Kilde: Getty Images

Happy: Arbejdskraft yes! – Hvis jeg var Simon K. – 476 % Poster & Frame – Birk Olesens VC– Nina Smith – Crowdfunding-opskrift

 

Happy New Year! 2022 er et år, man kun kan glæde sig til. Især hvis vi snart kan slippe for corona som andet end én af flere luftvejssygdomme. Slippe for testkøer og mundbind. Slippe for lange skærmmøder og ren remote work.

Er du bare happy? Ikke mange er i medierne – men jeg er. For det går fantastisk for startups i økosystemet, stadig båret frem af kapitalrigelighed og digitaliseringens sejrsgang. Og det meste tyder på, det kun vil fortsætte i 2022. Derfor mangler vi nu arbejdskraft.

Sammenhængen er selvfølgelig vigtig: For a) går det godt, så mangler vi b) kloge hoveder. Og regeringen er klar til at lempe for udenlandsk arbejdskraft og sikre mere indenlandsk. Hver enkelt startup kan nok klare sig med outsourcing og udflytning. Men samlet giver manglen flaskehalse, og så ender vi let i en ”regulær økonomisk krise”, som finansordfører for De Radikale Andreas Steenberg sagde på forsiden af Børsen mandag. Og så er vi selvsagt ikke happy længere.

Men forventningens glæde er jo tit den største. Hvad ville du foreslå i de kommende reformforhandlinger? Jeg inviterer ind med klummen i dag: Hvis jeg var Simon Kollerup (A): Mere Arbejdskraft. Mindre skat på Aktivitet.

Hvad bliver næste store teknologi, du skal med på? Jeg tror som ugens investor, Lasse Birk Olesen, Morph Ventures på, at blockchain og decentralt internet bliver potente teknologier, som man siger. Ugens investor – der skabte og solgte kryptovirksomheden Coinify i en trecifret millionhandel – har en potent portefølje og fornyende tilgang til meget. Prøv også at læse Lasses tanker om meriokrati, altså at den bedste skal have jobbet. Jeg kan kun være enig. Men hvem vælger de bedste og med hvilke bias? Meriokrati kan jo også ”i en verden fuld af forslag om særbehandling, kvoter og en stærk optagethed af køn, etnicitet, seksualitet, osv.” udlægges som anti-diversity. Eller hvad tænker du?

Hvad bliver din næste store oplevelse? Jeg tror, mange vil søge tilbage til det originale. Derfor kan jeg godt lide ugens startupPoster & Frame, der globalt demokratiserer kunst ved at koble direkte mellem min væg og 6000 kunstnere. Tape, elefantsnot og tunge rammer er væk. Men mest imponeret er jeg af forretningsmodellen. Den har givet 457 % vækst på 4 år og betyder, at 20.000 kunstværker forlader fabrikken om dagen! Læs mere om Kevin Agerholms ombejlede scale-up.

Den langsigtede løsning på manglen på arbejdskraft kræver, at vi gør noget ved de 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job. Og får ældre, der kan, til at blive længere i jobs. Nina Smith er den helt centrale figur i det arbejde, som forkvinde for udvalget for 2. generationsreformer. I dag kan du høre om hendes syn på ledelse og diversitet i KvindeKompagniets podcast om rollemodeller.

 

Hvis jeg var Simon Kollerup (A): Mere Arbejdskraft. Mindre Skat på Aktivitet.


I dagens klumme tager jeg fat om det aktuelle politiske hovedemne: Manglen på arbejdskraft. Jeg pejler mig ind på top 3 forslag til, at vi i kan få de kloge hoveder til vores vækstiværksættervirksomheder. Men der er også andre reformer, der trænger sig på for økosystemet. Så der er også top 3 forslag til omlægning af skatter og afgifter, så vi belønner det grønne og initiativrige. Reformforhandlinger står for døren. Vi må sparke den ind, så godt vi kan. Spark med.

 

Ugens Startup: Poster & Frame – software der vækster 457% og demokratisere kunsteres arbejde

Founder Kevin Agerholm har lavet en ret sej og stærkt succesfuld B2B og B2C forretningsmodel med globalt potentiale. 60 medarbejdere sprøjter 20.000 kunstværker ud om dagen. Læs om Kevins bootstrappede vækstrejse og grønne fabriksdrømme.

 

5 Skarpe til ugens investor: Lasse Birk Olesen, Morph Capital

Lasse Birk Olesen solgte sin kryptoplatform Coinify i sommer. Men allerede siden 2020 har han ageret som partner i Morph Capital, venturevirksomhed og start-up hub for residence og community. Læs om, hvad der adskiller Morph Capital, hvordan Lasses oplever sit rolleskifte i økosystemet og om hans tanker for decentralized fintech. Storebror er kendt som skarp og finurlig MF’er for Liberal Alliance – og Lasse har også stærke holdninger. Konfronter dig selv med dem.

 

Rollemodeller for alle #5 – Nina Smith, formand, Forenet Kredit

Tilbring 30 gode minutter i økonomiprofessor Nina Smiths selskab. Hun samtaler med Josefine Volqvart, KvindeKompagniet om sine oplevelser under uddannelse og i sin karriere med ligestilling og diversitet. Lyt med.

 

Vækstfonden: Sådan crowdfunder du – med Louise Junge, Crowdnerds og Julie Kronstrøm Carton, Mate.Bike

Crowdfunding har den fordel, at du ikke bare rejser kapital, men du får et hold ambassadører for din serviceLouise Junge, Crowdnerds, fortæller om hvordan du lægger din crowdfunding-strategi, mens Julie Kronstrøm Carton, Mate.Bike, fortæller om sine erfaringer med at slå europæisk rekord med Mate.Bikes crowdfunding-kampagne. Lyt glad og lær.

 

Kan vi så bare være happy?

Det er nok lidt mere nuanceret. Nu har du i din ferie sikkert læst alle mulige avisskriverier om højdepunkter i 2021 og spådomme for 2022. På fredag ser jeg hverken på fortid eller fremtid, men stiller skarpt på status lige nu. Især med fokus på dansk fintech-ekspansion og på regeringens grønne vision for fly. Men vi skal også fra turbulente skattekreditter til volatile vækstbørser, fra Elisabeth Holmes’ svindel til Adam Neumanns forførelser, og fra Apples succes til Eat Grims kollaps. Og selvfølgelig se på alle de fede ventureinvesteringer og nye venturefonde, der vælter frem.

Så nu stopper vi for i dag og glæder os til at se dig igen på fredag. Ha’ det herligt så længe.

 


Startup-tilbud

Støt missionen om økosystemets stemme. Få tjek på de vigtigste personer og dagsordener. Og nå ned under alle hurra-nyhederne.

Få Bootstrapping PRO til dig og 3 i dit team til prisen for én.

Ring nu på 42 61 06 60 eller skriv til nikolaj@bootstrapping.dk, så du kan hoppe over PRO-betalingsmuren.