Uge 51 i økosystemet: Julefreden reddet: 1:3 forlænget – Gaveregn: øretæver til startups, 7000x til ventures – Ja, gaver fra alle og til alle

Hvad er der i ugen lagt ind under økosystemets onlinejuletræ? I dag er sidste fredag før jul, så vi skal ind i julemandens værksted og se på de udfyldte til og fra-kort til den store gensidige gave-givning. Og vi starter med en helt frisk og herlig af slagsen!

Årets 1:3 COVID-mandelgave. Fra: os selv – Til: os selv.

COVID-19-lånepakken var forårets tidlige omend stærkt nødvendige gave, informeret og presset frem ved hele økosystemets fælles bestræbelser. Reelt hjælp til selvhjælp, og den skal derfor håndteres med ”Fra: os selv” og ”Til: os selv”. Så ved du det, når du lægger lånepakker under dit imaginære, virtuelle eller højst virkelige, men selvsagt næsten bæredygtige juletræ.

For over-julemand Mette og hendes mindre julenisse-kolleger, heraf nogle lidt hidsige, har i onsdags aftalt at give os en lille forlænget mandelgave. Alle COVID-19-lån er forlænget på nuværende vilkår til 28. februar.

I februar er der så review og forhandlinger. Mit bedste gæt, men det afhænger selvfølgelig af krisens dybde, er, at vilkårene bliver strammet. Hvis altså COVID-lånene ellers forlænges. Strammet både i forhold til, hvor svært det skal være at få dem (man skal fortsat være markant ramt), og i forhold til, hvor attraktive de fortsætter (fx nedgearing til 1:2). Men nedgearingen vil selvfølgelig afhænge af opgearingen for økonomien generelt og i vores del af økosystemet.

Apropos op- og nedgearing af gearede lån: Hvordan kan det egentlig være, at det er positivt, at man er negativ? Mikkel med det sommerlovende stedsefternavn Rørvig fra Nordea Startup & Growth fortalte mig lige, at hans 9-årige datter havde stillet det spørgsmål. Og den logik var svær, selv for en bankmand med negative renter, at svare på. Selv er jeg bare glad for, altså positiv over, at jeg i går blev testet negativ efter ellers tæt samvær i business angels-netværket, der var smittet med mere end gensidig begejstring.

Så det positive kan have et negativt spin. Det gjaldt fx også julemanden i Mol i Flandern, der ville strø julemagi og gaver ud over det lokale plejehjems beboere. Men ak, julemanden var ikke kun supergavespreder, viste det sig i mandags. 75 smittede. Så pas på, når du leger julemand. At ville det gode forhindrer ikke altid det dårlige i at ske. Og ikke alle gaver er altid ønskegaver. Og med det være sagt: Tænk på, hvor stor din lånepakke skal være. For meget gæld kan måske også en dag blive for meget af det gode.

 

Årets startupgave. Til: din fede flid & dit skarpe intellekt Fra: lektor Blomme

I ugen faldt jeg i Berlingske over, at domprovst Anders Gadegaard havde fået ”En julegave, jeg har glædet mig til i 20 år.” Domkirken i København havde købt C.F. Hansens Metropolitanskole-bygningen ved Frue Plads, der nu skal tilbage til kirken. Den startede som skole for kordrenge og kannikker i 1200-tallet. Jeg er selv blevet undervist i den smukke bygning som litteraturstuderende i 70’erne. Men mest lærte jeg økonomi. Desværre bare kun i Marx’ udgave af Das Kapital (MEW 23, 919 sider på tysk, hvis du skulle få lyst). Men andre har terpet hårdere derinde før mig. På bygningens gavl står »Disciplina Sollerti Fingitur Ingenium« (Ved dygtig Flid dannes Aanden), som Hans Scherfig, student i 1924, i Det forsømte forår frit oversatte til ”Øretæver er godt for den åndelige udvikling.” Latinlærer-tyrannen lektor Blomme blev som tak forgiftet med sit eget maltbolsje, en besk gave. Min farfar var den purunge tysklærer, som måske den eneste positive bifigur i romanen. Han tiltalte eleverne med ”De” som tegn på respekt for dem – at de var voksne og tænkende. Pointen er, at de vigtigste gaver er vores egne kompetencer. Startups skal, for at lave det exceptionelle, det kreative og få det skalerbart ud i verden, strække sig fra Ingenium (begavelse) til Disciplina (på latin nærmest determination). Så bare på med vanten, startuppiger og -drenge (undskyld Farfar: kvinder og mænd). I er jeres egen største gave, hvis I vil!

