The Man Machine. De teknologiske skridt, menneskeheden tager, kræver store overvejelser moralsk og etisk. Kilde: Chung Sung-Jun/Getty Images.

Autonome dræbermaskiner og onde datafyrster

Robotterne kan bogstavelig talt være dødsensfarlige, og data kan bruges stærkt manipulerende og ondt. To kritiske historier om selvkørende biler og Facebookdata har fyldt i medierne på det sidste. Med teknologi og data kan man snart ”alt”. Men skal man alt? I den radikalt digitaliserede tidsalder, som vi er på vej ind i, må et moralsk digitalt mindset sættes i spil og kommunikeres som et ståsted. Der er alle grunde til at kombinere filosofisk principfasthed og moralsk dømmekraft med moderne forretning. Lektor ved KU Brian Due kommer med et bud.

I Arizona kørte kørte en Uber-bil en kvinde ned med døden til følge. Der var en chaufør i bilen, men den var sat på autonomt program og kørte selv. På den anden side af Atlanten kom det frem, at dataanalysefirmaet Cambridge Analytica har høstet og anvendt millioner af informationer fra Facebook og sammen med andre lyssky metoder anvendt dem skruppelløst i deres rådgivning.

Pro-medlemskab?

Støt missionen om økosystemets stemme. Få tjek på de vigtigste personer og dagsordener – og nå ned under alle hurra-nyhederne.

Tryk her

Allerede medlem? Log ind her: