til North Ventures, som CCO og en af tre partnere/medarbejdere. Vi har udfordret Mikkel på, hvad han ser i det aktuelle venturemarked, og hvad er hemmeligheden er bag North Ventures succesformel. Løft selv sløret

 

Skalering til udlandet: Relationer er afgørende

Canute har netop afholdt sit sommerarrangement med over 200 deltagere fra økosystemet – fuldt hus – med Mia & Monopolet, netværk, burgere og fadøl. Samtidig tager Canute også sine interessenter med i Go-Boat, holder faglige arrangementer, alumni-events på britiske pubs i København og meget andet. Men hvorfor al den fokus på det sociale? Handler det ikke om det seriøse og faglige i at etablere sig på et fremmed marked? Tjek ud, hvorfor Canute har succes.

 

Techtopia 249: Biohacking gjorde Mette rask

Mette Dyhrberg var kronisk syg i mere end 20 år og kunne ikke gå op ad en trappe uden at blive stakåndet. Hun blev symptomfri ved at tracke sin adfærd i et regneark, og siden har hun skabt sundhedsplatformen Mymee til patienter med autoimmune sygdomme. Lyt til Mette.

 

Skal vi danse?

Mange finner og dele af resten af verden synes, det er forkert en statsminister har danset hjemme. The Guardian spurgte, om det ikke er lidt dobbeltmoralsk, når Boris Johnson har et utal antal børn med et utal af kvinder, og Donald Trump betaler store beløb til en pornostjerne? Men drenge er jo drenge. Her i økosystemet er vi glade for fed-fest-og-kom-sammen. Og der er sørme også dejlig mange af dem. Hold nu krudtet tørt til på fredag, så danser vi lidt rundt om ugen.