Web3 #3: Her skal næste Google eller Facebook findes

Er web3 et ligegyldigt buzzword for tech bros og venturekapitalister, eller er det der, det næste Google skal findes? Det sidste, hvis du spørger krypto- og blockchain-ekspert Patrick Theander, bag venturefonden The Aventures. Web3 kommer til at revolutionere den verden, vi kender. I denne uge skal vi se på, hvilke brancher som Web3 står foran at disrupte, og hvorfor digital kunst ofte gør mere skade end gavn for NFTs.

Der er meget at bygge og mange muligheder endnu, for web3, blockchain og crypto er stadigvæk i sine meget tidlige dage.

Tag f.eks. non-fungible tokens der er et unikt aktiv, som er udstedt af en såkaldt smart-kontrakt, som definerer reglerne for de specifikke NFTs. En NFT kan på ingen måde kopieres eller manipuleres, når den først er udstedt. Man kan godt sige, at NFTs er både offentlige og private. For det er et offentligt certifikat eller bevis på, at nogen ejer noget, som alle og enhver kan slå op, men uden af man ved hvem den “nogen” er. Du ser blot en adresse på den digitale wallet, der holder NFT’en, men du ved ikke hvem der ejer den wallet.

Det mest kendte eksempel og det som NFTs associeres med lige nu er nok digital kunst. En meget lille del af det har faktisk et eksistensgrundlag, men majoriteten er spekulativt, skabt af lykkeriddere. Digital kunst som NFTs er faktisk en rigtig en kedelig use-case for NFTs og det er virkelig ærgerligt, at NFTs bliver associeret med netop det, for mulighederne med NFTs er så meget større.

Noget af det vi gerne vil se, og som vi holder aktivt øje med, er de gode og spændende use-cases. Eksempelvis:

 

Tingbogen: beviset på ejerskab

I Danmark har vi faktisk et ufatteligt godt system til at administrere ejerskab og rettigheder over fast ejendom. Det er den digitale tingbog. Det er dog langt fra alle lande, der har et så godt og troværdigt system, hvis de overhovedet har et system til at administrere fast ejendom. Samtidig er tingbogen mit favorit eksempel og den nok bedste forklaring af, hvad en blockchain er.

En tingbog er som en blockchain – en offentlig bog/ledger over alle enheder og transaktioner. En tingbogsattest er et bevis for ejerskabet, hvilket svarer til en token eller en NFT. De ejendoms-tokens kan så overføres til andre ifm. en handel af ejendommen.

Der hvor det bliver rigtig smart er, at en sådan handel også kunne faciliteres på en blockchain, så når XYZ betingelser er opfyldt – f.eks. at nogle bitcoins eller lign. er deponeret på en adresse – så bliver midlerne frigivet til sælgeren og ejerbevis overdraget til køberen. Det ville kunne styres af en programmeret smart-kontrakt, som kunne eksekvere eller endda agere både købsaftale og tinglysning. I princippet kunne ejendomshandler i fremtiden ske fuldt ud digitalt og helt uden en mellemmand. Så en blockchain-baseret tingbog og tokeniserede [tokenized]ejendomme er ret spændende, og udtryk for en god use-case på de muligheder, som blockchain-teknologi byder på.

 

NFTs som ID, adgangskort og billetter

NFTs er unikke og alle kan validere ID, adgangskort og billetter med et simpelt opslag på en blockchain i løbet af et par sekunder (eller nok nærmere millisekunder). I Champions League finalen i sommer var der kæmpe problemer med falske billetter i omløb. Det var et så stort problem, at Champions League finalen, den største og vigtigste årlige fodboldskamp, blev forsinket mere end en halv time, på grund af det kaos, der var med falske billetter og tilrejsende fans der troede, at de kunne komme ind. Hvis arrangøren havde lavet billetterne som NFTs, så var de billetter blevet udstedt på en blockchain af en unik smart-kontrakter.

Alle billetter havde været digitale, umulige at kopiere eller manipulere og enhver ville kunne tjekke og vide om billetterne var ægte – hvis billetten ikke var udstedt af arrangørens unikke smart-kontrakt, så var den ikke ægte. Det samme kunne være gældende for NFT-baseret adgangskort, medlemsskabskort,

 

Blockchains: værnet mod greenwashing

Vi er også ret interesserede i projekter, der gør supply-chains transparente ved brug af blockchains. Det er dog en stor udfordring, for det kræver, at samtlige transaktioner i den supply-chain sker på en blockchain, og det ville indebære mange parter. Så måske er vi langt ude i fremtiden her, og nok i den helt sene adoption af blockchain-teknologi. Men at kunne købe en t-shirt eller en liter mælk, og dernæst kunne se hele produktets rejse fra produktion til butik ved at scanne en QR-kode, ville kunne gøre påstande om eksempelvis bæredygtighed og økologi langt mere troværdigt. Det er også et interessant marked generelt, fordi jeg forventer, at Gen Z og Gen A vil gå langt mere op i transparens og stille langt højere krav på netop det her område, end tidligere generationer har gjort.

Generelt er det her koncept et bevis for, at noget nogen ejer, er interessant. Forstil dig at du køber en dyr Louis Vuitton-taske eller en B&O-højtaler. Når du køber det, får du en tilhørende NFT, som er dit ejerbevis og garantibevis. Hvis du ikke har den tilhørende NFT, så er det ikke dit produkt. Og bliver et produkt stjålet, så kan den tilhørende NFT blacklistes. Det ville sandsynligvis kunne forhindre hælervarer og kopivarer.

 

Applikationer overflødiggør at forstå teknikken bag

Men NFTs, blockchains og smart-kontrakter virker måske meget tekniske. I virkeligheden får brugerne aldrig behov for at forstå, hvordan en blockchain fungerer, ligesom at det nok er de færreste, der forstår dybdegående, hvordan internettet fungerer. De vil blot gøre brug af de applikationer, som der bliver bygget oven på blockchains, ligesom det med din brug af Instagram, er fuldstændig underordnet at forstå og forholde sig til internet-infrastruktur.

Lige nu er det nok lidt teknisk, og læringskurven for dem, der gerne vil være tidligt inde og bygge og investere i de her teknologier, er høj. Men i fremtiden bliver det overflødigt at forholde sig til. Du bruger bare applikationer, der bag overfladen læser og interagerer med data på blockchains.

Mulighederne er mange og det er umuligt at forudsige samtlige applikationer der kan og vil blive bygget med blockchain-teknologi, men det er i den grad spændende at følge med i og være en del af.