99.99 % kill rate. Mød den danske robot, som slår coronavirus ihjel. Kilde: Blue Ocean Robotics.

Corona: firmaer med fightervilje

Verden er i krise. Et ondt virus er ved at svække og slå vores art ihjel. Løsningen er ukendt, og problemerne mange. Heldigvis er verdens tech-iværksættere vant til hårde odds og uløselige problemer.

Mange founders har mindsettet og den nødvendige fightervilje, som kan og skal redde os nu. Her er derfor et udvalg af startups, som kan og vil gøre en forskel i kampen mod COVID-19. Mød de mest inspirerende firmaer og founders med den nødvendige fightervilje. Alle angriber de virusset fra forskellige vinkler for at slå det ihjel, finde det hurtigere eller finde og isolere de syge hurtigst muligt.

Her ser vi den danske robot på arbejde på et af verdens hospitaler. Den dræber bakterier og vira med ultraviolet lys.

Blue Ocean Robotics:  En dansk robotstartup dræber virusset på verdens hospitaler
Her har vi en robotstartup, som har bygget en hospitalsrobot, der både kan desinficere og slå virusset ihjel. Den bruger ultraviolet lys til at slå bakterier og vira ihjel og sikrer, at rengøringen kommer ud i alle kroge af hospitalernes mange gange og rum. Den løser dermed et kæmpe problem i hospitalssektoren, hvor patienter, læger og sygeplejersker ofte bliver smittet. Det er ikke bare en god idé, men også en dansk idé. Bag startuppen står CEO Claus Risager. Læs her et større interview med ham om virksomheden og visionerne. Som mange andre stærke danske robotstartups udspringer den af den internationalt anerkendte odenseanske robotklynge. Ergo, al mulig grund til at være stolte på virksomhedens, klyngens og nationens vegne.

Screenshots. Her et indblik i Private Kits UX. Download appen i iOS her eller i Android her.

Private Kit: Hvem-er-smittet-og-hvordan-undgår-jeg-dem-appen
Hvordan vi finder og undgår dem, som er smittet, er det store spørgsmål lige nu. Ny app i beta fra MIT, Harvard og The Mayo Clinic søger at løse dette problem ved hjælp af mobiltelefonens lokationsdata. Det er en samling af stærke partnere, som lover godt for denne startup. Private Kit sætter så at sige strøm til smittesporingen og skaber en digital karantæne, som er mere målrettet. Ulempen er så, at appen krænker frihedsrettighederne og først virker ved omfattende netværkseffekter. Det er dog begge problemer, som vil opløses, hvis og når den frygtede epidemi for alvor får fat i amerikanerne. Kort sagt et spændende tech-tiltag, som er en frisk opdatering af den klassiske middelalderlige udgave af karantænen, vi alle lever og lider under nu. Uden tvivl mere effektiv og mindre socialt belastende, men også langt mere nærgående og tæt på privatlivets grænser.

Systemet fra Athena overvåger et sted med flere kameraer samtidigt og sender automatisk en besked, når dens infrarøde kamera ser mennesker med feber. Den kan gennemfører 1.000 temperaturlæsninger i timen. Et kæmpe fortrin og kvantespring frem i forhold for den manuelle screening for feber.

Athena Security: Finder feberen i folkemassen

For at begrænse smitten er det vigtigt at finde og isolere dem, som har feber. Her kan AI og infrarøde kameraer gøre en forskel. En startup fra Austin, Texas, hvilken ellers er specialiseret i at finde skydevåben på overvågningskameraer, har nu skabt en corona-version. Den finder feberen i folkemassen. Deres AI-billedgenkendelse kan nu udpege de mennesker i store folkemængder, hvilke med størst sandsynlighed har den frygtede virus. Det sker allerede i dag manuelt, men det er bøvlet og har lange køer i lufthavnen som følge. Athena kan gøre det langt hurtigere og automatisk.

Her en beskrivelse af Pinpoints billige håndholdte coronatest, som de arbejder på netop nu. Nanoteknologi er den teknologi, de afprøver og tror på.

Analog Devices / Pinpoint screening: hurtigere håndholdt screening med nanotech

En kæmpe udfordring lige nu er at for få bliver test for langsomt. Mens for mange er smittede, uden de ved det. Det skaber de frygtede mørketal og sikrer spredningen, som kun gør epidemien større og stærkere. Analog Devices har udviklet en teknologi, som skulle gøre det muligt at teste for virus med nærmest øjeblikkeligt svar. Den bagvedliggende teknologi er nanoteknologi. Det er stadig en prototype, men vel at mærke en lovende prototype. Hvis disse første forsøg og demoer kan omsættes til et operationelt håndholdt produkt, er vi kommet langt mod et bedre og mere normalt liv. Kort sagt en gamechanger i kampen mod corona.

Her ses nogle af Soapy Cares smarte 2.0-håndvaske. Virussets nye fjende nr. 1 er smartere end smart håndvask.

Soapy Care: håndvask 2.0

Problemet er manglende håndvask. Løsningen er mere og bedre håndvask. Når det gælder håndvask, er der ikke sket meget i mange år. Ergo, hvad med at starte med at gentænke og digitalisere det at vaske hænder. Denne startup har udviklet en smart håndvask, som ved hjælp af computer vision og IoT-teknologier hjælper folk med at vaske deres hænder bedre. Altså en klassisk tilpasning af et stærkt allerede etableret marked og adfærd ud fra devisen “If it ain’t broke, don’t fix it”. Det gælder naturligvis også håndvasken. Den virker; den kan og skal bare virke lidt bedre.

Tøj og tekstiler, som kan dræbe virus, er måske en meget god idé. Alle mennesker bærer jo tøj, og alle mennesker risikerer at smitte hinanden.

Sonovia: nanopartikler i hospitalstøj er det nye værn mod sygdommen

Sundhedspersonale overalt på Jorden mangler værnemidler. Hvad med at tænke ud af boksen i forhold til det problem? Hvad med at tænke i nye tekstiler, som beskytter bedre og mere? Netop sådan tænker det israelske firma Sonovia. Firmaet har specialiseret sig i at udvikle materialer, som kan slå bakterier og virus ihjel. Teknologien er brug af metaloxide nanopartikler. Uden tvivl en kæmpe forbedring i forhold til de eksisterende hospitalsuniformer. Held og lykke herfra.

Binah er en app, som kan aflæse sundhedsdata blot ud fra et billede på en smartphone.

Binah.ai: Den smartphone er din doktor

Den israelske startup Binah, som er et godt eksempel på det såkaldte telemedic, hvor man kombinerer mobilteknologi og selvmåling, har gjort din smartphone til din doktor. Din smartphones kamera kan bruges til at måle iltmætning og andre sundhedsdata. Disse data kan så afklare, om man er smittet med coronavirus.

Hjælp til at hjælpe andre. Klik her.

Jælp.dk: Hjælp til dem, som vil hjælpe
Den klassiske matchingplatform kan også være en hjælp i disse coronatider. Siden

JÆLP.dk forbinder frivillige hjælpere med personer og virksomheder, der har brug for en ekstra hånd til at komme gennem coronakrisen. Som erstatning for diverse Facebookgrupper og opslag i opgange tilbyder Jælp en digital platform, som på lokal plan matcher personer, som i solidaritet gerne vil hjælpe alle dem, som har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen – på en måde, hvor begge parter kan føle sig trygge. www.jælp.dk er en nonprofitplatform.