Dagbog fra en tech-festival dag 2: Forbrydelse og Straf og Løbehjul

Jeg er taget afsted på Europas tungeste startupevent, så du ikke behøver. Det er diskolys, teknologiblær, salgstaler og saunagus i én stor blanding. Det her er min dagbog og de bedste billeder fra anden dag.

Tirsdag er første dag i det officielle program på startupfestivalen over dem alle: Slush. I dag skal jeg på iværksætterjagt og transportkonference. Jeg har fået mange gode råd om, hvordan man overlever sådan et iværksætterevent, så selvom jeg er debutant, kan det næsten ikke gå galt.

Første råd: Spis sundt, så man kan holde sig frisk i de mange timer, Slush er i gang.

Jeg køber en kop kaffe og et stykke wienerbrød, da jeg ankommer.

Foto: Jussis Hellsten/Slush.

Andet råd: Drop paneldebatter. Folk er uforberedte, og det bliver en sludder for en sladder. Hold dig til solooplæg

Når Tom Wehmeier går på scenen til State of European Tech, har han ved siden af sig og over scenen tre skærme, der viser hans korpus i forstørret udgave. Han skal offentliggøre de vigtigste resultater fra en af årets vigtigste rapporter. Et resultat er, at tech-firmaer har 5 gange så meget vækst i Europa som andre firmaer, siger han. Bang, en pointe allerede der.

Han fortsætter med et opråb til pensionskasserne. Hvorfor vil I ikke venture? Kun 0,01 % af deres penge går til venture. Endnu et homerun i startupdiskussioner. Jeg forlader præsentationen af State of European Tech for at se noget om mit primære fokus på den her konference: transport. Det er en paneldebat.

Tredje råd: Spis en stor brunch om morgenen, og snack så resten af dagen, så du ikke skal bruge tid og besvær på at stå i kø i Slush’ egne madboder

Jeg mødes med mine kolleger til frokost. Vi har besluttet os at spise sammen – i madhallen på Slush. Det er, som om nogen har proppet hele Randers’ befolkning ind i hallen.

Til gengæld er finnerne effektive, næsten tyske, så vi når aldrig at stå voldsomt længe i kø, selvom chefen har det hårdt med køoplevelsen. Så vi får vores nudelsalat med avocado (ja, det var det eller pasta med avocado. PASTA MED AVOCADO!!?).

Fjerde gode råd: Planlæg alle dine møder hjemmefra

Fredrik Hjelm, direktør for og stifter af løbehjulstjenesten Voi, kommer kørende på et elektrificeret og forvokset løbehjul. Jeg hiver fat i ham og spørger, om han har tid til et interview med et dansk medie. “Ja, da. Mød mig kl. 17.30, efter jeg har været på scenen.”

Da jeg dukker op ved scenen kl. 17.30, er han forsvundet. Voi Perkele, som de siger her i Finland. Hov, jeg ser en af hans ansatte og spørger ham. “Hvor er Frederik? Vi har en aftale.”

“Mener dü Fretrik,” siger den lille svensker, og jeg nikker. Har han mon en anden chef, der hedder Frederik udtalt på dansk, når jeg lige at tænke, inden den lille dynejakkeindpakkede mand fører mig til sin leder.

Foto: Jussi Hellsten/Slush.

Hjelm guffer nødder i ansigtet under hele interviewet, selvom han kun har sat 5 minutter af. Den sidste, jeg interviewede tirsdag, spiste også under interviewet. Måske er jeg bare sådan en journalist, hvis spørgsmål kun kan holdes ud, hvis de sluges til fast føde? Nå, lige meget, jeg fik mit interview. Helt uden at have planlagt det.

Femte gode råd: Lad de højhælede sko blive hjemme, for man går meget på Slush

Endelig et råd, jeg har fulgt til punkt og prikke! De nyindkøbte vinterstøvler, jeg har på, er dog kun blevet brugt en enkelt gang inden konferencen, så allerede mandag har jeg vabler. Heldigvis har jeg lært af min far, at det skal gås væk, så på den led gør jeg resten af festivalen mine fødder lutter gode tjenester.

Foto: Petri Anttila/Slush.

Sjette gode råd: Brug appen Whim til offentlig transport, og hav altid en powerbank på dig

Jeg køber en billet til sporvognen. Ja, de har sporvogne i Finland; det er awesome. Billetten er købt over appen Whim, så da min telefon går tør for strøm, går jeg i mild panik og frygter selvfølgelig en kontrolafgift på 750 kroner. Eller deromkring.

Men allerede på det næstkommende stop presser et dusin koreanere sig metrorutinerede ind i den allerede fyldte vogn, så vi står tættere end i køen til frokosten. Min redning. Der kommer aldrig en kontrollør herind, tænker jeg og ånder lettet op. Jeg tager hjem til min Airbnb-lejlighed og skriver og læser op på de gode råd, jeg fik inden Slush.

I morgen bliver det (endnu) bedre, men i dag så jeg en flyvende bil.

Foto: Jussi Hellsten/Slush.