På verdensplan lyver 85 procent af jobansøgere på deres CV. Men det kan blockchain-teknologien sætte en stopper for. Foto: Martin Lehmann / Scanpix

CV-snyd kan være fortid med blockchain

Dokumentfalsk er et stigende problem i både Danmark og udlandet. Men med blockchain kan forfalskede beviser være fortid. Teknologien kan nemlig meget mere end blot bruges til at handle med kryptovaluta.

En ekstra fin titel. Et bevis for noget, som ikke helt blev afsluttet. En uddannelse, du ville ønske, du havde. Både i Danmark og udlandet er dokumentfalsk i uddannelsessektoren et stigende problem. På verdensplan lyver hele 85 procent af jobansøgere på deres CV ifølge HireRight.

For fem år siden var tallet 66 procent. Herhjemme har der de seneste år været flere sager om dokumentfalsk som følge af blandt andet finanskrisen og den højere konkurrence om gode jobs.

I 2017 blev 120 mennesker sigtet for at fuske med deres AMU-beviser, og året før blev et større svindelnummer afdækket, da Københavns Politi fandt frem til en forretning, som solgte falske eksamensbeviser, der kunne give adgang til KU, DTU, CBS, Professionshøjskolen og Copenhagen Business Academy.

Men nu kan CV-snyd snart være fortid. Blockchain er en af tidens mest hypede teknologier, men også en teknologi, som kan beskytte mod forfalskninger, fordi blockchain beskytter mod kopier.

Til diplomer og CV’er

Blockchain kan beskrives som et decentralt system bestående at blokke af information i en kæde sammensat af kryptografiske koder. Fordelen er, at informationen ikke er på én computer, dataen kan ikke kopieres og kan ikke ændres uden at bryde kæden.

”Blockchain kan bruges til at sikre ægtheden af et dokument – det være sig et skøde eller andre papirer, man i dag ville få enten bank, advokat, eller notar til at påtegne. Det er oplagt at bruge blockchain til at sikre autenciteten af eksamenspapirer. Garantien af ægtheden ligger jo i “kæden”, det er ikke muligt at fifle, for så brydes den. På samme måde garanterer blockchain oprindelsen. Man kan ikke snige et selvskabt dokument ind i kæden,” forklarer Preben Mejer, bestyrelsesmedlem i Alexandra Instituttet og stifter af Innovation Lab.

Det er denne kryptografiske sikkerhed fordelt over et helt netværk, der gør blockchain interessant i mange andre felter end til at spekulere i digitale valutaer.

”Til forskel fra centraliserede databaser, så tillader blockchain at lagre information inden for ikke bare én infrastruktur, men flere. Det, som bliver tilføjet kæden, er beskyttet med tidsstempler. Selv hvis bare ét bogstav bliver ændret, vil det være synligt for alle computere i netværket. Blockchain er velegnet til opbevaring af alle oplysninger, herunder CV’er og diplomer. Når de først er uploadet, kan de ikke ændres af uautoriserede brugere – kun ejeren kan foretage ændringer,” fortæller Anna Belaya, PR Manager hos Emercoin.

Ikke engang universiteterne kan snyde

Emercoin er et estisk blockchain-firma, som er ledende inden for ikkemonetære blockchain-løsninger. Stifterne bag så et behov for en mere sikker infrastruktur i uddannelsessektoren.

“Blockchain er velegnet til opbevaring af alle oplysninger, herunder CV’er og diplomer”.

De har udviklet en platform, som bruger blockchain til at give uddannelsessektoren verificerbare eksamensbeviser og certifikater på en krypteret app, hvor ikke engang universiteterne kan oprettet et falsk diplom.

”Med Trusted Diploma kan den person eller organisation, som tjekker kvalifikationerne i en jobansøgning, være 100 procent sikker på, at de data, han eller hun ser, er pålidelige,” siger Anna Belaya.

Emercoin forsøger at gøre blockchain nemt at forstå og derved nemmere at bruge. Kandidater kan selv tjekke deres certifikater eller diplomer i appen uden at frygte, de kan blive manipuleret eller hacket. Det er heller ikke Emercoin, som verificerer oplysningerne på Trusted Diploma-platformen.

Sikkerheden bor i kæden

Trusted Diploma er bygget på Emer-blockchainen som et distribueret lager af uddannelsesoplysninger. Det lager har Emercoin ingen kontrol over, da det – som det er blockchains natur – er en konsensusmekanisme, der står inde for sikkerheden for alle data i kæden.

”Der er indbygget en tillid i blockchain, som ikke er afhængig af selskaber eller institutioner. Vi har i dag stadig, hvad man kan kalde centraliseret tillid, hvor vi tillader banker at kontrollere vores transaktioner; vi har tillid til, at forsikringsselskaber gemmer vores følsomme data, og vi stoler på virksomheder som Facebook, Google og Uber. Men ændrer virksomhederne på reglerne, så er der intet, vi kan gøre. Med blockchain behøver vi ikke stole på nogen. Vi kan sikre transaktioner, beskytte personlig information og sætte vores lid til services helt uden centraler autoriteter. Det er den største fordel ved decentrale teknologier, som kan blive brugt i forskellige industrier med forskellige formål,” siger Anna Belaya.

“Med blockchain behøver vi ikke stole på nogen. Vi kan sikre transaktioner, beskytte personlig information og sætte vores lid til services helt uden centraler autoriteter.”

Vi er stadig i evolutionens begyndelse

Der er mange brancher, som blockchain med et populært udtryk kan disrupte. Det bliver allerede brugt til at beskytte juridiske dokumenter og digitale aktiver, som skal ophavsretssikres.

Hvor teknologien kan implementeres, er ifølge Emercoin kun op til vores fantasi. Det er stadig en kringlet nyskabelse for masserne at forstå, men sådan var det også med internettet i sin tid.

”Selvom det er svært at forudse fremtiden for blockchain, så er teknologien kommet for at blive. Potentialet er så stort, at vi kommer til at se mange imponerende projekter bygget på blockchain. Først talte alle om kryptovaluta, men nu begynder flere og flere at tale om udviklingen af virkelige løsninger på problemer. Virksomheder og organisationer er begyndt at få øjnene op for teknologiens fordele. Vi er kun i begyndelsen af denne decentrale teknologis evolution,” siger Anna Belaya.