Du har kun 7 uger til at undgå tvangslukning af dit IVS
Lige nu er der 20.700 aktive IVS selskaber i landet – heraf mange hos startups og investorer - og nok ofte lidt glemt. De tvangsopløses 15. oktober - så vil du ”frelse” dit selskab, skal du handle nu-nu! Her får du råd fra KPMG og Kromann Reumert til omdannelse til Aps eller opløsning uden tvang.
Hvis jeg nu laver en parallel til Kabul lufthavn, er det jo at overdramatisere. Men det ligner dog i den forstand, at leddet lukker om få uger for de sidste. Og de allersidste tager fanden. ”Det er stærkt bekymrende, at så mange IVS’er fortsat ikke er omdannet her under to måneder før fristen”, siger Morten Høgh-Petersen partner i KPMG Danmark og leder af KPMG’s start-up team, straks vi møder ham til en snak om situationen.
Du har under 7 uger
Så er du ejer af ét eller flere IVS selskaber har du officielt 7 uger til at beslutte, om du vil opløse eller omregistrere selskabet til et ApS. Det lyder af noget. Men det er det ikke! For de, der skal hjælpe dig, kan enten ikke finde ud af det – eller har ikke tid. Og Erhvervsstyrelsen sender med hård hånd dit eller dine IVS’er til tvangsopløsning efter efterårsferien. Der er ingen vaklen eller Corona-undskyldninger længere, når man spørger kundecentret i Erhvervsstyrelsen. Status lige nu er, at der pr. 19. august 2021 er ca. 20.700 aktive IVS selskaber i Danmark ifølge KPMG. Hvad skal der ske med dit – og hvor skal du gå hen og søge hjælp?
Revisor kan, men knuselsker dig næppe
Omdannelse fra IVS til ApS blev vedtaget af Regeringen (altså den forrige med Rasmus Jarlov som erhvervsminister) og Dansk Folkeparti i foråret 2019. Omdannelsen kan ske på flere måder. Fx ved at en godkendt revisor (registreret eller statsautoriseret) kan underskrive en erklæring til Erhvervsstyrelsen, om at selskabet har en egenkapital på mindst 40.000 kroner. Da kun 5.500 af de ca. 20.700 selskaber, havde en revisor til at påtegne deres seneste årsregnskab, kan man regne ud, at 15.000 selskabsejere altså på 7 uger skal ud og engagere en revisor med kort varsel. Jeg har arbejdet med revisorer i mange år (statsuautoriserede som registrerede, herunder fusioneret dem til godkendte revisorer). Og selv om de gerne tager aftener i brug, har de allerede supertravlt. Og det er – guess why – ikke en ønskeopgave. Så kom ikke 14. oktober og tro de let kan hjælpe dig – endsige for ingenting.
40.000 kr. plus det løse – og en advokat
Hvis ikke egenkapitalen er på over 40.000 kr. og du kan få engageret en revisor til at erklære sig om egenkapitalen, inden fristen, er alternativet at indbetale 40.000 kr. i nye kontanter, og få en advokat eller bank til at ”godkende” kapitalforhøjelsen.
Men så skal du jo – samtidig med at du måske skal betale lidt moms og skat – lige til at finde 40.000 kontant.
Som Morten Høgh-Petersen, siger: ”Det er ikke uventet, at en del ejere muligvis har opgivet deres aktivitet, og derfor ikke vil forsøge at omdanne deres IVS. Men en betydelig del, af de resterende over 20.000 selskaber, er formentlig aktive holding- eller driftsselskaber med reelle aktiviteter, hvorfor tvangsopløsning efter 15. oktober kan få alvorlige konsekvenser.”
Du kan også gå til en lokal advokat, og det tror jeg for mange vil være en lidt mere realistisk løsning på en hurtig omdannelse. Torben Waage m.fl. fra Kromann Reumert har i øvrigt skrevet en fin vejledning til omdannelse og opløsning. Dette kræver dog igen, som nævnt, at du som ejer binder 40.000 kroner i selskabet, udover at betale omkostningen for omregistreringen, der dog er uden gebyr på virk.dk.
