Trine Winther – Styrkede netværk og diversitet i ny DanBAN strategi
Trine Winther er lige startet som Investment Manager & Matchmaker i et DanBAN 3.0. Det er betegnelsen for DanBANs nye strategi, der skal styrke fællesskabet og også tiltrække flere kvindelige investorer til Danmarks største investornetværk. Trine Winther, der har været med til at sætte Angella Invest i søen, ved om nogen, hvad det kræver.
Tidligere på efteråret lancerede CEO for DanBAN, Thomas Marschall, det DanBAN 3.0, han allerede havde tegnet linjerne for i Bootstrapping Podcast #9 Hvad rolle har DK´s stærkeste investor-netværk i fremtidens økosystem?.
Strategien rummer en række nye initiativer, der inkluderer et stærkere dealflow, et nyt lead angels forum, der skal fremavle flere lead- og co-lead angels, samt nye vertikaler for aktiviteter og nye mødekoncepter for foreningens medlemmer. Alt sammen for at fastholde og udbygge netværket. Det sidste især for at skabe et mere diverst netværk.
På trods af nedgang i investeringsappetitten er DanBAN det mest investerende investornetværk i Danmark – og det største med sine lidt over 300 medlemmer.
Netværket løfter også støt sit medlemstal for kvinder, omend det langt fra sker i det tempo, man gerne ville. Måske har det været en sten i skoen for DanBAN at se Angella Invest på to år fylde et netværk med flere kvinder, end der nogensinde har været i DanBAN. At resultatet er to lejre i forhold til køn, er nok en virkelighed, der kan være nødvendig for en overgang, udtrykker Trine Winther fra sin nye stilling som Investment Manager & Matchmaker – og altså lige skiftet fra Angella Invest til det ret så nye team i DanBAN.
Som investormiljøet i Danmark udvikler sig, er diversitet og inklusion stadig den elefant i rummet, de fleste peger på, men som vi ikke rigtigt får flyttet ud af lokalet. For investor Dorte Gro er DanBAN ”Et fristed, hvor man gerne må tale om penge og gerne må interessere sig for at ville lave en god forretning”. Omvendt klæber en vis indforståethed ofte til høj professionalisme og faglighed. Man tager måske ”lidt for givet, at folk har de indsigter og kompetencer, der skal til for at investere”, som Larissa Garcia Bochineck har fortalt som sin første oplevelse af DanBAN.
Det skal der laves om på i den nærmeste tid. Som co-founder af Angella Invest, ved Trine Winther om nogen, hvad der skal til for at tiltrække flere kvinder. Men det er en bunden opgave at bevare DanBANs stærke fundament med de udfordringer venturemarkedet møder, og samtidig åbne op for nye, inkluderende tiltag, der gør netværket mere attraktivt for en bredere kreds af investorer – og altså ikke mindst kvinder.
DanBAN 3.0 har netværksfølelsen i højsædet
DanBAN lancerer et væld af nye netværksgrupper, hvor garvede som nye medlemmer skal mødes om vertikaler og personlige interesser.
“Når du bliver 300+ i et netværk, så kan det være svært at opretholde netværksfølelsen, hvis alt skal være for alle,” fortæller Trine Winther og peger på en af DanBANs nye strategier: at opdele i mindre, vertikale grupper, så der skabes mere intime miljøer, hvor relationer kan opbygges på tværs af køn og erfaring.
“Erfaringen er, at de her interessefællesskaber, hvor det ikke udelukkende handler om en investering, men også det at blive klogere på bestemte områder og vertikaler i økosystemet, er vigtige for at opbygge bånd og relationer”, lyder det fra Trine Winther.
BA-netværk skal arbejde på tværs
Det handler om at skabe tryghed og tilhørsforhold, der ofte kan mangle i et miljø, hvor relationerne mellem erfarne, mandlige investorer dominerer. Ifølge Trine Winther er løsningen ikke nødvendigvis at skabe separate rum for kvinder og mænd, men snarere at gentænke måden, netværkene fungerer på. Hun lægger vægt på, at diversitet ikke kun handler om køn og etnicitet, men også om værdisæt og tilgange til investering.
”Diversitet kræver mere end blot strukturændringer – det kræver, at gamle mønstre brydes”.
Angella Invest, som Trine Winther tidligere var en del af, har vist sig som et centralt initiativ til at gøre flere kvinder bevidste om mulighederne som investorer. DanBAN anerkender dette potentiale, og ser ikke kvindenetværk som Angella som konkurrent, men som et vigtigt supplement og medaktør i økosystemet.
“Jeg mener stadig, at der er behov for Angella som separat netværk, men der ligger mange synergier og ting, man kan samarbejde om på kryds og tværs af mange aktører i netværket og i systemet.”
Fastholdelse af investeringsappetit i et udfordret marked
Den samlede investeringssum i DanBAN har ligesom resten af venturemarkedet lidt et knæk siden 2022. Derfor kan det virke ulogisk, at venturefonde i samme periode er blevet født i hobetal. Det øger naturligvis konkurrencen om de lovende early-stage startups.
Før corona-krisen sad DanBAN tungere på det tidlige pre-seed-marked. Noget de langt fra har patent på i dag, hvor venturefonde i stigende grad entrerer.
Som BA-netværk handler det ifølge Trine Winther om at gentænke både netværkets rolle og værdiskabelse. Hun understreger nødvendigheden af, at netværket skiller sig ud i sit tilbud af relationer, erfaring og fleksibilitet.
“Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan blive mere founder-friendly og på den måde styrke vores dealflow. Vi vil gerne være det sted, founders går hen for at få ”kloge penge” fra dygtige og specialiserede business angels. Vi har nogle vanvittig stærke investorer i vores netværk, der virkelig matcher de relativt tidlige startups. Når det er sagt, har vi mange cases, hvor angel syndikater og venturefonde går ind sammen”.
I venturebranchen kan der være tendens til, at venturefonde er dem, der dikterer terms. Det mener Trine Winther ikke nødvendigvis er kutymen længere:
”Som markedet ændrer sig, bliver reverse pitching, hvor investorer skal byde sig til for founders, mere fremtrædende. Mantraet om ”cash is king” er nok lidt på retræte, i takt med at der også kommer mere synlighed og diskussion om, hvad der er succeskriteriet for en startup-rejse”.
Realismen er blevet større. Det samme er bevidstheden om, at alle startups ikke partout skal have venturefunding, mener Trine Winther. ”Men mange skal – og på et tidspunkt vender markedet igen”, indskyder hun med et smil.
Derfor skal DanBAN bruge tiden til at styrke deres netværk og processer, så medlemmerne er klar til at handle og investere, når markedet for alvor vender, slutter hun.
“Lige nu er, som jeg ser det, et oplagt tidspunkt at bygge et virkelig stærkt fundamentet, og øge relationerne og kulturen generelt”.
Comments