 

Årets lækre specialdesignede julegaver til startups

En luksuriøs gave i Metropolitanskolens rematerialiserede ånd er et acceleratorforløb. Desværre er der for mit overbliks skyld ikke sådan et simpelt sovjet-marxistisk system med én accelerator for hhv. fintech, life science, robottech, agrotech, proptech osv. Ser jeg i søgefunktionen på Bootstrapping har vi selvfølgelig skrevet om DTU Space og Tech Challenge. Og om BioInnovation Institute med life science-forløb. Senest om Blox Hub m.fl. med Beyond Beta i scaleupambition og om ditto grøn deeptech på DTU med GreenUP. Og om den Sociale Kapitalfonds Impact StartUp Danmark.

Til jul skal du måske se efter det helt specielle. Antler kommer fx med en særligt raffineret gave med at sammensætte dygtige teams. Men du kan også søge den første allermest sagnomspundne accelerator, der nemlig nu gennemføres virtuelt: Y Combinator. I 2013 kom nogle Stanford-studerende af kinesisk afstamning DoorDash med på et hold. Udbringningstjenesten blev i ugen noteret til svimlende 340 mia. kr.  Hvis du kan leve med at inspireres fra en startup startet på Nørrebro, p.t. landets smittecenter, der for nylig kun er noteret til 44 mia. kr., så kan David Helgasons Unity Technologies måske gå som dit forbillede. David lancerede for nylig Game Growth Program, et acceleratorprogram for mindre spiludviklere.

Som investor Michael Moesgaard, ITB-udvalgsformand, blandt meget andet sagde til mig den anden dag: Hvorfor bliver danske pensionskasser kun i B&O og lignende stillestående gamle aktier og nægter at investere i hyperværdiskabende tech-startups? (B&O-kursen er i øvrigt fordoblet sidste kvartal, men værdien er på en god dag højst 10 % af Unitys). Det er nok ligesom med Lego til børn og silkeundertøj til hustruen. Fantasien rækker bare ikke længere.

 

Den let pebrede drømmegave. Fra: ventures – Til: business angels

En positiv bieffekt af BA-matching-gaverne har været at få flere af landets par tusinde business angels netværksorganiserede. Andre pænt attraktive tilbud under juletræet til BA’er er gaver, der kan bruges fornuftigt i det nye år. Vi har fx i efteråret omtalt Seed Capitals store nye fond og Peter Sandberg og venners N2F secondary fond.

På DanBANs julemøde i sidste uge blev Tech Fund 1, Challenger 1fond og Scale Capitals nye fund præsenteret. Jeg havde nemlig de tre tilbydere: skarpe Helle Uth fra PreSeed Ventures, charmetrolden Cristobal Alonso fra Start Up Wise Guys og US-bridge Kenneth Grunow fra Scale Capital i studiet. Bootstrappings gode læsere kan nu se alle tre præsentationer i flot video-mix takket være SpeakerBee, Lars Seiers nyetablerede tv-studie.

Hvem af de tre vil du helst placere 750.000 kr. på? Hvis du ikke vil gøre valget let og bruge de 2.250.000 kr. du har fået tilbage fra SKAT. Julespøg til side: Fondene viser igen det gode samspil mellem business angels og ventures. Jeg mærkede i øvrigt det samme i går i én fintech-investering, jeg havde i ugen. Accelerace kører nu fast efter at koble én business angel med i deres investeringer i acceleratorforløb, de så foretager med convertible notes.

 

Den pivoterede julegave. Fra: markedet – Til: Sequoia & co.

Den 5. marts, ved Black Swan-pandemiens udbrud, skrev Sequoias ledelse i et velformuleret, men bange newsletter om turbulens og kommende tab bl.a.:Having weathered every business downturn for nearly fifty years, we’ve learned an important lesson — nobody ever regrets making fast and decisive adjustments to changing circumstances. In downturns, revenue and cash levels always fall faster than expenses. In some ways, business mirrors biology. As Darwin surmised, those who survive “are not the strongest or the most intelligent, but the most adaptable to change.”

De seneste måneder har gaverne så helt modsat forventning regnet ned over det, Lykketoft kaldte hysteriske kællinger, dvs. angste mænd. Negativt kan vendes til positivt. Sandheden har været, at krisen mere var en gave end en katastrofe for tech. Markedet tog ikke; det gav! Corona satte ekstra fart på og udvidede al tech og al digitalisering. Upcoming tech fik kritisk masse og volumen. Godt støttet af Guds hånd, her ikke til salige Maradona, men staternes lavrentepolitik. Alt det er så baggrunden for IPOs af Airbnb Inc., DoorDash Inc., Palantir Technologies Inc., Snowflake Inc., Asana Inc. og ikke at forglemme Unity Software Inc. 65 tech-virksomheder har haft børsdebut i USA og har rejst $38.6 billioner (1 billion er 1.000 milliarder).