Sådan omdanner du dit IVS, ifølge Kromann Reumert
- Selskabets generalforsamling træffer beslutning om forhøjelse af selskabskapitalen til min. 40.000 kroner, omregistrering og ændring af selskabets navn (fra IVS til ApS)
- Selskabets kapitalejere indbetaler restkapitalen op til min. 40.000 kroner, og kapitalens tilstedeværelse bekræftes af eksempelvis en advokat
- Selskabets vedtægter opdateres, så de opfylder kravene til anpartsselskaber, hvilket blandt andet indebærer, at selskabets navn og selskabskapitalen ændres i overensstemmelse med beslutningen herom
- Anmeldelse af omregistreringen sker hos Erhvervsstyrelsen via virk.dk, hvor generalforsamlingsreferat, tilrettede vedtægter og dokumentation for indbetalt selskabskapital vedhæftes anmeldelsen.
Sådan opløser du dit selskab, ifølge Kromann Reumert
- Selskabets virksomhed afvikles, og selskabets (kendte) kreditorer betales
- Der indhentes en § 216-erklæring fra Skattestyrelsen om, at der ikke foreligger afgifts- og skattekrav vedrørende selskabet
- Selskabets ejere afgiver en betalingserklæring over for Erhvervsstyrelsen om, at al gæld (forfalden som uforfalden) er betalt, og at det er besluttet at opløse kapitalselskabet. Alle ejerne skal underskrive erklæringen, og alle ejeres navne og adresser skal være angivet i erklæringen, da disse efterfølgende vil hæfte personligt for ubetalt gæld.
Bemærk at ovenstående opløsningsmulighed primært egner sig til selskaber, hvor der ikke har været egentlig drift, og at det kan være noget mere omfangsrigt at likvidere selskaber, hvor betalingserklæring ikke egner sig.
Hvem er det, der banker på bankernes dør?
Erhvervsministeriet og -styrelsen har nok gennemskuet det vanskelige i projektet med så mange, der skal gennem proceduren med omregistrering af IVS til Aps. Din bank kan derfor også godkende omregistreringen, uagtet om egenkapitalen nu er under 40.000 koner eller negativ, blot du altså indbetaler 40.000 kroner i ny kapital.
Det generelle indtryk i start-up miljøet er dog p.t., at for få banker har påtaget sig og sat sig ind i at kunne løse præcis denne opgave. Dette er helt som vanligt, da Bootstrapping i foråret bragte en tilsvarende sag om at få bankerne til at klare kapitalforhøjelser. Hvor dygtige de end er i toppen af bankerne – så har Bootstrapping det indtryk at mange banker ude i yderste led, ikke i praksis kan håndtere omregistreringerne. Vi har spurgt, hvor mange der til nu har kommet fra bankerne af omdannede IVS’er, men det kan Erhvervsstyrelsen ikke svare på.
Bootstrapping håber at følge op med Erhvervsstyrelsens, om svar på IvS selskabernes ordnede omdannelser (overlevelse af de sunde IvS) for at undgå at sunde selskaber lukkes ned, uden tilstrækkelig vejledning af ejerne. Efter analyse og drøftelse med erfarne rådgivere, er det vores forslag, at:
- selskaber som bruger en revisor på regnskabet først spørger revisor, da ejeren måske ikke behøver at tilføre ny kapital.
- hvis egenkapitalen er negativ eller der ikke er tid/mulighed for at involvere en revisor, så bør du fremskaffe 40.000 kr. og kontakte en advokat (og evt. høre din bank), advokatens proces er relativt hurtig, men du binder de 40.000 kr. i virksomheden.
Ejer du et IvS eller har haft erfaringer med processen om at omregistrere fra IvS til ApS hører vi gerne fra dig.
Comments