Foto: PropTech Denmark

Divers julefrokost – Succeserne: Life X, Resights, Prosedo m.fl. – Hans-Ole fra Nasdaq – Og vild startup-voodoo…

Det’ jul, det’ cool, det nu man hygger sig bedst,’ spiller MC Einar lige fra Magasin til supermarkederne. Børnene har åbnet de første låger. Og nu skal du da til julefrokost. Nå, ikke!?

9 ud af 10 er aflyst, corporates kan ikke for regler, ry og rygte. Men små tidlige startups kan jo godt inden for rammerne af regeringens ordrer – der slet ikke er ordrer, men dog kan give politiindgreb – så næste fredag skal vi da fx slå gækken løs her på Bootstrapping. Og allerede om torsdagen flyver landets engle. Jeg har i al fald har fået Tommy Ahlers til endnu engang at stille op for medlemmer af Keystones, BA Syddanmark og Danish Business Angels. Og Michael Hansen, direktør i sidstnævnte netværk, har fundet ud af, at DanBANs medlemmer nu har levet længe nok som mink i hvert sit bur. Så vi slår os løs – med afstand – af 9 stk. hjemme hos hinanden.

Kønssammensætningen taget i betragtning får vi næppe problemer a la Morten Østerlaars, som Politikens ATS konsekvent benævner en anden af de få politikere, der ellers forstår vores rammebetingelser. Sexisme og diversitet i økosystemet har præget dagsordenen her i slutningen af året. Vurderet ud fra denne medieplatforms læsertal er diversitet i al fald en sag næsten på højde med de forårspakker, der snart udløber. De mange nye køn og identiteter er, hvad Karl Marx og Ayn Rand var for tidligere generationer. Og så da også mere konkret-personligt vedkommende. I al fald: Både med og uden, før og efter julefrokost er det godt for din forretning at blive guidet til diversitet. Så læs #5 Getting Access to the Best Startups rettet mod, hvad investorer kan gøre. Du kan selvsagt også downloade og studere økosystemets samlede Return on Diversityrapport fra Danske Bank, ITB, Vækstfonden, Female of the Future og andre gode kræfter, hvis du ikke allerede har fået det gjort.

Kender du Wohn Homes? Hvor Katrine Dirckinck-Holmfeld hævder at rematerialisere Frederik V ved at hælde ham i havnen, rematerialiserer Wohn Homes affaldsplastic og 3D-printer det til nye boligbokse. Voila: Hjem as a service. Det lærte jeg på seneste pitch med +impact, eller var det Den Sociale Kapitalfond? Anyway, de rækkehuse, jeg skal bygge på min nordjyske arvelod, kan jeg printe af brugt plastic og opnå 90 % CO2-reduktion. Sig ikke, at der ikke kan tænkes radikalt af startups. Der kan også tænkes lidt mindre transformativt og dog nyttigt. Det er temaet for cases denne onsdag for startupfounders som Ritu Jain,Life X, Lars Horsbøl, Resights, og Flemming Nielsen, Prosedo.  Tilsat gode betragtninger fra Nadim Stub fra PropTech Denmark, netværket for ca. 30 danske proptechs. Og som særlig vidensservice, og da ejendomme er et kæmpe investeringsobjekt for mange investorer, har vi fået den erfarne rotte – det hedder det vist, når det gælder ejendomme – og dygtige business angel i DanBAN Lars Arne Christensen til at vurdere, veje og vildveje, klimaboliger og flugten fra coworking-spaces

Men du skal også læse de 5 skarpe til ugens investor. Er du for ung til at huske BG Bank, der var en fusion af Bikuben og GiroBank i 1995, og som få år senere blev opslugt i Danske Bank, så kender du Nasdaq, New York-børsen. Og her var Hans-Ole Jochumsen topleder. Jeg kender ham som medinvestor i Airfinity, startup i London med kolossal COVID-19-medvind, fordi de kan forudsige, hvem der kommer først med vacciner i udvikling og i udrulning. Og det har værdi, for vi kan jo se Moderna race op af børslisterne; den er 360 mia. kr. værd lige nu – uden at have et produkt på markedet. Men Hans-Ole Jochumsen er også inde på meget andet, herunder hvorfor og hvordan han som gammel aktiemarkedshaj investerer i startups.

Vi har mange gode videoer og podcasts på, som du kan fordrive tiden med i stedet for de julefrokoster, du ikke skal til. Se fx Frederik Ploug, Keystones, gennemgå ti modeller til værdiansættelse af startups – lige fra basal CBS-pensum til voodoo-kunst. I mine øjne ikke altid modsætninger, for nogle CBS-startups værdisætter sig, som var det voodoo! På fredag er der så MEET-podcast fra InQvation, men vi afslører ikke med hvem.

Og hvis du bliver lidt småtrist over fravær af  tætte julefrokoster eller udsigten til en snarlig finanslov uden CO2-afgifter, er vi altid gode for en fredagsøl, så du kan få lidt selskab. Vel at mærke efter, vi ved frokosttid har opmuntret dig med røverhistorier fra endnu en herlig uge i vores fælles fantastiske økosystem. I al fald: vi ses!