"Mulighederne for studerende, der ønsker at være iværksættere på de danske universiteter, er i skrivende stund gode, men beslutningen om at likvidere IVS-selskaberne modarbejder denne trend." Fra venstre mod højre Jørgen Vilhelm Løvenørn Bardenfleth, tidligere chef i Microsoft Danmark og Nikolaj Bødker Wilckens og Mads Koch Petersen fra Mimer.

Behold IVS, behold studenteriværksætterne

Et iværksætterpanel, anført af den nuværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, fremlagde i efteråret 2017 deres anbefaling, der indeholdt den ambitiøse målsætning, at Danmark skal være “Europas førende iværksætternation.” Nu, et år efter, vil regeringen lukke de omstridte enkronersselskaber, men det kan eliminere en vækstgivende iværksættergruppe, nemlig studenteriværksætteren.

900 kroner. Det var alt, det krævede for os at starte virksomheden Mimer, der hjælper kunder med motiverede ansøgninger og CV’er. Et år senere har vi vundet CBS Startup og hjulpet et væld af kunder. Det var aldrig sket uden IVS-selskabsformen.

Vi skød 900 kroner i virksomheden, hvilket lige præcis var nok til en middelmådig Wix-hjemmeside og registreringen af selskabet. Det var ikke, fordi vi ikke gerne ville smide flere penge ind eller ikke troede på projektet – vi havde simpelthen bare ikke flere penge.

Det skal være nemt at starte som studerende

Mulighederne for at starte som studerende er generelt set gode. Hos CBS sidder vi sammen med mange andre studenteriværksættere i det gratis kontorfællesskab hos inkubatoren Copenhagen School of Entrepreneurship. Der er mulighed for sparring med mentorer, revisorer, advokater og et netværk af andre virksomheder. Og der findes lignende tilbud på andre universiteter.

CBS har også som et nyt initiativ oprettet CBS Startup Award, der uddeles til lovende virksomheder fra CBS og endda giver et legat på 75.000 kroner til vækst af virksomheden – en væsentlig faktor i det tidlige stadie af en virksomhed.

Alle er faktorer, der favoriserer opstart af virksomheder for studerende sideløbende med studiet, men det kan snart blive væsentligt sværere. Landets politikere er efterhånden ved at være nået til enighed om, at IVS’erne skal være fortid, og det kommer til at påvirke mulighederne for at starte virksomhed som studerende.

Vi var aldrig startet, hvis ikke vi havde haft IVS-muligheden. Hvordan skal studerende skrabe 50.000 kr. sammen til moderselskabet og 50.000 kr. ekstra til hvert holdingselskab, som man får anbefalet? Beslutningen er direkte modstridende med universiteternes initiativer og regeringens ambitioner og gør det væsentligt sværere for de studerende at starte op.

Studenteriværksættere er en truet art

Den politiske ambition i Danmark er, at vi skal være en iværksætternation i verdensklasse. I den seneste Entrepreneurship Index ligger Danmark på en 3.-plads i Europa, hvilket i sig selv er en flot præstation. Men fjerner vi foden fra speederen og gør det sværere at starte virksomheder, så kan det hurtigt gå den anden vej.

IVS-selskaberne har stået for en omsætning på 5,2 milliarder kr. og skabt mere end 5.000 arbejdspladser. Det er en selskabsform, der udgør majoriteten af studenteriværksætterselskaberne, og nu er en politisk beslutning på vej, der risikerer at eliminere denne iværksætterart fuldstændig. Iværksættere, der potentielt kan være en katalysator for vækst både nationalt og internationalt.

Hvis Danmark skal efterleve ambitionerne om at blive en europæisk iværksætternation i topklasse, bør vi formindske barriererne for at starte virksomheder i stedet for at forhøje dem samt forbedre vores studenteriværksættermiljø. Ligesom vores nabolande gør. Her fungerer enkroneselskaber glimrende, og det samme burde gøre sig gældende i Danmark.

Hvorfor modarbejde studenteriværksættere?

Og med Tommy Ahlers som uddannelses- og forskningsminister bør iværksætteri blandt de studerende være højere på programmet end nogensinde før. Studerende, der driver virksomheder, kan blive utroligt værdifulde for Danmarks erhvervsliv – både som iværksættere og som ledere.

Det at drive en virksomhed ved siden af studiet er en af de bedste erfaringer, du kan få – hvad end du vælger at gå all-in som iværksætter eller anvende det i erhvervslivet senere hen. Denne mulighed vil blive frarøvet utroligt mange, hvis man enten skal hæfte personligt eller hoste op med 50.000 kroner.

Mit budskab er klart: Mulighederne for studerende, der ønsker at være iværksættere på de danske universiteter, er i skrivende stund gode, men beslutningen om at likvidere IVS-selskaberne modarbejder denne trend og de politiske ambitioner, Danmark har. Derfor bør regeringen i stedet kigge på problemets rod og tage fat i, hvordan vi bekæmper snyd med dem. Ellers risikerer vi at miste studenteriværksætteren.