Her er Zettl. Et pop op-hus i træ, som du kan sætte op på én dag. Et hurtigt og nemt hus til alle mennesker med behov for en bolig. Kort sagt dit eget sneglehus, du kan sætte op hurtigt, billigt og enkelt – hvor som helst, når som helst. Den første klynge af huse bygges snart, så prototypen kan blive til virkelighed. Vi har talt med manden bag, Lars Stenfeldt Hansen. Foto: Zettl.

Byg dit eget pop op-hus

Mange mennesker mangler en bolig. Mange drømmer om at bygge egen bolig. Nyt koncept vil gøre det billigere, lettere og hurtigere at bygge – lige hvor man vil. Et samlesæt og pop op-hus i træ. Navnet på det nye koncept er Zettl. Navnet hentyder til: jeg-vil-slå-mig-ned-her. Navn og koncept skulle gerne vække den indre nybygger, som vil ud at opleve verden med sit eget Zettl-“sneglehus” på ryggen.

Mobile modulboliger er et kæmpehit lige nu. Flere arkitekter og iværksættere bruger containeren som platform og præmis. Andre bruger træplader til at bygge gør-det selv-huse.


På YouTube kan du se mere om Zettl.

Zettl er et godt og visionært eksempel på det sidste. Her er en byg-selv-løsning, hvor du på én dag kan samle og bygge dit eget lille hus i træ med helårsisolering. Det er tilmed også let at pakke sammen igen.

Lars Stenfeldt Hansen har altid startet egne virksomheder og har længe arbejdet med nye ideer inden for byggeri og bæredygtighed. Før Zettl har han designet en halvcirkel, en stor Geodome. Nu er det byg-selv-huset, som er hans store vision. Foto: Zettl.

Bootstrapping har talt med iværksætteren og idémanden bag Zettl om visionen med pop op-huset:

“Jeg har udviklet en prototype og er nu i gang med at få sat huset i produktion. Min drøm er at skabe et koncept, som løser et praktisk boligproblem. Det skulle være let og noget, som alle kunne samle hurtigt. Resultatet blev Zettl.”

Zettl er 100 % off-grid. Sanitet og strøm klares med kompost og solceller.  Det gør huset langt mere fleksibelt end andre løsningstyper. Foto: Zettl.

Lige nu er der en kæmpe energi og efterspørgsel efter hurtige modulboliger. Altså løsninger, som kan afhjælpe den store voksende boligmangel, der er i landets store byer. For hvordan hjælper man billigt og hurtigt hjemløse, familier eller studerende i bolignød?

Samtidig står en masse grundejere med tomme grunde, hvor de har brug for indtægter og fleksible lejere. Her kunne den billige og hurtige løsning være Zettl-byg-selv-huset. Noget, som vil give lejeindtægter og gøre de tomme grunde til aktiver med positivt afkast, mens de boligløse får tag over hovedet. Her er det en kæmpe fordel, at Zettl er off-grid, hvilket betyder, at grundejerne slipper for ekstraudgifter til etablering, plus en masse bøvl og kommunalt bureaukrati.

Zettl-huset fra A til Z

Zettl består af en række plader, man kan samle omkring en selvbærende trækonstruktion. Det består af moduler, man kan skifte ud og bytte rundt på, som det passer en. Huset er som nævnt 100 % off-grid, hvorfor det hverken kræver strøm eller kloakering. Strømmen kommer fra husets solceller, mens toilettet er et komposttoilet. Alt i alt er det et hus til lidt af hvert, og som kræver meget beskedne rammer. Det kan altså bygges op meget hurtigt – næsten hvor som helst.

Zettl er stadig en prototype, men skal på sigt naturligvis masseproduceres. Da det stadig er en prototype, er prisen ikke helt fastlagt endnu. Lars Stenfeldt siger dog selv, at under 100.000 kroner er en realistisk pris. Dette gør det til en meget attraktiv mulighed for alle, som ønsker en billig og hurtig bolig.

Her ses Lars Stenfeldt Hansen med sin model af Zettl. En model, han selv har designet og bygget i BLOXHUBs værksted, hvor han også har hovedkvarter. Den første prototype er i gang med at blive bygget i Hedehusene i samarbejde med ROCKWOOL International A/S, der står for den isolerende del af konstruktionen ved hjælp af standard ROCKWOOL-isoleringsmaterialer.

Hvem er husets målgruppe?

Pop op-huset er oplagt for studerende, festivalgæster eller sommerlejrdeltagere. En anden oplagt målgruppe er turister, som ønsker at komme tæt på den danske natur. Roskilde Kommune er med rette optaget af Zettl-projektet. Her er jo, som alle ved, en by kendt for mange studerende, festivalbesøgende og ikke mindst vikingeinteresserede turister.

Sammen med Lars Stenfeldt planlægger innovationsmiljøet CORO Co-lab Roskilde og Sjællands Erhvervsakademi derfor at bygge en lille klynge Zettl-huse tæt på Roskilde Universitet. Projektet følges af kommunen, der ser en lang række muligheder for denne type boliger målrettet de studerende. Den lille klynge af huse skal give de første erfaringer med det nye pop op-koncept. Målet er, at flere og flere prøver Zettl, specielt de unge, som har brug for en billig husleje. Planen er, at den skal lægge på kr. 3.500,- om måneden.

Held og lykke herfra til Lars med Zettl. Lad os håbe, vi til næste år vil se en masse Zettl-huse på Roskilde Festivals campingområde og i resten af verden. Fleksible, billige pop op-huse er uden tvivl en del af fremtiden.

Læs mere om Pop-up husene her: www.zettl.dk