Kilde: Pixabay

Vækstfonden: Er gældsbjerget en bakke? – Emborgs vilde investorcase – ChatGPT: Onkel eller orakel – Tesla aktien – Lise’s XLOCK

 

Der er godt nok en mørk tid, her hvor børnene venter på rensdyr og julemand. Lad os komme med de sidste historier før julefreden sænker sig.

De der 1:3 matchinglån under covid-19 var en Pyrrhus-sejr, skrev jeg i fredags, for nogle founders kunne så tage for meget gæld ind. For meget, når gæld vokser de næste 12-24 måneder, og venturefonde ikke vil ind og betale af på den. Men hvor stort er problemet? Og er det rigtigt, at Vækstfonden ikke kan hjælpe med henstand og nye lån, men lader os danse som bambi på decembermorgenens isslag? Det har vi udfordret Anders Christian Andersen, senior director i Vækstfonden på. Og svarene er så super som fonden. Konklusionen er, at der (endnu) er runway for de fleste, og kommer man tidligt, er der som udgangspunkt rigtig meget hjælp fra Vækstfonden. Og så har danske startups flest været fornuftige og tidligt reduceret deres omkostninger. Så langt så godt. Vi venter spændte på Vækstfondens februar-tal for situationen.

Således i lidt bedre adventsstemning, lukker vi endnu en låge op i julekalenderen, mens vi gemmer de store gaver for nysgerrige børn. Men hvordan? Ja, her kommer tech selvsagt også ind i billedet. XLOCK er digitale hardwarelåse styret fra en softwareplatform, der kan være din mobil. Co-founder, Lisa Ritter-Pedersen fortæller om vækstrejsen, der er bootstrapped, og væksten fra etablering i Danmark er på 215% på to år på et B2C og B2B marked.

Sam Bankmand-Fried har ifølge de amerikanske medier som CNBC søndag bygget FTX op på ren svindel. Mindre kan også gøre en ”forfærdet, desillusioneret, vred”. Det blev ny investor og DanBAN-medlem Christrian Emborg, da han opdagede ”en lovende case ødelagt fra starten af grådige spekulanter, som udelukkende kiggede efter en gratis lodseddel ved at give falske løfter og forhåbninger til founders”. Læs selv Christians vilde historie – og hans gode refleksioner om hjælp til innovation og kommercialisering af startups.

Og så kan du høre podcasts, fx mens du sidder i bilkø. Techtopia 265 diskuterer om den meget omtalte ChatGPT er et orakel eller bare en snakkende onkel. Og Per & Helge fra Nordnet ser bl.a. på Tesla-aktien.

 

Kør ikke ind i en mur

Det her år var hårdt for dem, der kunne se enden af runway. Næste år bliver nok værre. Så vi får brug for den nye regerings forståelse for vækstiværksættere. For SKATs forståelse for skattekreditter m.m. Og for Vækstfondens anticykliske tilgang. Men da frem for alt for alles opbakning til alle. Det har vi også på Boootstrapping, altså brug for din hjælp. Hvis du altså ikke allerede er støttemedlem, sådan som mange founders, business angels (herunder samtlige i DanBAN) og stort set alle venturefonde, samt de bedste acceleratorer, banker, organisationer og politikere. Ring til Nikolaj på 42610660, og få en aftale, inden du rammer den hårde mur, vi sætter på alle artikler og nyhedsbreve i 2023!

 

Vækstfonden og gældsbjerget ’22. Forbeholdt de få startups

Økosystemets dagsorden omfatter ved årsskiftet ’gældsbjerget’ efter covid 19-lånene med 3:1 matching og flere konkurser/rekonstruktioner. Men hvor slemt er det, og er det rigtigt, at Vækstfonden hverken er til at hugge eller stikke i? Vi gik senior director Anders Christian Andersen, Vækstfonden på klingen – og blev enige om, at julefreden godt kan sænke sig! Læs nærmere her.

 

5 skarpe til ugens investor: Christian Emborg

Der er allerede 6 startups i Christian Emborgs portefølje, selv om han er ret så ny business angel, efter mange år som CEO i bredbåndsindustrien. Og dramatiske erfaringer. Ikke på grund af markedet, men fordi Christian har været udsat for en meget special case med ’grådige spekulanter’. Læs, hvordan han sammen med DanBAN-engle fik vendt den, og om hvordan Christian kombinerer innovationshøjde og kommercialiseringLæs med her.

 

Ugens vækstvirksomhed: XLOCK vækster 215% på 2 år

For 23 år siden fandt Thomas Vogler på at smide nøglerne væk og digitalisere låsesystemer. XLOCK har i dag flere hard- og software løsninger i bagagen – og etablerede sig i Danmark for to år siden. Lise Ritter-Petersen er leder for en vækst i Danmark på 215 procent. Læs nærmere om rejsen her.

 

Techtopia 265: Er ChatGPT bare din fulde onkel?

Techtopia

Du kender måske din fulde onkel? Ham, der altid har et svar på alting til en familiekomsammen. Han slår alle i Trivial Pursuit, kan hjælpe med at skrive stil og jorde alle i en diskussion. ChatGPT er lidt som din fulde onkel. En chatbot baseret på en enorm mængde data, så den kan svare på næsten alt mellem himmel og jord samt løse opgaver for både studerende og programmører. Hør mere om ChatGPT her.

 

Investeringspodcasten 148: Afkastvitaminer og FED-møde

Tesla har tabt energien og har brug for en genopladning – men lykkes det? Og har Novozymes købt Chr. Hansen for dyrt? Og er inflationen ved at gå i stå? De to værter kommer ind på dette og meget mere i afsnit 148 af Investeringspodcasten. Hør med her.