Ugens startup: ResoTher – Fra Big Pharma-boss til Startup. Anders Kronborg øjner milliardforretning
Går tingene efter planen, vil Reso Ther generere en omsætning på 1 mia. dollars, fortæller Anders Kronborg om startuppens forestående fase 2A-projekt, der har potentiale til at redde millioner af hjertepatienter verden over. Mikkel Rørvig, partner i North Ventures, der har været investor siden 2019, fortæller hvorfor man ukueligt følger med ResoTher ind i nye runder.
Vejen til ResoTher – Livsændrende medicin for hjertepatienter
Da Anders Kronborg efter syv år i spidsen for over 5.000 ansatte i LEO Pharma opsagde sit job i sommeren 2021, var det med visheden om, at han havde aftjent sin værnepligt som topleder. LEO Pharma havde fået Nordic Capital med ombord, der havde investeret 3,4 mia. kr. i virksomheden for en ejerandel på knap 25%, som efter planen skulle bane vej for en børsnotering i 2026.
“Det var en god og solid plan, de præsenterede mig for, men jeg måtte erkende, at jeg i ´26 både ville være for gammel og for træt. Jeg blev et år mere, så de kunne finde en ny CEO, som så også skulle finde en ny CFO. Det tog yderligere et halvt år, og derfor endte jeg med først at stoppe i efteråret ´22.”
Anders´ plan var at gå delvist på pension, men da han efter kort tid blev sat overfor ResoThers co-founders Jeppe Øvlesen og Thomas Jonassen, ændrede billedet sig. Anders Kronborg blev fristet af opgaven i hurtigt at modne ResoThers produkt til en børsnotering eller et salg til big pharma, så produktet kunne rulles ud på markdet og potentielt redde rigtig mange hjertepatienter med blodpropper.
Når mennesket får en blodprop i hjertet, blokeres blodårerne. Man laver i de tilfælde en ballonudvidelse for at fjerne blokeringen, hvilket gør, at mange hvide blodlegemer meget hurtigt strømmer til i hjertet. Den pludselige tilstrømning gør dog, at hjertet belastes voldsomt. Anders Kronborg forklarer:
”ResoTher har udviklet et præparat, der begrænser og doserer antallet af hvide blodlegemer, efter man har foretaget ballonudvidelsen. Præparatet reducerer således hjerteskaden markant, og blodproppen bliver også meget mindre. Phase 1 studiet har vist at man i dyr opnår normal hjertefunktion efter 14 dage. Når man spørger hjertelæger, hvad de allerhelst vil have hjælp til, peger de på netop dette problem. Samtidig er antallet at tilfælde af blodpropper i hjertet er jo stigende på grund af øget overvægt samt aldring i den globale befolkning.”
Fase 2 er altafgørende
ResoTher har for nylig lukket en investeringsrunde på 22 mio. kr. med bidrag fra knap 100 eksisterende investorer og flere nye investorer. Forudsætningen er, at der skal hentes yderligere 20-30 mio. kr., som fase 2A kræver. Institutionelle investorer skal her i spil, og Anders oplyser, at selvom der endnu ikke er opnået tilsagn, er der god dialog i gang med en række institutionelle investorer i ind- og udland. North Ventures, der siden 2019 har været med som investor, har hjulpet ResoTher med deres funding, og det kommer de til at blive ved med, fortæller Mikkel Rørvig, partner i North Ventures:
”Siden vi gik ind i selskabet med en gruppe investorer i 2019, har vi løbende investeret i virksomheden. Og vi følger også med via vores private investeringsselskab i den runde, der kommer nu. ResoTher er en vanvittig interessant case med en virkelig interessant ledelse, og som venture investor, der investerer inden for banebrydende teknologi og sundhed, er det jo en oplagt case for os. Det bunder også i, at virksomheden har haft en unik evne til at eksekvere på sine planer og milestones med meget lovende datapunkter fra studierne”, lyder det fra Mikkel Rørvig
Fase 2A, som Reso Ther efter investeringen går ind i, er i medicinalbranchen det, man kan kalde “proof of concept.” Produktet skal testes på mennesker, som faktisk har en blodprop i hjertet, og det skal testes i forskellige doser. Effekten er naturligvis altafgørende for den videre proces.