Jeg tror Sequoia-partnerne darwinistisk fint har tilpasset sig, og deres hjerter slår regelmæssigt igen. De har lige efter ni år og fem runder kunnet få 7.000X, ja 7.000 gange deres investering, igen i Airbnb. Noget tilsvarende gælder SoftBank, der tabte stort på WeWork, men så vandt på deres andre. Du kan læse mere i Wall Street Journals gennemgang af julegaverne, der nu sendes ned ad Sand Hill Road til Sequoia, General Catalyst, GGV Capital, Norwest Venture Partners, Andreessen Horowitz, og startupacceleratoren Y Combinator. Den positive udgave må være, at vi kun har set starten på den store digitale transformation, inden AI mm. for alvor vender op og ned på verden.

 

Den helt store mega-gave. Fra: stat – Til: privat – og vice versa

I mandags fik Sandra Lindsay i Queens den første COVID-19-vaccine. Altså ¾ år efter udbruddet. Før hen tog det fire år at bringe en vaccine frem til marked, men det er så uden den forudgående forskning og eksperimenteren. At casen er en triumf for verden og for life science-startups, har vi talt om disse fredage. Men også og ikke mindst for samarbejdet mellem privat udvikling og offentlig forskning, hvilket jo ikke er nyt – internettet (udtalt indernettet) og meget andet fra satellitter til chips er kommet ud af militær forskning og udvikling. Se det i øjnene, selv hvis du er ultraliberalist: Offentlige julegaver, støtte, grants osv. er nødvendige i de tidlige dyre og usikre stadier. Og også tit i den tidlige markedsmodning (tag fx det danske vindmølle-eventyr).

Vaccinerne udviklet af BioNTech og Moderna byggede på års regeringsunderstøttet forskning og udvikling i proteiner og genetik. Som New York Times skrev: Læren er: “Covid capitalism is that big business needs big government, and vice versa”. Så statens julegave til os er en risikoabsorberende svamp. Gad vide, om de fx i Innovationsfonden ved, hvor vigtige de kan være for COVID-kapitalismen som svamp?

En ekstra og utraditionel julegave er at gå med i en life science-investering. Årets business angel, Claus Hansen, har gjort det, kun de allerdummeste eller mest vovemodige af os har gjort. Flot. For normen er, at det tager så lang tid og kræver så dybe lommer, at det kun er for Sunstone Ventures & friends.

Det med store offentlige og private fondsmidler som forudsætning er vel det samme, når vi taler klimaudfordringer og den grønne omstilling? Så lad os løfte Danmarks BNP-bidrag fra et 3 %-mål til et 4,5 %-mål, altså til langt mere – relevant – offentlig og privat forskning og udvikling. Fortæl din MF, at det er det, der sikrer velfærden på den lange bane.

 

Gaven fra helvede – Amazons julegaver

Jeff Bezos’ egentlige guldæg svæver jo up in the sky. Fra dansk erhvervsliv tror jeg, fx det er knap 40 % af data i skyen, Amazon allerede sidder på. Trods alt det med juleengle over tømmersvendens baby fra Nazareth ligger det lidt tungt med det folkelige i at forstå skyen som forretning. Detailhandel forstår alle. Og mens storcentre lukker ned, rykker Amazon ind. De åbnede i Sverige i oktober med et begrænset produktudvalg og dårligt svensk maskinoversættelse. Men forretningsideen med Amazon Prime er en hård nyser. Du får dine julegaver til døren fra dag til dag, i storbyer endda inden for to timer. I Tyskland betaler du 60 kroner om måneden for det abonnement, inkl. Amazon Music (Spotify) og Prime Video (Netflix). De er hurtigt sparet tænker kunderne, når de ser priserne, som Amazon kan levere med deres producentpres.

Nu kunne jeg komme med The Evil List” fra ”verdens ondeste firma” med alt fra krænkelse af menneskerettigheder til elendigt arbejdsmiljø – hvor julegaven til medarbejderne bare er overarbejde. Men det klarer andre medier, inkl. DR. Det der interesserer mig, er, når Axcel Future og Boston Consulting i juletiden begynder at snakke om ”Retail-Armageddon” og spørge om Amazon ”underminerer vores samfund og misbruger sin dataindsamling til at udmanøvrere konkurrenter.”

Den ret vilde marketing-professor Scott Galloway skriver i sin nye bog “Post Corona: From Crisis to Opportunity” bl.a.: “Amazon knows a great deal about its best customers: what do they eat, do they buy exercise equipment or video games, do they have children, and are they in a relationship. With the Amazon card, and all the ‘pay with Amazon’ merchants, the company has vastly more individualized data than any insurance actuary.” Ikke mærkeligt, at Amazon denne uge gik ind i apotekssalg, hvor data-prædiktion har uendelige muligheder, og profitten er som i vacciner.

Joachim Sperling, direktør for Axcelfuture, har tidligere beskrevet problemet meget godt sådan her: ”Amazon har overlegent gode data om forbrugerne, priserne og konkurrenterne, og hvis andre virksomheder vil have fingre i det, må de sælge via Amazons platform – og betale prisen. Og så kan man godt lugte, hvor det bærer hen: Enhver, der har været med i et spil Matador, hvor én modspiller har tilranet sig alle bygbare grunde fra Hvidovrevej til Bredgade ved, at det bliver et dødkedeligt spil. Vinderen er udpeget, det er kun et spørgsmål om tid.”

Og så er vi tilbage ved det positive, der kan blive negativt. Det er så sundt, at Amazon har udfordret og vil udfordre søvnig dansk detailhandel. Men det kan hurtigt slå om i sin modsætning. Det er fedt, at det digitale tages til et nyt niveau – men ikke hvis bundlinjen er nye monopoler.

 

Læsegaverne. Til: hængemulerne på Matrikel1, Navitas og Tanken.16 – Fra: dig

Hvad er det mest udbredte item i økosystemet: T-shirts og hængerøv, fadølsbægre af plastik, langt Muhammed-skæg? Nej, det er måske noget så kedeligt som rapporter. Hvem der nogensinde har lavet læserundersøgelser, ved jeg ikke. Men som enhver ung branche – og vi er jo så helt på tværs af alle – er data, facts og rapporter afgørende for legitimitet. Så vi vil kun se flere og mere specialiserede. Nu er det jul, så find en lidt speciel en som gave.

Den politisk korrekte gave er Richard Engstrøms Impact Report Nordic Investors 2020 (eller vores egen Return on Diversity-rapport). Ingen svigermor vil andet end bryde ud i glæde, eller hvad?

Til den entreprenante kan du roligt give Atomicos vildt omfattende The State of European Tech-rapport over året, Men måske federe bare at give The Information-listen over de top-50 startups i Europa, de tror mest på.

Hvis du vil læse et mere seriøst nyhedsbrev end dette, og det er helt forståeligt, er der masser af specialiserede nyhedsbreve i Europa inden for økosystemet. Sifted har listen, du kan plukke fra.

Nu er det jo sådan, at du i år ikke kan runde Magasin de sidste timer og sammen med os andre købe den parfume, du så stinker af prøver af, når du kommer hjem. Så hvad med en eksotisk rapport som Start up Wise Guys’ Baltic Startup Scene. Jeg er med på et foto på side 17, som jeg ikke igen ville komme ind i Riga med, hvis det var i mit pas. Men den juletur er så heller ikke årets.

Hvad med noget vildere, men samtidig klogt? På Matrikel1 kan du købe DanBAN-investor Jesper Dreschers nye bog Digital Africa: Investing in Africa’s Most Untapped Source. Det er da for aficionadoer. Eller du kan kigge ind i 2021 med et fedt Fast Company-interview med Bill Gates. Bill er nok den, der by far har været mest forudseende til at kigge ind i tech-krystalkuglen. Du kan også læse Sifteds interview med Klarnas CEO om gæld og etik. Han er i det tænksomme etiske hjørne, mens julegavekorttransaktionerne ruller ind. En ting er givet: Aldrig har vi stået så meget i gæld som efter 2020. Så nu kom pointen endelig: Gæld er det mest markante fællestræk i vores økosystem! 

 

Se det var alle ugens julegaver, og mangler du alligevel stadig en, så giv din bedste ven et abonnement på Bootstrapping Pro. Og ellers må du huske, at hvide telte, blå mundbind og grå dage bare er noget negativt, vi sammen vender til det meget bedre i det nye år. Foreløbig ses vi i næste uge for at sige glædelig jul, bl.a. sammen med gode folk som Natasha Friis Saxberg og Peter Sandberg. Alt godt så længe.