Klæder du dig også ud som en enhjørning for at føle dig speciel? Er du thought leader, innovator, futurist, profet og jedi? Det er helt ok. Foto: Pexels.com.

Do-Epic-Shit-evangelist og andre bat-shit-crazy jobtitler

I startupverdenen kan hver pitchsession, hvert investormøde og hvert interview blive et forsøg på at forcere en agilitybane af bullshit. Og jobtitler er en stor del af det. Vi har set på de skøreste jobtitler i startup.

Programmør er blandt de 15 mest prestigefyldte jobtitler i Danmark. Hverken cybersherif, tekstninja eller growth hacker er med på listen.

Derfor kan det godt virke mærkeligt, at diverse friske typer i startupverdenen har travlt med at tildele sig selv så kreative og unikke titler. Det er ofte svært gennemskuelige titler, der hverken giver et klart billede af, hvad den ansatte arbejder med, eller på hvilket niveau i organisationen han/hun befinder sig.

Men det giver faktisk bedre mening, end man tror.

Unikhedsfaktor 100

Din jobtitel kan nemlig påvirke både dit selvværd og din identitetsfølelse, viser en amerikansk undersøgelse. Så det er selvfølgelig vigtigt, at man med sin jobtitel både føler, at man bliver værdsat og forstået af sine overordnede og sine kollegaer.

Og i en startup, hvor alt ofte er lidt anarkistisk, og folk selv definerer sine arbejdsopgaver, kan det være vigtigere at have en unik jobtitel, end at folk uden for virksomheden kan gennemskue, hvad du laver. For let’s face it, moster Yrsa forstår alligevel intet af, hvad UX-design er, og hun har aldrig hørt om hverken Gary Vaynerchuk, Unity eller body hacking.

Mediet CB Insights har foretaget en lille uvidenskabelig internet-poll, hvor man spurgte, hvad folk så som den mest utroværdige jobtitel på LinkedIn. Thought Leader vandt foran serieiværksætter og futurist på en delt andenplads. Så hvis du vil beholde troværdigheden, ved du nu, hvad du skal undgå.

Nogle gange kan de kreative jobtitler dog gå lidt over gevind og blive til en gimmick. Vi har samlet nogle af de mest fjollede startupjobtitler i en liste herunder. Og så kan I for fremtiden bare kalde mig Chief Operating Can-do-everything King.

Enhjørningechef

Savannah Peterson er ikke KUN speaker, innovator OG community strategist. Hun er også Chief Unicorn. Hvad laver sådan en mon, udover ikke at findes?

Cybersherif

Tidligere minister Søren Pind har haft mange selvudråbte, fjollede titler. Da han var udviklingsminister, kaldte han sig frihedsminister. Som justitsminister blev han til sherif. Og som uddannelses- og forksningsminister blev han fremtidsminister. Efter sit exit fra politik er han blevet ‘arbejdende bestyrelsesformand’ for cybersikkerhedsfirmaet Langkjaer Cyber Defence. Eller som sheriffen selv siger: cybersherif.

Stjernekrig

Dit forbillede som iværksætter?

Peter Kasahara præsenterede sig på tech-festivalen Slush som digital leader og jedi. Jeg ved godt, at Star Wars er fedt, og der nok også er en overrepræsentation af folk i startupmiljøet, der synes, det er fedt, men du er altså ikke jedi, Peter. Det er du ikke. Du er Managing Partner hos PwC Digital Services, selvom det ikke lyder nær så fedt.

James Reidy fra danskstiftede MakerDAO kunne næsten få lov til at få sin fjollede titel som Galactic Viceroy i fred, hvis han var den første, der havde fundet på at kalde sig det. Men allerede James Mickens fra Microsoft fandt på at iklæde sig titlen, da han som ansvarlig for cloud research kaldte sig ‘galactic viceroy of research excellence’, og så er det altså hellere ikke sjovere.

Profeter og troldmænd

Du kender denne scene fra din TED talk, dit oplæg i growth hacking på Founders House eller i baren på Slush.

Jasmiina Niitamo og mange andre er begyndt at kalde sig for Culture Hackers. Hvad laver sådan en? Interkulturel kommunikation? Kulturevents? Nudging? Gæt selv videre, for jeg orker ikke. Og ja, hacking kan godt forstås bredere end IT-specialister, der gennembryder sikkerhedssystemer, men behøver vi bruge det om alle, der løser problemer?

David Shing fra Verizon Media har titlen digital profet. Hvis du arbejder med tech og skal have Gud med i din jobtitel, har du nogle seriøse issues. Men til gengæld er der nok ikke noget i vejen med Shings selvtillid.

Og så er der James Whittaker. Som én blandt mange selvuddelte titler kalder han sig ‘Do-Epic-Shit-evangelist’. Men hvad er det for noget episk lort, manden laver? Han er egentlig en dygtig ingeniør hos Microsoft, men han er åbenbart også speaker, writer, futurist og spellcaster. Ok, James, hvad med bare at lave dit episke lort i stedet for at pakke det ind i noget andet mere farvestrålende lort?

Ikke James Whittaker.

Andre titler, der kræver oversættelse(danske stillinger):

Hype Manager: Du søger en kommunikationsansat, men vil kalde det noget smart.

Outbound-agent: eller bare en kundeservicemedarbejder.

Store Success Manager Intern: Helt seriøst har jeg ingen anelse. Men det må være noget med en praktikantstilling, hvor du lærer noget om succes i en butik.