”I fase 1 har vi dels testet produktet på raske mennesker og dels på rotter, som vi har udsat for en blodprop i hjertet. Sidstnævnte forsøg viste, at rotter med blodpropper næsten havde normal hjertefunktion 14 dage efter, de fik vores præparat”, fortæller Anders. Adspurgt om, hvorfor det netop er rotter, man oftest tester på, forklarer han, at rotter – i modsætning til grise – har de samme receptorer som mennesker, hvilket giver den mest præcise indikation.
”Hvis vi i fase 2 kan opnå bare 70-80% af den effekt, vi så i fase 1, vil det være fuldstændig fantastisk. Lykkes det for os, kan det helt sikkert generere en omsætning på 1 mia. dollars. I Reso Ther har vi desuden opnået det, som man i medicinalbranchen kalder ‘first and best in class’. Det har en effekt, ingen andre har, og det betyder, at vi kan ‘fast-trackes’ gennem de regulatoriske faser.”
Transparens i pharma-industrien
Reso Ther er i øjeblikket på jagt efter kapital. Hvis deres fase 2A-forsøg går godt, kan investeringen hurtigt ændre sig eksponentielt, fortæller Anders Kronborg ud fra sine erfaringer i LEO Pharma.
“Jeg har arbejdet med adskillige opkøb til pipelinen hos LEO Pharma. Der sker markante skift i værdisætning og interesse fra big pharma fra fase 1 til 2 og videre til 3 selvfølgelig. Fase 1 er ofte for tidligt, men hvis du befinder dig i fase 2A og har gode data, vil de store virksomheder typisk være meget interesserede i et opkøb. Spørgsmålet handler så mere om transaktionsstrukturen, hvor en virksomhed måske betaler et mindre beløb upfront og så ligger nogle yderligere milestones i fase 3, hvis man når markedsudrulning. Vi har allerede dialog med større aktører inden for big pharma, som finder vores produkt vældig interessant, men som efterspørger mere data”, lyder det fra Anders.
Reso Thers nuværende strategiske retning er også formet på baggrund af dialog med disse virksomheder.
“Markedet er i virkeligheden meget transparent. Vi kan se alle pipelines, og vi ved derfor også, at der ikke er andre, der arbejder på et lignende produkt. En startup som vores, der sigter efter et opkøb post-fase 2A, diskuterer og udveksler derfor også forsøgsdesign og mål med de større pharma-virksomheder.”
Et stjernespækket team
Det vil sandsynligvis være en styrke for ResoTher i forhandlingerne med potentielle investorer, at man har rekrutteret en erfaren person som Anders Kronborg.
“Jeg håber, det bliver en fordel, når vi skal forhandle med big pharma, at jeg har siddet på den anden side af bordet”.
Dertil kommer, at det er Jeppe Øvlesen og Thomas Jonassen, der som co-founders har udviklet idéen og præparatet og fortsat sidder i bestyrelsen.
“Jeppe og Thomas stod også bag SynAct Pharma, hvis værdisætning for nylig er skudt i vejret fra 2 til 3,5 mia. kr. Folk er naturligvis nysgerrige på, om de kan gentage succesen.”
Holdet bag ResoTher er også en styrke i forhandlingen med investorer. Det kan ses på kredsen af investorerne, hvor mange har en lang og tung pharma-baggrund, fortæller Anders Kronborg. Det gælder fx Jesper Brandgaard, tidligere CFO i Novo Nordisk. Det er folk der kender risikoen, og som ved hvad fase 1, 2 og 3 betyder, hævder Anders.
”Vi har godt 100 private investorer ombord, så folk har ikke behøvet at have mange penge op af lommen for at være med i næste runde. Det er en hel masse mindre beløb faktisk – uden at være crowdfunding”, griner han.
Det bliver interessant at følge, hvor ResoTher ender. Tingene kan accelerere, hvis resultaterne i fase 2A-forsøgene viser sig lige så lovende, som Anders Kronborg håber.
ResoTher forventer deres første datasæt på 2A-resultaterne i maj 2024, og forventer at afslutte deres forsøg helt i det efterfølgende år.
Midlertidigt nyder Anders Kronborg sin tilværelse i en, ifølge ham, ‘rimelig fri’ position i spidsen for en startup, især når det sammenlignes med hans tidligere corporate-roller. Med et dagligt team, der består af Anders og tre deltidsansatte, glæder han sig over, at koncepter som HR-samtaler og regelmæssige morgenmøder mere er teoretiske begreber end praktiske nødvendigheder.
Comments